Fotókon a gyöngyhajú lány: az Omega slágerét is a 78 éves Adamis Annának köszönhetjük

Jogász, költőnő, dalszerző: Adamis Anna számos slágert írt. 2021-ben a Budapest díszpolgára címmel tüntették ki.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Adamis Anna 1943. augusztus 30-án született. 1961-től 1967-ig az Egyetemi Színpad tagja volt, közben az ELTE jogi karán doktorált, tagja volt a Szerzői Jogi Szakértői Testületnek is. Költőként és dalszövegíróként számtalan nagy sláger szövegét köszönhetjük neki. 

A legismertebb dalszövegeit a Locomotiv GT-nek és Omegának írta, 1992-ben az LGT, 1995-ben az Omega dalszövegeiért kapott Életműdíjat.

Adamis Anna egykor és ma

Az 1962-ben alakult Omega Presser Gábor 1967-es belépése után állt elő saját dalokkal, amelyeket Laux József akkori felesége, Adamis Anna írt. A közös munkának köszönhetjük a zenekar Ha én szél lehetnék, Tízezer lépés, Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány című slágereit. Akkoriban Adamis Annára is illet a szőke, gyöngyhajú lány megnevezés: nemcsak okos és sokoldalú, hanem szépségével mindenkit elbűvölő, fiatal nő volt.  

Az Omega után 1976-ig az LGT-nek szerzett dalokat: Ezüst nyár, Kotta nélkül, Álomarcú lány, Ő még csak most 14, Ha a csend beszélni tudna... Ezt követően Kovács Kati, a Neoton Família, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bács Ferenc, Keresztes Ildikó, Bontovics Kati, Szörényi Örs vagy Varga Miklós is azon előadók közé tartoztak, akiknek albumot írt. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), a Harmincéves vagyok (1975) nagy sikerű darabok szövegei is az ő nevéhez fűződnek.

1995-ban Artisjus Életműdíjjal tüntették ki, 1997-ben átvehette A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2021. november 17-én átvehette a Budapest díszpolgára címet. Képes összeállításunkban régi és friss fotókat is mutatunk Adamis Annáról. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük