Nem jön a baba? 3 testi ok a háttérben

Sokak számára problémás a teherbeesés, ha te is ebben a cipőben jársz, most megtudhatod, mi az oka, hogy nem jön a baba.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki számára boldog pillanat, amikor eldönti, hogy babát szeretne, kevésbé felemelő viszont, amikor rájön, hogy a teherbeesés sokszor nem úgy megy, mint a karikacsapás. Ennek rengeteg oka lehet, és nem szabad megijedni, mert sokszor orvosolható a probléma.

Ha ti is próbálkoztok, mégsem estél eddig teherbe, ne pánikolj, inkább járj utána, hogy mi lehet a gond.

Hormonális okok

A terhességben szerepet játszó hormonoknak már a kisfokú zavara is gátolhatja a teherbeesést.

A probléma oka lehet egyebek mellett a luteinizáló hormon - LH - és a follikulus stimuláló hormon - FSH - nem megfelelő termelődése. Ezek a hormonok az ovulációt szabályozzák, és ha a normálisnál alacsonyabb szinten vannak jelen a szervezetben, nehezebben megy a teherbeesés.

A prolaktinszint megemelkedése is okozhat problémákat. Ezt bizonyos gyógyszerek szedése, illetve daganatok is kiválthatják. A prolaktin szintén az ovulációban játszik nagy szerepet.

Ritkán, de előfordulhat a korai menopauza, mely azt jelenti, hogy 35 éves kor előtt elmarad a menstruáció és megszűnik az ovuláció.

A hormonális okok közé sorolható a fogamzásgátló gyógyszerek szedésének abbahagyását követő teherbeesési képtelenség. Ez a probléma is, mint a legtöbb hormonális zavar, gyógyszeres kezeléssel sikeresen orvosolható.

Mechanikus akadályok

A megtermékenyülésnek fizikális akadályai is lehetnek. Ide sorolhatók a hüvely, a méh és a petevezetők veleszületett eltérései, amelyek többnyire műtéti úton kezelhetők.

A petevezető károsodhat gyulladásos megbetegedések - salpingitis - szövődményeként, vagy akár a nemi úton terjedő betegség - a chlamydia - is okozhat ilyen problémát. Mivel ezek a károsodások gyakran rejtve maradnak, észrevételükkor már nehezen orvosolhatók. A petevezető normális működése elengedhetetlen a teherbeeséshez, így fontos, hogy a nők ezen szerveikre nagy figyelmet fordítsanak, hiszen akár már egy gyulladásos megbetegedés is végleges károsodást okozhat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Meddőséghez vezethetnek a kismedence összenövései, a méh falában kialakuló jóindulatú daganatok - melyek 30 éves kor fölött nagyon gyakoriak - és az endometriózis, amelyről akkor beszélhetünk, ha a méhszövet a méhen kívül ágyazódik be, majd hegesedést és gyulladást okoz.

Férfigondok

Természetesen a férfiaknál is felléphetnek olyan problémák, melyek gátolják a megtermékenyülést. A férfi nemzőképtelenné válhat, ha spermái nem a megfelelő minőségűek, amire az életmód is hatással van. Ugyanakkor náluk is előfordulhat, hogy hormonális probléma okozza a gondot. A férfihormont - a tesztoszteront - a hipotalamusz és az agyalapi mirigy termeli, az e szerveknél fellépő probléma kihathat a termékenységre. Nemzőképtelenné válhat egy férfi bizonyos gyulladásos betegségek - például mumpsz - következtében is.

A problémákat veleszületett genetikai elváltozások is okozhatják, például rejtettheréjűség - ekkor a here a hasüregben helyezkedik el, ahol a magasabb testhőmérséklet miatt nem tudja megteremteni a megfelelő feltételeket a spermiumok számára.

Lelki okok a háttérben

Megesik, hogy a pár mindkét tagja egészséges, mégsem sikerül a baba. Videónkból megismerheted a lelki vonatkozását.

Mikortól számítasz meddőnek?

Meddőségről akkor beszélhetünk, ha egy év rendszeres, védekezésmentes szexuális életet követően sem fogan meg a baba.

Ha egy éve próbálkoztok, mégsem sikerül, fontos, hogy mindketten részt vegyetek egy meddőségi vizsgálaton, melynek segítségével kiderülhet, hogy mi a probléma. A mai modern orvoslás, rengeteg módszerrel képes segíteni a gyermektelen párokon, mint például a gyógyszeres kezelés, az inszemináció vagy a lombikbébi-eljárás.

Ezt is szeretjük