Elhunyt Urbán Erika színésznő: Kabos László özvegye 71 éves volt

71 éves korában elhunyt Urbán Erika színésznő, Kabos László özvegye.

71 éves korában elhunyt Urbán Erika színésznő - adta hírül hétfő késő este a Színház Online.

A Vidám Színpad egyik legkedveltebb művésze volt. Kabos Lászlóval nemcsak a színpadon, hanem az életben is több mint harminc éven át egy párt alkottak.

Urbán Erika a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén 2013. szeptember 18-án.
Urbán Erika a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén 2013. szeptember 18-án.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Urbán Erika 1949. július 27-én született Szolnokon, édesanyja, Bege Margit is színésznő volt. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Előtte egy évadot a Veszprémi Petőfi Színházban szerepelt, színművészetisként 1970 és 1973 között a Nemzeti Színházban lépett fel. 1973-tól a Vidám Színpad társulatának tagja lett. Legendás párost alkottak a színpadon Kabos Lászlóval, akivel az életben is társak voltak 1971-től 2004-ig, a színész haláláig. A legendás komikusról két könyvet írt Az én Kabosom és a Sors pórázán címmel.

Amikor Urbán Erika 1971-ben a Vidám Színpadhoz került, a "kis Kabos" már ünnepelt sztár volt. A közös próbák és előadások során egyre közelebb kerültek egymáshoz. Kabos ekkor 48, Urbán Erika pedig 21 esztendős volt. A nagy korkülönbség miatt sokan nem hittek a szerelmükben, ők mégis rácáfoltak a kétkedőkre. A színésznő azt mesélte, sokan nem értették, hogy szerethetett bele Kabosba, a háta mögött csúnya szavakkal is illették, de imádta a színészt.

- Pillanatok műve volt. Fantasztikus illata, elképesztő kisugárzása és hatalmas dumája volt, a fehér öltönyében én gyönyörűnek láttam. (...) Nekem ő volt az anyám, az apám, a testvérem, a barátom és a szerelmem együtt. A sors rendelt minket egymásnak! Nem lehettem a felesége, csak szó szerint az élete társa - mesélte a Blikknek 2020 februárjában.

Kabos László és Urbán Erika 2003. december 4-én a Jutalomjáték címmel megrendezett rendkívüli színházi délutánon a Madách Színház Tolnay-szalonjában.
Kabos László és Urbán Erika 2003. december 4-én a Jutalomjáték címmel megrendezett rendkívüli színházi délutánon a Madách Színház Tolnay-szalonjában.
Fotó: MTI/Sándor Katalin

Kabos László és Urbán Erika a komikus halála előtti években visszavonultan éltek budai házukban, a színésznő odaadóan ápolta párját, amikor a gégerák elhatalmasodott rajta. A Rádiókabaré és a Mikroszkóp Színpad sztárja egy nappal 81. születésnapja előtt hunyt el.

Az Emberi Hang Életműdíjjal kitüntetett színésznő imádott élettársa halála után pár évvel újraházasodott, Kabos László testvérként szeretett barátja, Liszai-Kocsik Mihály Sándor felesége lett, 2011-ben azonban őt is el kellett temetnie. 

Nemcsak Kabosnak, hanem Urbán Erikának is meg kellett küzdenie a rákkal: 2019-ben egy elrákosodott fogimplantátum miatt tizenkét órás életmentő műtéten esett át, gyakorlatilag el kellett távolítani az egész alsó állkapcsát. Két hónapig volt kórházban, sugárterápiás kezelést is kapott. Három évet várt arra, hogy új fogsort kaphasson, erről idén április végén beszélt a Blikknek

Urbán Erika 2005 szeptemberében Kabos Lászlóról írt könyvét dedikálja, miután átvette Sárvár város posztumusz díszpolgár címét, amelyet a Jászai Mari-díjas színésznek adományoztak.
Urbán Erika 2005 szeptemberében Kabos Lászlóról írt könyvét dedikálja, miután átvette Sárvár város posztumusz díszpolgár címét, amelyet a Jászai Mari-díjas színésznek adományoztak.
Fotó: MTI/Czika László

- Három év után végre kaphattam felső fogsort. Most ismét tanulok beszélni. Örülök, hogy élek, süt a nap, velem van a kiskutyám, és rengetegen szeretnek - mesélte már mosolyogva a színésznő, akit kolléganője, Rátonyi Hajni és barátai állandóan látogattak.

- Papa azt üzente: maradjak, még nincs itt az ideje, hogy utánamenjek. Leküzdendő feladatnak tekintettem a helyzetemet - mondta a napilapnak Urbán Erika, aki 2021. június 7-én mégis az imádott élettársa, Kabos László után ment. 

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük