Szabad várandósan kocogni? Megkérdeztük a nőgyógyászt
Veszélyes a kocogás terhesen? Dr. Oláh Orsolya válaszolta meg a sokakban felmerülő kérdést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak nagyon egészséges hobbija, hogy kocogni járnak. Vajon mindezt terhesen is folytathatják, vagy azzal veszélynek tennék ki a babát? Dr. Oláh Orsolyát kérdeztük meg.

Kocogás a várandósság alatt

- Szabad bármit is sportolni terhesen?

- Korábban széles körben élt az a felfogás, hogy a várandósság alatti testmozgás megnöveli a vetélések, koraszülések kockázatát. Ez a felfogás az újabb és újabb vizsgálati eredmények hatására lassan megváltozott, jelen pillanatban az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság várandósság alatt heti háromszor fél óra testmozgást javasol - felelte a szülész-nőgyógyász.

- Sport és sport közt is van különbség - mi javasolt, és mi nem?

- Normál, nem várandós sportolóknál a testmozgás intenzitásának megítélésénél a pulzusszámot vesszük alapul. Mivel várandósságban a keringési paraméterek folyamatosan változnak, a normál élettani értékek és változások ilyenkor nem érvényesülnek, különösen a harmadik trimeszterben. Emiatt a várandósoknál a mozgás intenzitását az alapján ítéljük meg, hogy maga a várandós hogyan éli meg a mozgást - mondta a doktornő.

- A kocogás megterhelő lehet?

- Ha könnyű kocogás mellett a kismama jól érzi magát, akkor nincs akadálya a futásnak. Természetesen hangsúlyosan fontos itt a jó minőségű futócipő és lehetőség szerint a terep vagy a gumisalak, mivel a méhet érő erőhatás is csökken ezek által - válaszolta dr. Oláh Orsolya.

Alvássegítő tippek

Jó, ha idejében tájékozódsz, mi segítheti majd a kisbabád altatását, hogy mindketten tudjatok pihenni. Kattints a galériára a tippekért!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük