Elhunyt Kóbor János: az Omega 78 éves énekesének halálhírét most tudatta a zenekar

Rövid betegség után elhunyt a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Kóbor János "Mecky", az Omega legendás frontembere.

kóbor-jános-cover

2021. december 6-án 78 évesen elhunyt Kóbor János, az Omega frontembere, akit a szakmai berkekben csak Meckynek becéztek a pályatársai. A zenész november 9-én került a SOTE pulmonológiai klinikájára, amely a légúti, tüdődaganatos, tüdőbetegségek kiemelt centrumaként működik. A zenekar szombaton tett ki a Facebookra egy posztot. 

Néhány nappal később a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára szállították át, ezt a Borsnak Trunkos András, az Omega menedzsere is megerősítette.

- Megerősítem a hírt, valóban átvitték Jánost a városmajori klinikára. Állapotáról nem tudok többet mondani, Zsóka, a felesége továbbra is fenntartja a hírzárlatot. 

Elhunytát is az Omega zenekar közölte a Facebookon, a Gammapolis című dal négy sorával búcsúztak a rockzene állócsillagától.

Kóbor János 1943. május 17-én látta meg a napvilágot Budapesten. Bár zenei legendaként vonult be a magyar könnyűzenei életbe, eleinte nem a szórakoztatóipar vonzotta, profi sportkarrierre vágyott. Ígéretes gátfutó volt fiatalkorában, azonban egy sérülés miatt örökre el kellett engednie ezt az álmát.

Tizenévesen fordult a zene felé. A József Attila Gimnázium tanulójaként alapította meg az első együttesét, a Ciklont. Az osztálytársaival kisorsolták, ki milyen hangszeren játsszon, ő kapta a ritmusgitárt. Ez az együttes volt az Omega előfutára, a tagjait rajta kívül Varsányi István és Laux József alkották.

Az Omega együttes 1979-ben: Debreczeni Ferenc, Molnár György, Kóbor János, Benkő László, Mihály Tamás.
Az Omega együttes 1979-ben: Debreczeni Ferenc, Molnár György, Kóbor János, Benkő László, Mihály Tamás.
Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Az Omega két gimnáziumi zenekar összeolvadásával jött létre: a József Attilá-sok összeálltak a Petőfi Sándor Gimnázium tanulóival, vagyis a Ciklon együttes egybeolvadt a Prófétával, amely Láng Péter, Bánkúti Győző és Benkő László triójából állt. Az együttes fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. 

Molnár György, Kóbor János, Benkő László, az Omega együttes tagjai 1970-ben.
Molnár György, Kóbor János, Benkő László, az Omega együttes tagjai 1970-ben.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Eleinte külföldi dalok feldolgozását játszották, ekkor Kóbor mellett Benkő László is énekelt. Az évek folyamán több művész is csatlakozott hozzájuk, Somló Tamással, Koncz Zsuzsával és Wittek Máriával is színpadra léptek, 1967-ben Mihály Tamás és Molnár György, 1968-ban pedig Presser Gábor egészítette ki a formációt. Olyan felejthetetlen slágereket köszönhet nekik a magyar könnyűzene, mint a Gyöngyhajú lány, a Léna vagy a Ha én szél lehetnék.

Kóbor János zenei munkássága főként az Omegához kapcsolódik, de szólóban és más zenekarokkal közreműködve is alkotott. 2009-ben a Scorpions budapesti és kassai koncertjén is fellépett, illetve önálló albumként jelentette meg az Omega Rhapsody nevű albumot 2013-ban.

Kóbor János az Omega koncertjén 2019. november 8-án a Papp László Budapest Sportarénában.
Kóbor János az Omega koncertjén 2019. november 8-án a Papp László Budapest Sportarénában.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kétszer nősült meg. Első feleségétől egy fia született 1976-ban, Dániel. Második feleségét, Deme Zsókát 2005-ben egy születésnapi bulin ismerte meg. A gyönyörű modell egy kislánnyal ajándékozta meg 2007-ben. Léna igazi apás lányként imádott az édesapjával időt tölteni: a kártyázás, társasjátékozás és az együtt tanulás tartoztak a legkedvesebb közös hobbijaik közé. Kóbor János imádott tinilányát így jellemezte 2021 tavaszán:

- Nagyon csinos, sportos, talpraesett, gyakorlatias, kifinomult ízléssel, és már most látszik, hogy egy igazi kis hölgy. A feleségem jó példával jár előtte, és egyre jobban hasonlít rá - mondta a Hot! magazinnak.

Cover-fotó: MTI/Bócsi Krisztián

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük