Így néz ki ma Wittek Mária, az Omega első énekesnője: 75 évesen Floridában él
Wittek Mária utoljára 1981-ben lépett fel, 1988 óta Floridában él ékszerészként dolgozó férjével.

omega-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Omega együttes legendás tagjai közül Kóbor János, Benkő László és Mihály Tamás már odafentről figyeli kollégáit, Debreczeni Ferencet és Molnár Györgyöt.

1963-ban Koncz Zsuzsa is énekelt az együttessel többek között a Nemzeti Sportcsarnokban rendezett fesztiválon, 1967-ben pedig az Ezek a fiatalok filmben az Ez az a ház című dalban az Omega kísérte. Zalatnay Sarolta az 1967-es Táncdalfesztiválon az Omega kíséretével énekelte a Nem várok holnapig című dalt, amely fődíjat nyert.

Wittek Mária, az Omega énekesnője

1964-ben egy hirdetésre jelentkezve Wittek Mária lett az Omega együttes énekesnője. 1947. február 2-án született Budapesten, édesapja Wittek József zongoraművész, karmester és zeneszerző volt. Hatéves korától tíz éven át tanult zongorázni, 1956-tól tagja volt a Magyar Rádió Gyermekkórusának. 

Wittek Mária énekesnő az Ilyen ez a háború című film forgatásakor 1966-ban.
Wittek Mária énekesnő az Ilyen ez a háború című film forgatásakor 1966-ban.
Fotó: Fortepan/Schiffer Pál

- Meghirdettük az énekes és a szaxofonos helyét. Erre a hirdetésre jött a Wittek Mari, aki fantasztikusan tudott énekelni, főleg utánozni. Elég volt egyszer lejátszanunk neki valamit a magnóról, azonnal hiba nélkül elhalandzsázta - mesélte róla Benkő László 1982-ben a Popzenei Magazinban.

wittek-maria2
Fotó: Fortepan

Az 1966-os Táncdalfesztiválon a Hova szalad a nyár című dallal nem jutott be a döntőbe. 1967-ben is indult a Keresek egy fiút című dallal. 1968-ban családja származása miatt politikai okokból nem engedték ki az együttessel Angliába, 1969. február 15-én volt az utolsó közös fellépésük. Az Omega mellett számtalan más együttessel is fellépett, így a Hungária, az Illés, a Metro, az Old Boys, a Bergendy vagy az Atlantis zenekarral is.

1971 májusában elhagyta az országot, egy olaszországi meghívásáról nem tért haza. 1981-ben, tíz év után fellépett az Eötvös Klubban az Old Boys együttessel, ez volt az utolsó fellépése.  Vendégszereplése után azt mondta, azért nincs értelme újra színpadra állnia, mert senki sem emlékszik már a nevére, csak a szakma. 

Magyarországi régi barátaival ugyanakkor mai napig tartja a kapcsolatot, az Omega zenekar tagjaival szinte családias a kapcsolata, utoljára 2014-ben találkozott velük. Az 50 éves jubileumi koncertre is meghívták, akkor még élt Somló Tamás és Benkő László, de a körülmények miatt nem tudott részt venni a fellépésen. Szerették volna az Omega idei, 60. születésnapi koncertjére fellépőként meghívni. 

Omega együttes 1976-ban: elöl Debreczeni Ferenc, Kóbor János és Mihály Tamás, mögöttük Molnár György és Benkő László.
Omega együttes 1976-ban: elöl Debreczeni Ferenc, Kóbor János és Mihály Tamás, mögöttük Molnár György és Benkő László.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Wittek Mária 1988 óta Floridában él ékszerészként dolgozó férjével, Bélával. Itt értesült Kóbor János 2021. december 6-i halálhíréről is. Nagyon megrendült, a Borsnak januárban azt mesélte, Mecky számára olyan volt, mintha a testvére lett volna. Szerinte az énekes pótolhatatlan, ő volt az Omega központi embere, aki összefogta a többieket.

- Egy igazi legenda volt, egy idol, ha nem is tudott róla. Olyan volt a színpadon, mint egy angyal. Mindig ügyelt a megjelenésére, hogy a legjobb formáját hozza. Annyira közvetlen és barátságos volt, ám talán nem volt tisztában azzal, hogy mit jelent ő nekünk és a rajongóknak. Halála nagyon nagy veszteség . mondta a 78 évesen elhunyt zenészről. 

Wittek Mária 2022. február 2-án ünnepelte a 75. születésnapját. Az Omega együttes a Facebook-oldalukon keresztül köszöntötte fel.

Adamis Anna egykor és ma

A legismertebb dalszövegeit a Locomotiv GT-nek és Omegának írta, 1992-ben az LGT, 1995-ben az Omega dalszövegeiért kapott Életműdíjat. Ha én szél lehetnék, Tízezer lépés, Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány - ezeket a slágereket mindenki ismeri. Akkoriban Adamis Annára is illet a szőke, gyöngyhajú lány megnevezés: nemcsak okos és sokoldalú, hanem szépségével mindenkit elbűvölő, fiatal nő volt.  

Cover-fotó:  Fortepan/Urbán Tamás ( Az Omega együttes 1976-ben: Debreczeni Ferenc, Benkő László, Molnár György, elöl Kóbor János és Mihály Tamás.)

Ezt is szeretjük