Elhunyt Sas József - A 82 éves komikus szervezetét legyőzte a koronavírus

Elhunyt Sas József, a kabarék koronázatlan királya.

sas-jozsef-cover

Hosszú betegség után elhunyt Sas József. A Blikk értesülései szerint a 82 éves színész, rendező, humorista tegnap éjjel feladta a harcot a koronavírussal való küzdelemben. 

A kabarék koronázatlan királya 2021. január 3-án ünnepelte a 82. születésnapját. Amikor a napilap fel akarta köszönteni, kiderült, hogy a hosszú ideje betegeskedő színész minden óvintézkedés ellenére a koronavírus miatt kórházba került.

A Jászai Mari-díjas színművész évtizedeken át volt a Mikroszkóp Színpad művésze, majd igazgatója, a tévé- és rádiókabarék elmaradhatatlan szereplője. A nevéhez fűződő Sas kabarét évekig sugározták a kereskedelmi televíziós csatornák szilveszteri programként.

A Mikroszkóp Színpad és a Sas kabaré

Polacsek József néven, 1939. január 3-án született Békéscsabán. Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját végezte el, ami után olyan neves színházak társulatához szegődött, mint a Győri Nemzeti Színház vagy a Békéscsabai Jókai Színház.

1973-ban a Mikroszkóp Színpad kabarészínház színpadán.
1973-ban a Mikroszkóp Színpad kabarészínház színpadán.
Fotó: Szalay Zoltán

Országos ismertséget a Mikroszkóp Színpad kabarészínháza hozott számára, amelynek 1973-ban lett a művésze. 1985 és 2009 között az igazgatója is volt. 

2010-ben mutatták be Sas József rendezésében a TárSASjáték című zenés, közéleti kabarét a Kabaré 24 - Mikroszkóp Színpadon. 2012-ben a Mikroszkóp Színpad volt színészeivel megalakította a Sas-Fészek Kabarét.

2012-ben a Sas-Fészek Kabaré sajtótájékoztatóján Lorán Lenkével. (A színésznő 2017-ben hunyt el.)
2012-ben a Sas-Fészek Kabaré sajtótájékoztatóján Lorán Lenkével. (A színésznő 2017-ben hunyt el.)
Fotó: Kollányi Péter / MTI

Az elmúlt évtizedekben nem volt szilveszter Sas kabaré nélkül, de a humorista 2017 szeptemberében bejelentette, hogy megromlott egészségi állapota miatt átadja a helyet a fiataloknak. 

- Nagyon sajnálatos, de ki kell tudni mondani, hogy a polgári kabarénak lassan vége van. Ennek a műfajnak magam vagyok az utolsó mohikánja, még ha itt-ott elő is vesznek egy-egy legendás jelenetet. Én, bevallom, elfáradtam. Egy év múlva - ha még élek - betöltöm a nyolcvanadik évemet. Új kabarét én már nem tudok csinálni - nyilatkozta akkor a Ripostnak

 2018 novemberében az összes színpadi produkcióját le kellett mondania, mert túl gyengének érezte magát. Ez alól a Fészek Klubban megtartott, rövidített előadása sem élvezhetett kivételt. 

Sas József 2019-ben agyvérzést kapott

Sas József a 2019-es év elején Thaiföldön nyaralt feleségével, ahol sztrókot kapott. Heteken keresztül egy helyi kórházban kezelték, különgéppel szállították a budakeszi rehabilitációs intézetbe. A gyógyulását a Mazsihisz Szeretetkórházban folytatta, ahol olyan pályatársai lábadoztak azelőtt, mint Lorán Lenke, Gábor Miklós vagy Psota Irén.

A kétoldali agyvérzés miatt fél oldalára lebénult, újra kellett tanulnia járni, de szerencsére beszédközpontja nem sérült. 2019 júliusában engedték haza a kórházból. Rengeteg kollégája látogatta meg, őket heccelte a rá jellemző humorral. 

sas-józsef-cover
Fotó: MTI/Földi Imre

Egy év alatt sokat javult az állapota köszönhetően a családjának, felségének - aki több mint negyven éve hű társa - és két ápolónak. 

- Szeretnék még pár jó évet. Nincsenek illúzióim, nyolcvan felett ez egy nagy harc lesz, de örülnék, ha ezekben az években annyival jobb lenne az állapotom, hogy az alapvető szükségleteimet el tudjam magam is végezni, segítség nélkül - mondta 2020 januárjában, a 81. születésnapján.

Sas József 1981-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1984-ben Karinthy-gyűrűt, 2003-ban a Magyarország Kiváló Művésze címmel tüntették ki.  

Cover-fotó:MTI/Kollányi Péter

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük