Ma hajnalban elhunyt Törőcsik Mari: hosszú betegeskedés után, 85 évesen távozott

Elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő.

torocsik-mari-cover

Ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja - tudatta mély fájdalommal a Nemzeti Színház társulata.

Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Törőcsik Mari egészsége az elmúlt években nagyon megromlott. 2016 októberében két hetet töltött kórházban, akkor a tüdejével voltak gondok. 2017 januárjában megint rosszul lett, a szombathelyi Markusovszky Kórházba szállították, légzését sokáig gépek segítették, mesterségesen kellett táplálni, az év őszén pedig tüdőgyulladást is kapott. 

2018 januárjában egyéves kezelés után engedték haza, de nem Budapestre, hanem egy állandó ápoló kíséretében Velembe költözött, hogy megerősödjön. Az elmúlt éveket is a faluban töltötte, a világjárvány kitörése óta szerettei leginkább telefonon tartották vele a kapcsolatot.

Még néhai férjével, Maár Gyulával vette a nyugat-magyarországi kis faluban található házat, ahova gyakran visszavonultak. A falubeliek hamar megszerették a sztárallűröktől mentes színésznőt, aki azt kérte, ne szólítsák művésznőnek, és amíg eljárt a helyi kisboltba, azt is elutasította, hogy előreengedjék a sorban. 2018 júniusában a település díszpolgári címet adományozott a nemzet színészének. 

Egy fantasztikus pályafutás

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született Pélyen. 1958-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályáját rögtön a budapesti Nemzeti Színházban kezdte, ami különlegességnek számított, hiszen a fiatalokat első éveikben vidéki színházak szerződtették. Az igazi elismerésre 1968-ig kellett várnia: ekkor mutatták be a Varsói melódia című darabot. A Nemzeti Színháznak 1979-ig volt állandó tagja.

Törőcsik Mari és Avar István a Tilos a szerelem című filmben 1965-ben.
Törőcsik Mari és Avar István a Tilos a szerelem című filmben 1965-ben.
Fotó: MTI

1979 és 1980 között a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője, tíz évig - 1980 és 1990 között - a Mafilm színtársulatának a tagja volt. 1993-ban és 1994-ben a Thália Színház igazgatójaként tevékenykedett. 2002-ben visszatért a Nemzeti Színház társulatához.

Körhinta, Édes Anna, Szerelem, Déryné hol van?

Hosszú pályafutása alatt számos híres színpadi szerepet eljátszott, Shakespeare darabjában volt Júlia, valamint annak dajkája is. Legelső és egyik legismertebb filmes alakítását Fábri Zoltán 1956-ban bemutatott Körhinta című drámájában nyújtotta Soós Imre oldalán. Törőcsik Mari csak 2016-ban árulta el, hogy Soós Imrével "kicsit egymásba is szerettek". Húszéves volt, amikor az alkotást bemutatták, Párizsban még a világhírű író, Jean Cocteau is kezet csókolt neki. Fábri Zoltán 1958-as, Édes Anna című filmjének főszerepében is emlékezetes alakítást nyújtott. 

1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat a cannes-i fesztiválon. Érdekesség, hogy Maár Gyula filmje hazánkban nem lett különösebben sikeres, viszont külföldön Mrs. Dery Where Are You? címmel óriási népszerűségnek örvendett. Cannes-ban 1983-ban is kitüntették, akkor Mandragora-díjjal ismerték el munkásságát, de Chicagóban, Sorrentóban, Karlovy Varyban és Taorminában is szintén díjazták.

Filmjeit hosszadalmas lenne felsorolni, olyan alkotásokban játszott, mint a Szerelem, A Pál utcai fiúk, a Légy jó mindhalálig, a Déryné, hol van?, a Szamárköhögés, a Napló apámnak, anyámnak, a Csapd le csacsi!, A napfény íze, az Eszter hagyatéka, A fény ösvényei vagy a Swing. Törőcsik Mari utolsó filmje Mészáros Márta 2017 októberében bemutatott, Aurora Borealis - Északi fény című filmdrámája volt.

A színésznő több mint hat évtizedes pályafutása során számos elismerésben részesült: kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas, 1995-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé tartozott, 2000-ben a Nemzet Színésze, 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki.

Bodrogi Gyula és Maár Gyula

A színésznő több alkalommal volt férjnél, bár első házassága csupán adminisztratív jelleggel történt. Második férje Bodrogi Gyula színész volt, akivel főiskolai osztálytársakként szerettek egymásba, és akitől kilenc év után 1965-ben vált el. 

- Mámorosan boldogok voltunk. Még szekrényünk sem volt, a lichthof kilincsére akasztottuk az estélyi ruháimat, és ha éppen volt egy kis pénzünk, akkor vettünk szegedi vágottat, és hozzá egy kis párizsit - mesélte Törőcsik Mari az RTL Klub XXI. század című műsorában. 

Mindketten azt nyilatkozták, boldog válás volt az övék, ami után továbbra is szoros kapcsolatot ápoltak egymással, új párjukat és házastársukat is bemutatták egymásnak, összejártak. Bodrogi Gyula azon kevesek közé tartozott, aki az utóbbi években a kórházban is meglátogathatta Törőcsik Marit. 

A Bodrogi Gyulával való válást követően Törőcsik Tordy Géza párja volt. A színésznő egyszer azt nyilatkozta, ugyan nem voltak házasok, de három évig együtt éltek, így őt is a férjei közé számolja. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett színész azt mondta, Törőcsik Mari után is voltak komoly kapcsolatai, szerelmei, de akkora szerelem, mint a színésznővel, nem volt több az életében.

- Nagyon nagy szerelem volt a miénk, főleg az én részemről. Ő akkor lett igazán elismert, amikor együtt voltunk. Gyönyörű nő volt, ráadásul az egyik legtehetségesebb színésznő, akit valaha láttam. Bár nem házasodtunk össze, három évig együtt jártunk, együtt is laktunk a Stefánia úton. Aztán az élet elsodort minket egymástól, de mindig tartottuk a kapcsolatot. Most, amikor felkerestem velemi otthonában, vittem neki egy fotót, több mint ötven éve készült rólunk. Örült a képnek, de számára nem ugyanazt jelentette, mint nekem. Marinak a férje, Maár Gyula volt a nagy ő, akivel nem lehet versenyezni - mesélte Tordy Géza 2018-ban a Story magazinnak

A színésznőt harmadszor Maár Gyula rendező vezette oltár elé, aki 2013 decemberében bekövetkezett haláláig volt a férje, számos közös filmjük készült. 

- Szenvedélyes, nagy szerelem volt a miénk. Négy férjem volt, de nem véletlen, hogy Maár Gyula volt az első, akitől gyereket akartam. Mondtam is ott, a kórházban, amikor felébredtem a klinikai halálból: Te, Maár Gyula, drága, hogy tudjuk majd mi elveszíteni egymást? Hiszen mi nagyon összetartozunk, tiszteljük egymást, szeretjük a másikat emberileg, szeretjük a másikban a művészt - mesélte a Best magazinnak.

Talán kevesen tudják, de utóbbival 1973-ban született közös gyermekük, Teréz mellé 1979-ben egy vietnámi kisfiút is magukhoz vettek. Bár korábban egyikük sem gondolkodott ilyesmin, egy háborús árvákról szóló dokumentumfilm rendkívül nagy hatást gyakorolt mindkettőjükre, azért döntöttek az örökbefogadás mellett.

Egészségügyi problémákkal küzdött

2008-ban a színésznő vérkeringése egy kórházi rutinvizsgálat során összeomlott, a szíve pedig megállt, és kómába esett. Bár sikerült újraindítani a szívműködését, az orvosok napokig küzdöttek az életéért - csak a gépek tartották életben. Szinte csodának számított, amikor akarat- és életerejének köszönhetően gyógyulni kezdett. Azóta nehezen mozgott, és fájlalta a kezét.

2015 novemberében születésnapi fellépését, Az öreg és a tengert le kellett mondania, ugyanis tüdeje annyira rossz állapotban volt, hogy folyamatosan már nem beszélhetett másfél órán át a színpadon. A színésznő az utóbbi időben érezte, számára nincs túl sok hátra, de a közönség szeretete mindig erőt adott neki.

2016 októberében a tüdejével voltak gondok, két hetet töltött kórházban. 2017 januárjában megint rosszul lett, a kórházban légzését sokáig gépek segítették, mesterségesen kellett táplálni, az év őszén pedig tüdőgyulladást is kapott. 2018 januárjában engedték ki, ezt követően már nem lépett színpadra. 

Törőcsik Mari 2005-ben a Katona József Színházban.
Törőcsik Mari 2005-ben a Katona József Színházban.
Fotó: MTI/Nándorfi Máté

Miután a 2018-as év elején kijött a kórházból, lelkesen mondott igent Koltai Lajos megkeresésére, hogy játssza el a Broadwayn nagy sikert aratott A mágikus gondolatok éve című monodrámát Szombathelyen. A nyáron azt mondta, érdekli a szerep, de nem biztos, hogy újra színpadra tud állni. Végül nemet mondott azzal az indokkal, hogy nem érzi magában az erőt, hogy el tud vinni a hátán egyedül egy másfél órás előadást.

Törőcsik Mari 2018 júliusában, a Nők Lapjának adott utolsó interjújában arról is beszélt, hogy már nem biztos, hogy visszatér a színházba, és újra színpadra áll.

- Nem biztos, hogy szükség van még rám. Meg, tudja, attól is függ, hogy milyen állapotban leszek, hogy méltóképpen tudom-e képviselni azt a színvonalat, amit elvárnak tőlem, amit elvárok, amit az elmúlt évtizedek során folytonosan megköveteltem magamtól, és amiből nem vagyok hajlandó engedni - mondta.

2019. március 15-én Törőcsik Mari egészségi állapota miatt nem tudta személyesen átvenni a Kossuth Nagydíját, azért Orbán Viktor személyesen látogatta meg velemi otthonában, és adta át neki. A nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes és kiváló művész a több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként kapta a díjat.

A színésznő a 2020 tavaszán Magyarországot is elért világjárvány miatt látogatókat csak nagyon ritkán fogadott, szerettei inkább telefonon tartották vele a kapcsolatot. Hosszú idő után 2021 februárjában az AcNewsnak szólalt meg, amelynek azt is elárulta, hogy nem oltatta be magát a koronavírus ellen, és addig, amíg az orvosa nem javasolja, nem is teszi.

- Nem érzem túl jól magam. Nehezen viselem az időjárás-változást. A napjaimat az otthonomban töltöm, néha felhívnak a szeretteim, az jólesik, de látogatókat csak nagyon ritkán fogadok a mostani helyzet miatt - mondta az internetes portálnak. 

Arról, hogy milyen állapotban van, szintén februárban az unokája, Járai Máté színész a Borsnak nyilatkozott. 

- Mari mama szellemileg teljesen friss, de nehezen tudja már magát kifejezni. A nap nagy részében ágyban fekszik, vagy üldögél a tévé előtt. Nem fog már színpadra állni, de úgy tudom, ezt a gondolatot már ő is elengedte.

Március közepén kórházba került, Járai Máté akkor elárulta, a művésznő tüdőgyulladást kapott. Április 14-én, szerdán barátja, Jordán Tamás azt mondta, a pletykákkal ellentétben a művésznő nem koronavírusos, de járványra meg a korára való tekintettel sokkal jobbnak látják az orvosai, ha bent tartják.

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük