53. születésnapján elhunyt Börcsök Enikő - A színésznő hosszú betegség után hajnalban távozott
Ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után, 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő.

borcsok-eniko-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész" - adta hírül Facebook-odalán a teátrum, amelynek a színésznő 1994 óta volt hű tagja. 

"Halála nemcsak a Vígszínház számára, de az egész magyar színházi és kulturális életnek is felbecsülhetetlen veszteség.

Börcsök Enikő sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség. 1994 óta volt a Vígszínház hűséges tagja és vezető színésznője. Legendás alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, olthatatlan élet- és játékszeretetét. Igazi társulati és közösségi ember volt, rendkívüli személyisége, melegszívűsége, segítőkészsége, nyitottsága, csillapíthatatlan energiája és tenni akarása pótolhatatlan űrt hagy maga után.

Börcsök Enikőt a Vígszínház saját halottjának tekinti" - olvasható a közleményben. 

Börcsök Enikő 1968. január 28-án született Mezőtúron. 1991-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Marton László osztályában végzett. 1991 és 1994 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, 1994-ben szerződött a Vígszínházhoz, amelynek egészen ma hajnalban bekövetkezett haláláig tagja volt. 

A Vígben nagy sikere volt mint a Macskajáték Egérkéje, a Mágnás Miska Marcsája, a Tóték Tótnéja vagy a Lóvátett lovagok Francia királylánya. Emlékezetes alakítást nyújtott A szecsuáni jólélekben, a Lear királyban, A kaukázusi krétakörben, a Mindent anyámról vagy az Augusztus Oklahomában című darabban.

Börcsök Enikő és Gábor Júlia, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű alapítója, a néhai színésznő lánya a Vígszínházban 2000. december 30-án, miután átvette a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt.
Börcsök Enikő és Gábor Júlia, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű alapítója, a néhai színésznő lánya a Vígszínházban 2000. december 30-án, miután átvette a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt.
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Rómeó és Júlia kotnyeles dajkájaként és a Makrancos Kata címszereplőjeként sziporkázott Shakespeare komikus jeleneteiben. Olyan magyar és külföldi drámák főszerepeiben is emlékezetes volt, mint a Mikve, az Átutazók, a Sógornők, a Téli utazás vagy a Honderű.

Számtalan filmben élvezhettük a tehetségét: Édes Emma, drága Böbe, Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél, Az ajtó, Aglaja, A hentes, a kurva és a félszemű vagy Szabó István tavaly bemutatott alkotása, a Zárójelentés.

A Schmukné szerepét alakító Börcsök Enikő Szász János 2017-ben bemutatott, A hentes, a kurva és a félszemű című filmjében.
A Schmukné szerepét alakító Börcsök Enikő Szász János 2017-ben bemutatott, A hentes, a kurva és a félszemű című filmjében.
Fotó: MTI/Kallos Bea

2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja. Nyaranta színjátszó-gyerektárbort szervezett Becsvölgyén, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is dolgozott, eleinte tanársegédként, majd 2014-ben Zsótér Sándorral közösen osztályvezető tanár lett. 

Egy autoimmun betegség miatt két vesetranszplantáción esett át, az elsőn 1997-ben, ezt követően vált a Nemzeti Vese Program nagykövetévé. Fiatal színésznőként tudta meg, hogy vesetranszplantációra lesz szüksége. Évekig elég volt gyógyszereket szednie, majd elérkezett az idő, amikor a transzplantáció elkerülhetetlenné vált. 

1997-ben esett túl az első műtéten, de az új veséje csak másfél évig bírta. Ezt követően sem hagyta el magát, továbbra is játszott a színpadon. Reggel hattól délelőtt tízig dialízisen volt, majd próbált, este pedig színpadra állt. Három évig ment ez így, aztán 2003-ban átesett a második vesetranszplantáción.

Börcsök Enikő, Kern András és Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója a teátrum 125. évadának évadhirdető sajtótájékoztatóján 2020. július 1-jén.
Börcsök Enikő, Kern András és Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója a teátrum 125. évadának évadhirdető sajtótájékoztatóján 2020. július 1-jén.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Börcsök Enikő már harmadéves főiskolás korában a berlini fesztiválon elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat. Kiemelkedő színészi teljesítményét a Vígszínház 1997-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, hat alkalommal Ajtay Andor-emlékdíjjal, három alkalommal pedig Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel ismerte el (1998, 2000, 2005). 

1998-ban Jászai Mari-díjat kapott. A Paszport című filmben nyújtott alakításáért 2001-ben a 32. Magyar Filmszemlén neki ítélték a Legjobb Női Alakítás díját. 

A magyar színház- és filmművészet kategóriában Börcsök Enikő 2015-ben Prima Díjat kapott.
A magyar színház- és filmművészet kategóriában Börcsök Enikő 2015-ben Prima Díjat kapott.
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A 2005-ös V. POSZT-on a Legjobb Női Főszereplő díját nyerte el Scribe Adrienne című darabjában nyújtott alakításáért, a 2009-es Pécsi Országos Színházi Találkozón a Legjobb Női Epizódszereplőnek választották Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabjában nyújtott kiemelkedő játékáért, amiért a Színikritikusok Díját is megkapta. 

2005-ben Érdemes, 2018-ban Kiváló művész címmel tüntették ki. 2015-től örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, ugyanezen évben megkapta a Prima Díjat, illetve a legjobb női epizódalakítás díját a Magyar Filmkritikusoktól a Szerdai gyerekben játszott szerepéért. 

Cover-fotó: MTI/Czimbal Gyula

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük