Bodrogi Gyula is gyászolja Törőcsik Marit: "Mérhetetlen ürességet érzek most a lelkemben"

Törőcsik Maritól búcsúznak barátai és egyben kollégái, így Bodrogi Gyula és Cserhalmi György is.

Bodrogi Gyula búcsúja Törőcsik Maritól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 

Halála az egész országot megrázta, barátai és kollégái megható szavakkal búcsúznak a színészlegendától. 

Bodrogi Gyula is gyászolja Törőcsik Marit

Bodrogi Gyula nyolc évig volt házas Törőcsik Marival, ahogy a Kossuth-díjas színész fogalmazott, "boldog válás" volt az övék, a szeretetteljes kapcsolat megmaradt közöttük, ha tehették, megnézték egymást a színházban is. A 87 éves Nemzet Színésze a Blikknek azt mondta, mérhetetlen fájdalmat érez, még nehéz felfogni, hogy Törőcsik Mari örökre elment, most csak azt érzi, hogy egyszerre volt, majd nincs. A pandémia miatt személyesen rég találkozott volt feleségével, de telefonon tartották a kapcsolatot.

Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula 1964-ben.
Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula 1964-ben.
Fotó: MTI/Keleti Éva

- Több mint egy éve találkoztunk, de telefonon beszélgettünk néha, legutóbb kedden. Akkor azt vettem észre, mintha egy kicsit jobb lenne a beszéde. Akkor inkább arról volt szó, hogy meg kellene neki gyógyulnia. Nem volt ugyan lehetséges, de olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány, hogy megérdemelte volna már, hogy felgyógyuljon – nyilatkozta megtörten a napilapnak.

Bodrogi a Ripostnak azt mondta, ennél nagyobb tragédia nem történhet, de Törőcsik Marinak már biztosan jobb, és ez a tudat nyújthat most vigaszt mindannyiunknak.

Mérethetetlen ürességet érzek most a lelkemben...

- Egy hete beszéltem vele utoljára telefonon, és úgy tűnt, javul az állapota. Azt reméltem, hogy lesz még alkalmunk személyesen találkozni, de erre már csak odafönt lesz lehetőségünk.

- Ez a világ legtermészetesebb dolga, de amikor megtörténik, valahogy mégsem tudja elhinni az ember. Emlékszem, milyen volt fiatalon, amikor egy pillanat alatt érkezett el számára a világsiker. Éppen csak beiratkozott a főiskolára, és a következő pillanatban már az egész világ ismerte a Körhinta miatt - ezt már az Indexnek nyilatkozta a gyászhírt követően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Jordán Tamás 25 különböző színházban játszott együtt Törőcsik Marival, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész múlt pénteken látogatta meg a színésznőt a kórházban, és most szerdán annyit mondott az állapotáról, hogy a tüdőgyulladással bekerült Törőcsiket azért nem engedik haza hat hét után sem, mert a korára való tekintettel sokkal jobbnak látják az orvosai, ha bent tartják.

jordan-tamas
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

- Nem búcsúztunk el. Nyilván nem volt már jól, nem tartottam kizártnak, hogy bekövetkezik, ami bekövetkezett, de arra is volt remény, hogy még jut neki egy kicsivel több idő. 

Szerintem ő maga régóta befejezettnek tekintette az életét. 

- Amikor néhány éve kimondta, hogy többet nem lép színpadra, abban az is benne volt, hogy most már teljesen kerek az élete, megtörtént vele, ami megtörténhetett. Szokássá vált, hogy amikor elbúcsúztam tőle, azt mondtam: egy nagyon nagy mosolyt kérek. Ő mosolygott, csillogott a szeme... Most erre emlékszem, így látom, magam előtt.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Cserhalmi György, aki a Szerelmem, Elektra vagy az Eszter hagyatéka című filmekben szerepelt együtt Törőcsik Marival, csak szűkszavúan szólalt meg az Origónak.

Én nem búcsúzom... Mariska itt marad örökre, ő valóban halhatatlan.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház egykori igazgatója, Jászai Mari-díjas színész egy közös képpel és egy emlékkel köszönt el. 

Trokán Nóra egy közös képpel búcsúzott, és köszönte meg, hogy egy színpadon állhatott Törőcsik Marival, aki egyenrangú partnerként kezelte.

Ónodi Eszter Jászai Mari-díjas színésznő már azért is hálás, hogy ismerhette legendás kolléganőjét.

Nemcsak színművész kollégái, hanem énekesek és énekesnők, műsorvezetők is búcsúztak Törőcsik Maritól a közösségi oldalaikon egy-egy emlékezetes képpel.

Tóth Gabi énekesnő az Édes Annából választott egy fotót, Hegyi Barbara színésznő a Körhintára visszaemlékező felvételt posztolt.

Járai Kíra, Törőcsik Mari unokájának, Járai Máténak a felesége videóval búcsúzott Törőcsik Maritól. 

Törőcsik Mari ritkán látott, fiatalkori fotókon

A hazai színművészek közül senki sem kapott nála több díjat, de azt is elmondhatta magáról, hogy azon kevés magyarok egyike, akik a cannes-i fesztiválon is díjat nyertek. Képes összeállításunkban megnézheted a fiatal Törőcsik Mari ritkán látott fotóit, aki már évtizedekkel ezelőtt meghódította az egész világot.

Törőcsik Mari 19 évesen már filmfőszerepet játszott: ritkán látott képeken a színészlegenda

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép: MTI/Földi Imre.)

Ezt is szeretjük