3 apró, de gyanús jel, hogy terhes vagy: már a teszt előtt árulkodnak
Olyan apró tünetek is árulkodhatnak terhességről, amelyek felett a legtöbb kismama átsiklik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A test jelzései nem mindig egyértelműek, sokszor a hétköznapi tünetek hátterében egyetlen egyszerű ok áll: a terhesség.

Ha a menzesz még odébb van, és a következő árulkodó jeleket fedezed fel magadon, érdemes egy terhességi tesztet csinálni, mert lehet, hogy egy új élet növekedik a szíved alatt.

Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger az egyik legárulkodóbb jele a terhességnek, bár ez a legtöbb kismamának nem tűnik fel először. Nőként hajlamosak vagyunk rá, hogy csupán egy kis felfázásnak, egy kellemetlenebb húgyúti fertőzésnek vagy éppen a túlzott tea- és koffeinfogyasztásnak tulajdonítsuk a kellemetlen tünetet, pedig az állandó WC-re járás ennél komolyabb dolgot is jelezhet.

A gyakori vizelési inger a terhesség első percétől az utolsóig végigkísérheti a várandós kismamát, hiszen a méh növekedése közvetlen hatást fejt ki a hólyagra, erősen nyomva azt, ami a baba növekedésével egyre megterhelőbbé válik.

Ha a probléma nem akar szűnni egy-két hét alatt sem, és a fenti panaszok közül mind kizárható, érdemes egy terhességi tesztet vásárolni a patikában.

Fáradékonyság

A szervezetedben bekövetkező hirtelen hormonváltozás akár fáradékonyság formájában is megmutatkozhat. Elképzelhető, hogy úgy érzed, minden erőd elhagyott, akkor is, amikor kipihented magadat, de jellemző az is, hogy a máskor rutinszerű feladatoktól - például a főzéstől - olyan mértékben elfáradsz, ahogyan előtte sohasem. Sőt, sokszor mindez szédüléssel vagy akár ájulással is együtt járhat.

Ilyenkor az ember hajlamos a stresszre és a hajtásra fogni a közérzetben bekövetkezett változásokat, de ha két hétnél tovább fennáll ez a helyzet, akkor érdemes felkeresni a nőgyógyászt, vagy legalábbis egy vérképet csináltatni. A magzat már néhány hetesen is rengeteg energiát felemészt a mamáéból, nem beszélve arról, hogy megbolygatja a hormonszintet, ami nagyban befolyásolja a fizikai teherbírást és állapotot.

Permenstruációs panaszok

A tested is jelez, amikor a magzat megfogant, bár ez nem biztos, hogy elsőre egyértelmű, ugyanis a jelek megegyeznek a permenstruációs panaszokkal. A hormonszintváltozás következtében a mellek megduzzadnak, érzékennyé válnak, gyakran a feszülés olyan fájdalmat okoz, hogy a gyanútlan kismamának még a pulcsi felvétele is gondot okoz.

Gyerekvállalás

Arra a kérdésre kerestük a választ, érdemes-e ebbe a világba gyereket szülni. Íme, a válaszok!

Emellett felmerülhetnek az olyan klasszikus panaszok is, mint a derékfájás, a pecsételő vérzés, az ingerlékenység, az étvágy növekedése vagy csökkenése, vagyis azok a tényezők, amelyek egy-egy menstruáció közeledtét jelzik. A testhőmérsékleted kismértékben megnövekedhet, de a pulzusszámod és a vérnyomásod is megugorhat. Azt javasoljuk, mint az előző két esetben, ha legalább két hétig észleled ezeket a tüneteket, akkor keresd fel a nőgyógyászodat.

Ezt is szeretjük