Kudlik Júlia 76 éves lett: tudja, hogyan kell szépen megöregedni

Kudlik Júlia szerint az a dolga, hogy szépen megöregedjen, és kibírja, ami még hátravan.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kudlik Júlia több mint 40 éven át volt a Magyar Televízió meghatározó alakja bemondónőként, hírolvasóként és műsorvezetőnőként. Antal Imrével felejthetetlen párost alkottak a Szeszélyes évszakok házigazdáiként, 1965-től egészen 1996-ig vezette a Deltát, népszerű volt a Juli Suli vagy a Gazdit keresünk című műsora is.

Háziasszonya volt az 1971-es, 1972-es és 1981-es Táncdalfesztiválnak, később a Kodály énekversenynek, számos népdal- és népzenei vetélkedőnek, tévéfesztiválnak és díjátadó gálának.

Kudlik Júlia így él ma

2005-ben a köztévé vezetősége egy csoportos leépítés során Kudlik Júliát is elküldte, aki a tévét azóta nem kapcsolta be. Ritkán nyilatkozik, a közösségi oldalakat sem használja, de a közönség élőben néha még hallhatja és láthatja Szvorák Katalinnal, akivel két lemezt is készített: a népdalénekes énekével, az egykori tévés prózával szórakoztatja a nézőket.

Kudlik Júlia tévébemondó 1975-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Kudlik Júlia tévébemondó 1975-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Kuldik Júlia 2021. július 14-én ünnepelte a 76. születésnapját. Interjút az elmúlt években ritkán adott, de a Magyar Krónikával kivételt tett. Kevesen tudják például, hogy miután a televíziós pályája lezárult, 2008-tól 2013-ig óralátogató hallgatóként teológiát hallgatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, hogy értőbb szemmel tudja olvasni a Bibliát. Azt mondta, itt megtanulta, hogy a Bibliában minden benne van, amit tudni kell az életről.

Kudlik Júlia a Magyar Televízió bemondója és műsorvezetője 1990-ben.
Kudlik Júlia a Magyar Televízió bemondója és műsorvezetője 1990-ben.
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

- Ma sincs olyan nap, hogy reggeli után ne olvassam el a liturgikus naptár szerint kijelölt szentírási részeket. Van egy Mai Ige nevű honlap, azon hónapról hónapra szerepel az egyházi év, aszerint olvasok – árulta el az interjúban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Arról is beszélt, hogy nem gondolkozott azon, volt-e olyan feladat, amit szeretett volna, de nem kapott meg, amit elért, azért viszont megdolgozott. Igyekezett mindig is úgy élni, hogy mások hasznára legyen, e szerint él ma is, manapság pedig az a dolga, hogy szépen megöregedjen, és kibírja, ami még hátravan – azt is elárulta, az előbbit hogyan lehet elérni.

- Tudomásul kell venni, hogy ez az élet rendje. Bár én könnyen beszélek, nem vagyok beteg, nem szedek gyógyszert. (…) Lehet, hogy az idő ráncossá teszi a bőrt, de az érdeklődés hiánya a lelket teszi ráncossá. Mindaz, amit elmondtam, a lelkem munkája, és ha a lelkem ráncos, sosem fogok kisimulni. Vannak olyan körülmények, amelyeken egyszerűen nem tudok változtatni, bármennyire szeretnék is. De a hozzáállásomon mindig tudok változtatni.

2019 novemberében a színes televízió feltalálójáról elnevezett életműdíjjal, Goldmark Péter Károly-díjjal tüntette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.
2019 novemberében a színes televízió feltalálójáról elnevezett életműdíjjal, Goldmark Péter Károly-díjjal tüntette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.
Fotó: NMHH

- Megvan az a luxusom, hogy azt teszem, amihez kedvem van. Magam osztom be az időmet, azt vállalom el, amit szeretnék. Azt hiszem, inkább anticeleb vagyok, akinek nem az a fontos, hogy folyton ott ugráljon az előtérben, és akkor is beszéljen, ha nincs mit mondania. Egyébként akkor válnak az emberek szószátyárrá, amikor nincs mondanivalójuk. Szóval érdemes végigküzdeni az életet, és akármilyen nehézség jön, minden elmúlik.

A Magyar Televízió férfi bemondói egykor és ma

Kovács P. József 2021. július 4-én ünnepelte a kerek, 80. születésnapját. 42 év után, 2001-ben a Magyar Televízió életműdíjával tüntették ki, ugyanebben az évben önként távozott a köztévétől. Képes összeállításunkban nemcsak Kovács P. Józsefet, hanem a Magyar Televízió más ismert férfi bemondóit is láthatod: mennyit változtak az évtizedek során, mit csinálnak napjainkban.

Ezt is szeretjük