Elhunyt a Magyar Televízió első női riportere: Balogh Mária 85 évesen, hosszú, súlyos betegség után távozott
Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere 85 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség és szenvedés után hunyt el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszan tartó, súlyos betegség és szenvedés után 85 éves korában elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere - adta hírül Facebook-oldalán a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Gimnazistaként lett a pécsi körzeti rádióstúdió gyakornoka. A '60-as évek elején az akkori pesti rádiós főnök a baranyai megyeszékhelyre utazott, hogy ellenőrizze a munkát.

Balogh Mária szerkesztő-riporter gépgyári munkásokkal beszélget 1959-ben.
Balogh Mária szerkesztő-riporter gépgyári munkásokkal beszélget 1959-ben.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

A szőke hajú, karcsú, fiatal riporternek azt mondta, ilyen hanggal és külsővel a televízióban a helye, mire az fogta magát, és egy táskával elindult a fővárosba szerencsét próbálni. Budapesten azonban kiderült, senki nem vár rá, így eleinte nyomorgott a fűtetlen albérletben, és éhezett is.

- Volt két tantuszom, könyörögtem a trafikban, hogy váltsák be, mert éhen halok. 60 fillér volt darabja, így tudtam venni magamnak két zsömlét - mesélte 2016-ban a Hot! magazinnak.

Balogh Mária televíziós riporter 1967-ben a Rádió és Televízió Újságban.
Balogh Mária televíziós riporter 1967-ben a Rádió és Televízió Újságban.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Nappal az újságíró-szövetség Bajza utcai székházában ücsörgött, mert ott legalább meleg volt. Egy véletlen folytán ennek köszönhette, hogy végül lett állása a Magyar Televíziónál. 

- Odajött hozzám egy ismeretlen ember, hogy hogy vagyok. Elkezdtem vele kiabálni, hogy engem felbolondítottak Pestre, ahol senki sem segít. Egy hét múlva hívattak, mint kiderült, hogy akivel ordítoztam, az felelt a pártközpontban a sajtóért. Így lett állásom a televíziónál.

A Magyar Televízióban egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak. Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett.

Vezette az Ifjúsági Osztályt, és igazgatója volt a Miskolci Tévéfesztiválnak. Egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékkal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott. Balogh Mária 2013 óta a MÚOSZ Tiszteletbeli tagja volt, 2019 óta Aranytoll-díjas - olvasható az újságíró-szövetség Facebook-oldalán. 

Balogh Mária riporter 1974-ben Érdi Sándor újságíró, televíziós főszerkesztővel és Petur Istvánnal.
Balogh Mária riporter 1974-ben Érdi Sándor újságíró, televíziós főszerkesztővel és Petur Istvánnal.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A kollégái által Balogh Marinak nevezett legendás tévéstől közösségi oldalán Juszt László, a Magyar Rádió és Televízió egykori műsorvezetője, szerkesztő-riportere is búcsúzott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük