Ma reggel elhunyt Monspart Sarolta világbajnok tájfutó: a Nemzet Sportolója 76 éves volt

Ő volt az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot.

D KOS20200514001

Szombat reggel hetvenhat éves korában elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, adta hírül az MTI. A világbajnok futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el a család tájékoztatása szerint. 

Ő volt az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. 

Sportsikerei mellett 2 diplomát is szerzett

Monspart Sarolta 1944. november 17-én született Budapesten. 1964 és 1977 között sorozatban 14 magyar egyéni bajnoki címet nyert tájfutásban.

 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1

976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

 1978-ban maratoni futásban lett világbajnoki ezüstérmes. Közben két diplomát is szerzett, matematika-fizika szakon végzett az ELTÉ-n, valamint elvégezte a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát.

Aktív sportpályafutását kullancs okozta enkefalitisz szakította meg, de ezt követően sem pihent: edzőként és szövetségi kapitányként tevékenykedett, az egészséges élet fontosságát hangsúlyozta a nők körében, illetve a nyugdíjasoknak népszerűsítette a mozgást, három kerületben gyalogló klubot is vezetett. 

Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben és a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnökeként is. 2010-ben Prima Primissima díjban részesült. 2020. április 21-én lett hivatalosan tagja a Nemzet Sportolói társaságnak miután Székely Éva halálát követően a testület tagjai őt javasolták maguk mellé tizenkettedik tagnak.

(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük