56 évesen elhunyt Igaly Diána: az olimpiai bajnok 3 napja koronavírussal került kórházba
Igaly Diána, a 2004-es athéni olimpián aranyat nyert sportlövő a héten került kórházba koronavírus-fertőzés miatt.

Elhunyt Igaly Diána sportlövő, skeetlövésben olimpiai bajnok és olimpiai bronzérmes sportolónk - adta hírül közösségi oldalán a Gárdonyi Sportlövő Klub.

Három napja vitték kórházba, elkapta a koronavírust - olvasható a Facebook-posztban. 

Az Origo kedden írt arról, hogy az 56 éves Igaly Diána, a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke koronavírus-fertőzés miatt kórházba került. A sportvezető fia és családja közleményt juttatott el az MSSZ-hez, amelyben ez állt:

"Édesanyám nem érezte jól magát, így elővigyázatossági okokból kórházba vonult. Az egész család kényesen ügyel a rendszeres fertőtlenítésre, maszkviselésre és a biztonságos távolságtartásra, mégis sokakhoz hasonlóan Édesanyám is elkapta a koronavírust. Hálásak vagyunk az orvosok és ápolók odaadó munkájáért! Köszönjük, hogy sokan gondolnak rá és imádkoznak a mihamarabbi gyógyulásáért. Azt szeretnénk, hogy felépülése továbbra is nyugodtan és zavartalanul folytatódhasson."

Az olimpiai bajnok Igaly Diána mosolyogva mutatja aranyérmét a női skeetlövők versenyének eredményhirdetésén 2004. augusztus 19-én a XXVIII. nyári olimpián.
Az olimpiai bajnok Igaly Diána mosolyogva mutatja aranyérmét a női skeetlövők versenyének eredményhirdetésén 2004. augusztus 19-én a XXVIII. nyári olimpián.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Igaly Diána 1965. január 31-én született Budapesten. Édesapja, Igaly József válogatott sportlövő volt, aki 1976-ban politikai okokból, pártonkívülisége miatt nem utazhatott a montreali olimpiára. Már 13 évesen igazolt versenyzőként lőtt, 1982-ben a magyar bajnokságon harmadik helyezést ért el, 1983-ban és 1984-ben már magyar bajnok lett. Első nagy sikerét az 1983-as junior Európa-bajnokságon aratta, amit megnyert. Az 1989-es világbajnokságon csapatban harmadik lett, egy évvel később a vb-ről aranyat hoztak el.

Világbajnokságon csapatban három bronz-, egy ezüst- és két aranyérmet nyert, egyéniben két bronzot, egy ezüstöt és két aranyat. Európa-bajnokságról csapatban egy bronzzal, négy ezüsttel és négy arannyal, egyéniben két bronzzal, egy ezüsttel és egy arannyal büszkélkedhet. Magyar bajnokságon egyéniben és csapatban összesen 22 arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal gyarapította az érmeit.

Az 1992-es olimpián meghívott női versenyzőként a 42. helyezést érte el férfiak között. A 2000-es sydney-i olimpián a selejtezőben második volt, a döntőben szétlövés után szerezte meg a bronzérmet. Négy évvel később Athénban a döntőben hibátlanul teljesítve nyert aranyérmet - a magyar sportlövészek közül 24 év után első nőként.

2007-ben édesapja emlékére megalakult az Igaly József Lövészklub, ahol a skeetlövészet utánpótlás-nevelése folyik. 2012 áprilisában a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja, 2013 novemberében a magyar koronglövők szakágvezetője lett, haláláig a szövetség alelnöke volt.

Igaly Diána hatszor kapta meg Az év magyar sportlövője díjat (1994, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004), 2019-ben életműdíjat kapott a Magyar Sportlövők Szövetségétől. 2000-ben átvehette a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, 2004-ben a tisztikeresztet. 2005-ben Athén díszpolgára lett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük