Koronavírusban elhunyt Bergendy István - A 81 éves zenész halálhírét családja tudatta

Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenészt a Bergendy-együttes alapítójaként ismerte meg a közönség.

bergendy-istván-cover

December 14-én tudatta az MTI-vel Bergendy István családja, hogy a zenész 81 éves korában örökre lehunyta szemeit. A Liszt Ferenc-díjas muzsikus koronavírussal fertőződött meg, majd annak szövődményei miatt hunyt el.

A magyar szaxofonos, énekes és zeneszerző az ’50-es évek vége óta tevékenykedik hazánkban. Legtöbben a Bergendy zenekar alapítójaként emlékeznek rá.

Bár eredetileg autómérnöknek tanult, hamar elkezdett a zene irányába érdeklődni. Először harmonikán játszott, majd a Bartók Béla Konzervatórium diákjaként tanult meg klarinétozni. Testvérével, Bergendy Péterrel 1958-ban alapították meg a híres formációt, ami a ’70-es évekre Demjén Ferenc és Laczin Norbert csatlakozásával lett országszerte népszerű.

Bergendy István 2009-ben a József Attila Színház 53. születésnapján.
Bergendy István 2009-ben a József Attila Színház 53. születésnapján.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A banda olyan örökzöld, mára igazi klasszikusnak számító slágereket alkotott meg, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska. Valamint Bergendy István szerezte a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és A világ legrosszabb gyereke című tévésorozatok zenéjét. Emellett musicaleket is írt, illetve az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola dallamai is az ő nevéhez fűződnek.

A szakma is elismerte munkásságát. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2011-ben előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

A zenészt gyermekei és felesége gyászolja. 1966-ban kötötte össze életét Váradi Judittal, házasságukból egy fiuk és egy lányuk született. Barbara a Blikknek erősítette meg édesapja elhunytát.

- Sajnos igaz a hír, édesapám a koronavírus szövődményei következtében elhunyt. Két hete még aktív volt, de a betegség nagyon gyorsan ledöntötte a lábáról. Kórházba került, de nem volt szükség lélegeztetőgépre. A koronavírus szövődményeként tüdőgyulladást kapott, és az ragadta el tőlünk - mondta el a lapnak.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük