Elhunyt Csukás István - A Süsü legendás írója 83 évesen hagyott itt bennünket

Elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar költő, író.

Elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író - adta hírül az Újszínház a Facebook-oldalán. 

Az írónak olyan legendás mesefigurákat köszönhetünk, mint Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr, Pom Pom vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász.

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson. Gyerekként hegedűművésznek készült, és bár felvételi nélkül felvették volna a Zeneakadémiára, mégis a jogi egyetemre jelentkezett, később pedig átjelentkezett a bölcsészkarra, de 1956 után bölcsésztanulmányait sem fejezte be.

17 éves korában már költő akart lenni. Fiatalon verseiből, írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt. Vezetője volt, és egyike azoknak, akik 1960-ban megalakították a Fiatal Művészek Klubját. Dolgozott a Művészeti Alapnál, a Munkaügyi Minisztériumban, a Néphadsereg című lapnál. Ekkor találkozott Fülöp János íróval, aki a tévé gyerekosztályának munkatársa volt. Így lett 1968-tól 1971-ig a Magyar Televíziónál előbb dramaturg, majd a Hétmérföldes kamera című gyerekhíradó országjáró munkatársa.

Süsü, Mirr-Murr, Pom Pom és a többiek

Az 1960-as évek közepén Kormos István biztatására kezdett el gyerekeknek írni. 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, azóta szabadfoglalkozású író. Verseskötetei mellett gyermekregényeket, mesekönyveket, verses meséket adott ki: eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. 

Olyan legendás mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr kandúr, Pom Pom, A legkisebb ugrifüles vagy talán az egyik az egyik leghíresebb, Süsü, a sárkány. Forgatókönyvírója volt a Nagy Ho-ho-ho-horgásznak és a Sebaj Tóbiásnak. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 

1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is. 2013 szeptemberében avatták fel  a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényében szereplő valós személy, Bagaméri Mihály kisújszállási fagylaltárus bronzszobrát. 

1977-ben és 1978-ban József Attila-, 1984-ben Andersen-, 1999-ben Kossuth-díjat kapott, 2011-ben Prima Primissima díjat vehetett át. 

2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett, Összegyűjtött versek címmel jelent meg versválogatása. Ugyanabban az évben a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért Szép Ernő-különdíjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott. 2016-ban, 80. születésnapja alkalmából Kisújszálláson felavatták Pom Pom szobrát.

2016-ban Magyar Örökség Díjjal, 2017-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2019-ben a Süsü, a sárkány című meséje alapján készült bábfilmsorozat hőseiről alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta, amely Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült.

csukas-istvan
Fotó: MTI/Mohai Balázs

2020 januárjában derült ki, hogy a legújabb Nemzeti Alaptanterv alapján Csukás István író munkássága is bekerül a tananyagba, az alsós diákok várhatóan olyan művei közül válogathatnak majd kötelezőként, mint a Süsü, a sárkány, a Pom Pom vagy a Mirr-Murr. Az író a Borsnak akkor azt nyilatkozta, egyeztettek vele, de nem számított rá, hogy az ő műveit is tanítják majd a gyerekeknek.  

- Ez számomra egy még nem hivatalos ajándék, kissé a halhatatlanság jele is, hiszen olyan nagy becsben tartott írók közé kerül a nevem, mint Petőfi, vagy éppen Móricz. Úgy érzem, hogy a műveim minden korosztálynak szólnak. Szerencsére a gyerekek szeretik ezeket, és már eddig is olvasták őket, hiszen könnyen fogyaszthatóak. Fontos, hogy olvassanak a fiatalok, egy jó, derűs, vidám könyvet pedig szerintem bármikor szívesen a kezükbe vesznek - mondta a napilapnak. 

A Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat eredeti bábfigurái: Dajka, Királylány, Kiskirályfi, Királyfi és Süsü
A Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat eredeti bábfigurái: Dajka, Királylány, Kiskirályfi, Királyfi és Süsü
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Csukás István egyik leghíresebb mesefigurájának történetét, a Süsü, a sárkányt 1977 karácsonyán kezdte vetíteni a Magyar Televízió. A folytatás, a Süsüke, a sárkánygyerek 2001-re készült el. A harmadik részre 2019-ig kellett várni, tavaly év végére készült el vele. 

- Az én karácsonyi ajándékom a gyerekeknek a Süsü-sorozat harmadik története, a Süsüke világot lát, aminek a forgatókönyvét leadtam az MTVA- ban. Egyéves munka volt, havonta egy részt írtam. Kicsit többet, mert tizenhárom részes. Több mint hatszáz oldal lett, taxival alig tudtam bevinni - árulta el a Borsnak tavaly december közepén. 

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük