Elhunyt a Magyar Televízió első női riportere: Balogh Mária 85 évesen, hosszú, súlyos betegség után távozott

Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere 85 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség és szenvedés után hunyt el.

Hosszan tartó, súlyos betegség és szenvedés után 85 éves korában elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere - adta hírül Facebook-oldalán a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Gimnazistaként lett a pécsi körzeti rádióstúdió gyakornoka. A '60-as évek elején az akkori pesti rádiós főnök a baranyai megyeszékhelyre utazott, hogy ellenőrizze a munkát.

Balogh Mária szerkesztő-riporter gépgyári munkásokkal beszélget 1959-ben.
Balogh Mária szerkesztő-riporter gépgyári munkásokkal beszélget 1959-ben.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

A szőke hajú, karcsú, fiatal riporternek azt mondta, ilyen hanggal és külsővel a televízióban a helye, mire az fogta magát, és egy táskával elindult a fővárosba szerencsét próbálni. Budapesten azonban kiderült, senki nem vár rá, így eleinte nyomorgott a fűtetlen albérletben, és éhezett is.

- Volt két tantuszom, könyörögtem a trafikban, hogy váltsák be, mert éhen halok. 60 fillér volt darabja, így tudtam venni magamnak két zsömlét - mesélte 2016-ban a Hot! magazinnak.

Balogh Mária televíziós riporter 1967-ben a Rádió és Televízió Újságban.
Balogh Mária televíziós riporter 1967-ben a Rádió és Televízió Újságban.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Nappal az újságíró-szövetség Bajza utcai székházában ücsörgött, mert ott legalább meleg volt. Egy véletlen folytán ennek köszönhette, hogy végül lett állása a Magyar Televíziónál. 

- Odajött hozzám egy ismeretlen ember, hogy hogy vagyok. Elkezdtem vele kiabálni, hogy engem felbolondítottak Pestre, ahol senki sem segít. Egy hét múlva hívattak, mint kiderült, hogy akivel ordítoztam, az felelt a pártközpontban a sajtóért. Így lett állásom a televíziónál.

A Magyar Televízióban egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak. Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett.

Vezette az Ifjúsági Osztályt, és igazgatója volt a Miskolci Tévéfesztiválnak. Egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékkal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott. Balogh Mária 2013 óta a MÚOSZ Tiszteletbeli tagja volt, 2019 óta Aranytoll-díjas - olvasható az újságíró-szövetség Facebook-oldalán. 

Balogh Mária riporter 1974-ben Érdi Sándor újságíró, televíziós főszerkesztővel és Petur Istvánnal.
Balogh Mária riporter 1974-ben Érdi Sándor újságíró, televíziós főszerkesztővel és Petur Istvánnal.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A kollégái által Balogh Marinak nevezett legendás tévéstől közösségi oldalán Juszt László, a Magyar Rádió és Televízió egykori műsorvezetője, szerkesztő-riportere is búcsúzott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük