53. születésnapján elhunyt Börcsök Enikő - A színésznő hosszú betegség után hajnalban távozott

Ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után, 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő.

Börcsök Enikő elhunyt

"A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész" - adta hírül Facebook-odalán a teátrum, amelynek a színésznő 1994 óta volt hű tagja. 

"Halála nemcsak a Vígszínház számára, de az egész magyar színházi és kulturális életnek is felbecsülhetetlen veszteség.

Börcsök Enikő sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség. 1994 óta volt a Vígszínház hűséges tagja és vezető színésznője. Legendás alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, olthatatlan élet- és játékszeretetét. Igazi társulati és közösségi ember volt, rendkívüli személyisége, melegszívűsége, segítőkészsége, nyitottsága, csillapíthatatlan energiája és tenni akarása pótolhatatlan űrt hagy maga után.

Börcsök Enikőt a Vígszínház saját halottjának tekinti" - olvasható a közleményben. 

Börcsök Enikő 1968. január 28-án született Mezőtúron. 1991-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Marton László osztályában végzett. 1991 és 1994 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, 1994-ben szerződött a Vígszínházhoz, amelynek egészen ma hajnalban bekövetkezett haláláig tagja volt. 

A Vígben nagy sikere volt mint a Macskajáték Egérkéje, a Mágnás Miska Marcsája, a Tóték Tótnéja vagy a Lóvátett lovagok Francia királylánya. Emlékezetes alakítást nyújtott A szecsuáni jólélekben, a Lear királyban, A kaukázusi krétakörben, a Mindent anyámról vagy az Augusztus Oklahomában című darabban.

Börcsök Enikő és Gábor Júlia, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű alapítója, a néhai színésznő lánya a Vígszínházban 2000. december 30-án, miután átvette a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt.
Börcsök Enikő és Gábor Júlia, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű alapítója, a néhai színésznő lánya a Vígszínházban 2000. december 30-án, miután átvette a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt.
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Rómeó és Júlia kotnyeles dajkájaként és a Makrancos Kata címszereplőjeként sziporkázott Shakespeare komikus jeleneteiben. Olyan magyar és külföldi drámák főszerepeiben is emlékezetes volt, mint a Mikve, az Átutazók, a Sógornők, a Téli utazás vagy a Honderű.

Számtalan filmben élvezhettük a tehetségét: Édes Emma, drága Böbe, Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél, Az ajtó, Aglaja, A hentes, a kurva és a félszemű vagy Szabó István tavaly bemutatott alkotása, a Zárójelentés.

A Schmukné szerepét alakító Börcsök Enikő Szász János 2017-ben bemutatott, A hentes, a kurva és a félszemű című filmjében.
A Schmukné szerepét alakító Börcsök Enikő Szász János 2017-ben bemutatott, A hentes, a kurva és a félszemű című filmjében.
Fotó: MTI/Kallos Bea

2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja. Nyaranta színjátszó-gyerektárbort szervezett Becsvölgyén, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is dolgozott, eleinte tanársegédként, majd 2014-ben Zsótér Sándorral közösen osztályvezető tanár lett. 

Egy autoimmun betegség miatt két vesetranszplantáción esett át, az elsőn 1997-ben, ezt követően vált a Nemzeti Vese Program nagykövetévé. Fiatal színésznőként tudta meg, hogy vesetranszplantációra lesz szüksége. Évekig elég volt gyógyszereket szednie, majd elérkezett az idő, amikor a transzplantáció elkerülhetetlenné vált. 

1997-ben esett túl az első műtéten, de az új veséje csak másfél évig bírta. Ezt követően sem hagyta el magát, továbbra is játszott a színpadon. Reggel hattól délelőtt tízig dialízisen volt, majd próbált, este pedig színpadra állt. Három évig ment ez így, aztán 2003-ban átesett a második vesetranszplantáción.

Börcsök Enikő, Kern András és Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója a teátrum 125. évadának évadhirdető sajtótájékoztatóján 2020. július 1-jén.
Börcsök Enikő, Kern András és Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója a teátrum 125. évadának évadhirdető sajtótájékoztatóján 2020. július 1-jén.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Börcsök Enikő már harmadéves főiskolás korában a berlini fesztiválon elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat. Kiemelkedő színészi teljesítményét a Vígszínház 1997-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, hat alkalommal Ajtay Andor-emlékdíjjal, három alkalommal pedig Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel ismerte el (1998, 2000, 2005). 

1998-ban Jászai Mari-díjat kapott. A Paszport című filmben nyújtott alakításáért 2001-ben a 32. Magyar Filmszemlén neki ítélték a Legjobb Női Alakítás díját. 

A magyar színház- és filmművészet kategóriában Börcsök Enikő 2015-ben Prima Díjat kapott.
A magyar színház- és filmművészet kategóriában Börcsök Enikő 2015-ben Prima Díjat kapott.
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A 2005-ös V. POSZT-on a Legjobb Női Főszereplő díját nyerte el Scribe Adrienne című darabjában nyújtott alakításáért, a 2009-es Pécsi Országos Színházi Találkozón a Legjobb Női Epizódszereplőnek választották Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabjában nyújtott kiemelkedő játékáért, amiért a Színikritikusok Díját is megkapta. 

2005-ben Érdemes, 2018-ban Kiváló művész címmel tüntették ki. 2015-től örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, ugyanezen évben megkapta a Prima Díjat, illetve a legjobb női epizódalakítás díját a Magyar Filmkritikusoktól a Szerdai gyerekben játszott szerepéért. 

Cover-fotó: MTI/Czimbal Gyula

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük