A terhesség legveszélyesebb szakaszai
Ne aggódj feleslegesen: ha túlesel a kezdeti, kockázatos időszakon, és figyelsz, babádnak nem eshet baja!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség első 12 hete alatt nem valószínű, hogy tested komolyabb változásokon megy keresztül. A pocakodban fejlődő csöppség ekkor még csak kezd emberszerű formát ölteni, mégis, fejlődése szempontjából ez az egyik legfontosabb időszak. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ebben a pár hétben dől el jövendőbeli gyermeked sorsa, ugyanis ekkor a legnagyobb a vetélés kockázata.

Nem csak a vetélés jelent azonban veszélyt a picire. A kezdeti szakaszban a fejlődés legfontosabb fázisai zajlanak, melyekre számos környezeti tényező negatív hatással lehet. Ismerd meg a terhesség kockázatos szakaszait, és tudd meg, hogyan óvhatod meg a babádat!

Fejlődési rendellenességek

A tizedik héten az embrió kezd egyre emberibb formát ölteni, ráadásul egy nagyon kockázatos fejlődési szakasz végét is eléri. Eddig ugyanis rendkívül nagy a kockázata a fejlődési rendellenességek kialakulásának, ami akár a helytelen táplálkozás, a stresszes életmód vagy egyéb környezeti hatások miatt is bekövetkezhet. Nem kell burokban élned az első tíz hétben, elég, ha figyelsz arra, hogy legalább ebben az időszakban szigorúan tartsd be az egészséges étrendet, és kerüld az egészségkárosító anyagokat.

A kávé, a cigifüst és az alkohol a legveszélyesebb, de a kagylóféléket, a nyers húst és a tojást is jobb, ha tiltólistára helyezed. Természetesen minden kismama tudja, hogy a cigi és az alkohol tilos, de legalább az első két hónapban a füstös helyeket is feltétlenül kerüld. A táplálkozásról minden ember mást vall, hiszen sok kismamának születik egészséges babája annak dacára, hogy beefsteaket vagy tojást evett várandósan, azonban jobb, ha kerülöd a kockázati tényezőket, melyek a fejlődési rendellenességek mellett a vetélés kockázatát is növelik. Az egészségedre is próbálj fokozottabban ügyelni, egy influenza vagy egy lázas vírus ugyanis az embriónak sem tesz jót ebben a korban.

Korai vetélés

A gyermek elvesztését, mielőtt az képes lenne az önálló, méhen kívüli életre, vetélésnek nevezik, ami tulajdonképpen egészen a 29. hétig megtörténhet. Ezt követően ugyanis már 90% esélye van koraszülöttként is az életben maradásra.

A vetélés leggyakrabban a terhesség 12. hete előtt fordul elő. Bár a korai vetélés viszonylag sűrűn megesik, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a dohányzó és cukorbeteg nők, illetve azok, akikkel már a múltban is megesett, hogy nem tudták kihordani babájukat. Az első trimeszter vetéléseinek nagy részét kromoszóma-rendellenességek okozzák, melyek következtében az embrió képtelen lenne egészséges kisbabává fejlődni. Fertőzés, pajzsmirigyproblémák, cukorbetegség és méhrendellenességek is vezethetnek a baba elvesztéséhez, ha azonban idejében orvoshoz fordulsz, és kezelteted magad, mielőtt a baba megfoganna, nem kell tartanod ezektől a veszélyektől.

Ultrahanggal vagy medencei vizsgálattal többnyire már ebben a korai fázisban meg lehet állapítani, hogy minden rendben zajlik-e a pocakodban. Ha a méhszáj teljesen összezárt állapotban van, nincs okod az aggodalomra. Ebben az esetben is próbáld kerülni a fölösleges idegeskedést, ugyanis a túlzott stressz sem ártalmatlan.

Amikor már biztonságban van

A baba fejlődése a fogantatás pillanatától egészen a 42. hétig zajlik a pocakodban, azonban a 29. héttől kezdve már jó eséllyel akkor is életben marad, ha korábban születik. A 31. hétre már tüdeje is kifejlődik, így önállóan is képes lélegezni, de természetesen az ilyen apróságok túlélésüket nagyrészt az inkubátornak köszönhetik. A tények mellett azonban a lelki tényezőknek is nagy szerepük van a terhesség utolsó szakaszában. Amikor ugyanis biztonságban tudhatod gyermeked, te is sokkal nyugodtabb leszel. A stresszmentes környezet pedig elengedhetetlen a vetélés elkerüléséhez.

Hogyan előzheted meg a bajt?

A nyugodt környezet sokat számít, de életmódoddal is rengeteget tehetsz a babáért. Vetéléstől való félelmedben nem kell lemondanod a baráti társaságról és kedvenc programjaidról, az egészséges életmódra azonban nem árt, ha jobban ügyelsz. Az első tíz hétben minden káros anyag fokozottan veszélyes, tehát étrendedre és környezetedre is ekkor kell a leginkább figyelned.

Kerüld a füstös helyeket, és iktasd ki étrendedből a veszélyes ételeket, így biztosíthatod a baba számára az egészséges fejlődést. Ekkor lezárul a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatos szakasza, és egyben a vetélés is kisebb valószínűséggel következik be a káros környezeti hatások miatt.

Nem feledkezhetsz meg azonban a kötelező terhességi vizsgálatokról sem. Ezek során folyamatosan megbizonyosodhatsz arról, hogy porontyod rendben fejlődik. Orvoshoz azonban nem csak akkor érdemes menned, amikor muszáj: ha valamilyen veszélyes betegségtől tartasz, még tervezett terhességed előtt menj el egy alapos kivizsgálásra. A várandósság során pedig minden esetben vedd intő jelnek a vérzést: ha ártatlan fertőzésről van is szó, jobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordulsz.

Cikkünk Dr. Anne Deans A terhesség ABC-je című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük