Terhességi rosszullét: mi természetes, és mivel fordulj orvoshoz? A nőgyógyászt kérdeztük

Az is lehet a bajod, ami Katalin hercegnőnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A terhesség időszaka örömmel és várakozással teli, de sajnos nagyon sok nő szervezetét megviseli. Arra voltunk kíváncsiak, ha terhességi tünetekről van szó, milyen szintű rosszullét számít normálisnak, és hol van az a pont, ahol már orvosi, kórházi segítségre van szükség.

Dr. Kaszás Tibor nőgyógyászt kérdeztük meg a témában.

A terhességi rosszullétről

A várandós nők a szakértő elmondása szerint voltaképpen azért vannak rosszul, mert esetükben a terhesség hatására a hormontermelődés fokozódik, amire a szervezet rossz közérzettel, kellemetlen tünetekkel reagál.

A kellemetlen időszak az első trimeszter végéig tart, ekkor ugyanis annak a bizonyos hormonnak, ami a terhességi rosszullétet előidézi, csökken a termelődése, ezáltal a kismama szinte egyik napról a másikra jobban lesz - magyarázta a nőgyógyász.

Rosszullét vagy vészes hányás?

Dr. Kaszás Tibor szerint a terhesség természetes velejárója lehet bizonyos fokú rosszullét, ám oda kell figyelni a vészjósló jelekre, hogy a leendő anyuka észrevegye, hogy komolyabbak a tünetei, és orvosi segítségre van szüksége.

Kismamáknál a fáradékonyság, az émelygés, a hányás és akár az ájulás is természetes tünetek. A kérdés az, hogy ezek milyen gyakran és milyen mértékben fordulnak elő. Lényeges például, hogy hányszor hánysz egy nap, és mennyit. Ha egyszer-egyszer, vagy akár többször, de csak keveset, azzal nincs gond, ám ha többször és nagyobb mennyiséget, az már jelenthet problémát. Ha egy-egy ételt nem kívánsz, amit addig szerettél, az természetes, de ha szinte egyáltalán nem tudsz enni, akkor az is gondot jelent a szakértő szerint.

Oldalunkon is olvashattál arról, hogy Katalin hercegnő, ahogy első terhességénél, úgy a másodiknál is kórházba került, mégpedig úgynevezett vészes hányás miatt, ami a terhesség első hónapjai során a fent sorolt fokozott tünetekkel jár, emellett az acetonos lehelet is jelzi jelenlétét. A kismama vészes hányás esetén a sok hányás, de kevés étel- és folyadékbevitel miatt legyengülhet, kiszáradhat, ezért kórházi felügyeletre, orvosi figyelemre, infúzióra szorul.

Terhességi rosszullétre

Ha gyakran émelyegsz, hányingered van, ezek a praktikák segíthetnek.

Amire figyelj oda

Ha terhességed első harmadában vagy, tehát még tart a terhességi rosszullétek időszaka, akkor érdemes egy-két dolgot megszívlelned mindennapjaidra nézve. Dr. Kaszás Tibor azt tanácsolja, igyekezz kerülni a hosszas álldogálást, hiszen az az ájulás esélyét fokozza - a már egyébként is jelenlévő, hormonális változások okozta alacsony vérnyomás mellett.

A táplálkozásodra is figyelj fokozottan! Igyál sok folyadékot, hogy a hányással kiürülő nedvességet pótold a szervezetedben, és ne száradj ki. Az ételek, amiket fogyasztasz, alapvetően nem befolyásolják, hogy előjön-e a hányinger, vagy sem, de ha gyakran hánysz, megviselt gyomrodat igyekezz könnyebb ételekkel kímélni. Végezetül pedig, mivel a kismamák sava rendszerint sok, érdemes tartanod magadnál egy kis ropit vagy kekszet, ezekkel csillapíthatod a jelentkező hányingert.

Ezt is szeretjük