Törőcsik Maritól titokban végső búcsút vett családja: lánya, Teréz szórta hamvait a Tiszába
Törőcsik Maritól családja a nyilvánosság kizárásával vett végső búcsút.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A múlt pénteken hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Maritól családja a tegnapi napon szűk körben végső búcsút vett.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőtől, érdemes és kiváló művésztől, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjától a kérésnek megfelelően búcsúztak. 

Törőcsik Mari temetése

"Törőcsik Mari családja és a Nemzeti Színház tudatja a művésznő tisztelőivel, hogy tegnap, 2021. április 22-én a család szűk körben búcsúzott a Nemzet Színészétől. Törőcsik Mari végakarata szerint Bokros Levente lelkipásztor beszentelte a művésznő hamvait, amit azután a lánya, Teréz és párja, Zoltán Pély községnél a Tiszába szórtak" - áll a teátrum közleményében, amit ma délelőtt tettek ki a honlapjukra. 

Sárga rózsák Törőcsik Mari portréjánál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 18-án.
Sárga rózsák Törőcsik Mari portréjánál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 18-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mindazok, akik Törőcsik Marit szerették és tisztelték, a Nemzeti Színház Hajóorrában felállított emlékhelyen róhatják le kegyeletüket múlt péntek óta egészen ma, április 23., péntek 21 óráig. A színésznő kedvence a sárga rózsa volt, ezzel a virággal emlékezhetnek rá.

"Kérjük a tiszteletüket tevőket, hogy a Nemzeti Színház Hajóorrát a Soroksári út felől kijelölt útvonalon közelítsék meg. A járványhelyzetre való tekintettel kérjük, fokozottan ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra. Ha lerótták kegyeletüket, a tömeg elkerülése érdekében a Duna felőli oldalon, a Nemzeti Színház parkolójának irányába távozzanak" - áll a teátrum közleményében, amelyhez a honlapon térképet is mellékeltek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Törőcsik Mari már évekkel ezelőtt rendelkezett a búcsúztatójáról, illetve végső nyughelyéről: az volt a kívánsága, hogy hamvait szórják a Tiszába, hogy egyesülhessen férje hamvaival a Fekete-tengerben. 

Megemlékezők Törőcsik Mari portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 16-án.
Megemlékezők Törőcsik Mari portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 16-án.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

"Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni és egy pélyi elemista, negyedik-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája" - idézte a Blikk 2018-ban a színésznő Bérczes László beszélgetőkönyvében olvasható szavait. 

Azt mindenkinek el kell fogadnia, ha tetszik, ha nem, hogy ez volt Mari akarata,

ő ezt szerette volna, a lánya pedig mindent tudott, és ennek megfelelően járt el.

Személy szerint nem is szeretem a temetéseket, úgyhogy nem bánom, hogy nem voltam ott. Én minden nap elbúcsúzom tőle, de úgy is elengedtem, hogy nem voltam ott - nyilatkozta a Blikknek Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari volt férje, aki a laptól értesült arról, hogy tegnap megtörtént a búcsúztató. 

torocsik-mari-nemzeti-szinhaz
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Volt kollégája és egyik legközelebbi barátja, Jordán Tamás szeretett volna ott lenni, de megérti Teréz döntését, tudta, hogy nagyon kevesen lehetnek ott a búcsúztatón. 

- Szeretnék majd elmenni Pélyre, vagy bárhová a Tiszához, és egy szál sárga rózsát be is dobok majd, hátha a sodrás Mari után viszi majd.

Törőcsik Mari ritkán látott, fiatalkori fotókon

A hazai színművészek közül senki sem kapott nála több díjat, de azt is elmondhatta magáról, hogy azon kevés magyarok egyike, akik a cannes-i fesztiválon is díjat nyertek. Képes összeállításunkban megnézheted a fiatal Törőcsik Mari ritkán látott fotóit, aki már évtizedekkel ezelőtt meghódította az egész világot.

Ezt is szeretjük