Ma 80 éves Kovács P. József: a Magyar Televízió bemondói egykor és ma
Kovács P. József 42 év után, 2001-ben távozott a Magyar Televíziótól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kovács P. József 1941. július 4-én született Budapesten. Általános iskolában az irodalomtanára Szabó Magda volt, aki nagy szerepet játszott művészi pályára lépésében. 

Az érettségi évében, 1959 tavaszán országos szavalóversenyt nyert, és ekkor szerepelt először a televízióban: élő műsorban szavalta Ady Endre Zsóka búcsúzója című versét. A Magyar Versmondók Egyesületének a mai napig tagja.

A Magyar Televízió férfi bemondói 

Bár felsőfokú tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kezdte, egy év után átiratkozott az ELTE Bölcsészkarára, de az az egy év mégis meghatározta az életét: Fischer Sándortól tanult beszédtechnikát, aki később telefonon javasolta, jelentkezzen a Magyar Televíziónál, éppen bemondót kerestek.

1961-ben kezdett el dolgozni a tévénél, ahol nemcsak bemondó volt, évtizedekig a TV Híradó hírolvasójaként is láthattuk, és a Magyar Rádióban is vezetett műsorokat. Gálaműsorok, ünnepi hangversenyek, vetélkedők konferansziéja, portréinterjúk riportere és irodalmi műsorok előadója is volt, emellett hivatásos előadóművészként rendszeresen vállalt fellépéseket. 

42 év után, 2001-ben a Magyar Televízió életműdíjával tüntették ki, ugyanebben az évben önként távozott a köztévétől. A médiából visszavonult, de fia, Kovács Kristóf is televíziózik, többek közt az Activity Show, a Szulák Andrea Show vagy a Showder Klub producere. Az utóbbi kedvéért vállalta el 2016 őszén, hogy szerepel a műsor új csatornára költözése kapcsán egy vicces videóban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kovács P. József ötven együtt töltött év után tavaly veszítette el a feleségét, Mariettát, akivel egy fiuk és egy lányuk született - ők négy unokával ajándékozták meg szüleiket. A veszteségről karácsonykor számolt be a közösségi oldalán.   

- A sors elvette őt tőlem, és egyszerűen képtelen vagyok az elvesztéséről, a hiányáról beszélni. Nem megy… Ugyanakkor most oda kell figyelnem magamra, mert kezelésre szorulok, így aztán még a koronavírus elleni vakcinát sem kaphatom meg. Alaposan próbára tesz az élet… - nyilatkozta március elején a Blikknek.

Képes összeállításunkban nemcsak Kovács P. Józsefet, hanem a Magyar Televízió más ismert férfi bemondóit is láthatod: mennyit változtak az évtizedek során, mit csinálnak napjainkban. 

Ezt is szeretjük