Csukás István a kórházban hunyt el - Tíz napig kómában volt a halála előtt

Csukás István bízott abban, hogy felépül, de nem tért többé magához.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egész országot megrázta tegnap a hír, miszerint elhunyt Csukás István, a nagy mesemondó. A 83 éves író decemberben nagy örömmel adta le a Süsü-sorozat harmadik története, a Süsüke világot lát forgatókönyvét az MTVA- ban, de a bábfilmsorozat már nélküle készül el. 

Halála előtt kórházba került, de bízott abban, hogy mihamarabb felépül, és újabb meséket írhat. Sajnos nem így történt, a halála előtt tíz nappal kómába került, és nem ébredt fel többé. 

Bodrogi Gyula és Halász Judit is gyászol

Csukás Istvánnak vizesedni kezdett a tüdeje, ezért került kórházba, mesélte a Blikknek Húros Annamária díszlettervező, akivel Csukás a Keménykalap és krumpliorr színpadi változatát tervezte a Szolnoki Szigligeti Színházban.

- Most is hallom, ahogy mondta: "Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni." Aztán amikor pár nappal később megint ott ültem az ágya szélén, már nem tudtam vele beszélni. Miután a veséje felmondta a szolgálatot, elvesztette az eszméletét. Ez az állapot a halála pillanatáig tartott. 

csukas-istvan
Fotó: MTI/Mohai Balázs

- Az orvosok elképzelhetőnek tartották, hogy magához tér, de elmondták, hogy az életminősége már nem lehet a régi. Most a végtelen szomorúság mellett picinyke könnyebbséget érzek, hogy a gondviselő megspórolta neki ezt a szenvedést - mondta a napilapnak.

A Mirr-Murr kalandjairól szóló mese narrátora, Halász Judit és a Süsü hangját adó Bodrogi Gyula is megrendülten értesült Csukás István halálhíréről.  

- Megint elvesztettünk valakit, aki fontos tényezője volt a magyar kultúrának. Magam pedig elvesztettem egy embert, akiről úgy gondolom, hosszú ideje nem is a mindennapokban, hanem az életben volt a barátom - nyilatkozta a 77 éves színésznő-énekesnő a Blikknek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Bodrogi Gyula nagyon szeretett Süsü bőrébe bújni, ilyenkor újra gyereknek érezte magát. Azt sem ő, sem a készítők nem gondolták, hogy az egyfejű, barátságos sárkány történetének korosztályokon átívelő, hatalmas sikere lesz. 

- Hiába készül évente több száz mese, ritka az olyan, amin generációk nőnek fel.

Csukás István figurái és kalandjaik egyszerűen belemosódnak az emberi lelkekbe kitörölhetetlenül.

Csukás Pisti meselélek volt, egy igazi csuda, mindig mosolygott. Sok-sok gyermekeknek szánt meséje volt, és mindegyik sikeres volt, és a Süsü még ezek közül is kiemelkedett.

bodrogi-gyula
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

- Olyan jó volt belebújni a bőrébe, olyankor én is mindig újra gyermek voltam. Jól szórakoztunk mindig a tévéfelvételek közben, de akkor még eszünkbe sem jutott, hogy ez mekkora sikertörténet lesz. Engem mai napig sokan megállítanak, hogy megköszönjék Süsüt, pedig én csak a hangomat adtam neki, Csukás Istvánnak köszönhető - mesélte az AcNewsnak

A 85 éves színészlegenda az internetes portálnak azt is elmondta, hogy nagyon megörült a hírnek, amikor megtudta, hogy 13 részben újra Süsü bőrébe bújhat, de csak akkor adja a hangját a sárkánynak, ha az alkotók nem változtatnak semmit Csukás szövegén. 

Sajdik Ferenc volt a szerzőtársa

Sajdik Ferenc grafikus, aki évtizedekig volt Csukás István szerzőtársa, az InfoRádiónak azt mondta a legendás íróról, hogy az kicsit mindig gyerek maradt, egy gyerekgondolkodású felnőtt, mint Lázár Ervin, ezért értett jól a nyelvükön.

- Mindig csodálkoztam, hogy mennyire érti a gyerekeket, és közben neki nem volt gyereke. De ahányszor mentem hozzájuk, a házban vagy egy gyerek volt, vagy kettő. Nem volt az utóbbi időben sem elhagyatva, mert nagyon jó szomszédai voltak - árulta el Sajdik. 

sajdik-ferenc
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Csukás István És Sajdik Ferenc közös munkájának eredménye többek között a Pom Pom vagy A Nagy Ho-ho-ho-horgász című rajzfilmsorozat. A munka közöttük mindig zökkenőmentes volt. 

- Félszavakból értettük egymást. Nem volt probléma a Pistának a szövegeire rajzolni, benne volt valami humanizmussal kevert humor.

Magyar hírességek, akiktől 2019-ben örökre búcsút kellett vennünk

2019-ben számos ismert embertől kellett örökre búcsút vennünk. Legendás televíziósokat, zenészeket, rendezőket is gyászolt az ország tavaly. Képes összeállításunkkal rájuk emlékezünk.

Az 53 éves magyar énekes halála megdöbbentette az országot - 2019 nagy veszteségei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük