6 ásványi anyag, aminek a hiánya megbetegíthet - Így pótold terhesen

Egyszerűen beviheted őket a szervezetedbe néhány egészséges finomsággal.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy a nő szervezetében terhesség alatt csökken a vitális anyagok mennyisége. Ennek az az oka, hogy a szíve alatt növekvő gyermek a tápanyagok nagy részére igényt tart, és kiszűri őket a vérből.

Néhány ásványi anyagból különösen nagy mennyiségre van szüksége, ami hiányállapotot okozhat az anyánál. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyek ezek, illetve hogyan pótolhatod őket.

Raktározás az anyaméhben

Ide tartozik, főként a terhesség utolsó három hónapjában, amikor a baba csontjai fejlődnek, a kalcium és a foszfor.

A magzat igen korán megtanulja, hogyan raktározzon bizonyos nyomelemeket, például vasat, cinket és mangánt vagy magnéziumot, hogy az elkövetkező szoptatási időszakban elegendő tartaléka legyen.

Az anyatej ezekből az anyagokból ugyanis viszonylag keveset tartalmaz. Ennek ellenére az újszülött számára az anyatej minden szempontból a legideálisabb táplálék.

Azáltal pedig, hogy a baba az anyaméhben ezekből a vitális anyagokból tartalékot halmoz fel, az anyatej viszonylagos hiányosságai természetes módon kiegyenlítődnek.

Ezt edd terhesen, hogy a kisbabád mindent megkapjon - És te se hízz meg

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hat nélkülözhetetlen ásványi anyag

Az állapotos nőnek a megfelelő fehérje- és vitaminbevitel mellett tehát elsősorban a táplálék ásványianyag-tartalmára kell ügyelnie. Az élelmiszereknek sok kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket és mangánt kell tartalmazniuk, az egészséges emésztőképesség pedig majd gondoskodik arról, hogy ezek a anyagok kellőképpen felszívódjanak. A természet azonban ebben az esetben is csodálatos módon segít. A terhesség ideje alatt megnövekedett női nemihormon-termelés következtében ugyanis a kalcium és a foszfor belekben történő felszívódása is intenzívebb.

Ezt edd terhesen!

Kalciumban különösen gazdag élelmiszer a szezámmag, a mandula, a mogyoró, az amaránt, a brokkoli és a tejtermékek. A magnézium, foszfor, vas, cink és mangán legjobb forrásai ezzel szemben a gabonafélék, a diófélék, az olajos magvak és a hüvelyesek. Különösen sok vasat tartalmaz ezek közül a köles, az amaránt, a szezámmag, a napraforgómag, a lenmag és a legtöbb hüvelyes.

Aki tehát alapvetően ezekkel az élelmiszerekkel táplálkozik, annál aligha alakulhat ki magnézium- vagy kalciumhiány, és ideális módon megelőzi a nyomelemek hiányát is. Ha például mégis vashiány alakulna ki a terhesség során, az legtöbbször egy napi egyszeri, kölesből, amarántból készített fogással, illetve gyümölccsel és zöldséggel fogyasztott napraforgómagból, szezámmagból összeállított reggelivel orvosolható.

Veszélyek az első trimeszterben

A magzat az első három hónapban a legsérülékenyebb. Videónkból megtudhatod, hogyan vigyázz rá.

Ezt okozzák a hiányállapotok

Hogy mennyire fontos a terhesség alatti egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, elsősorban akkor válik érthetővé, ha megvizsgáljuk, hogy a hosszabb ideig tartó hiányállapotok milyen testi tünetekhez vezetnek. Cink- és mangánhiány következtében például az emésztőenzimek képzésében jelentkeznek zavarok, ami az emésztőképesség romlásához és az azzal összefüggő betegségek vagy allergiák súlyosbodásához vezethet.

A vashiány vérszegénységet okozhat. A kalciumhiány a csontok elgyengüléséhez vezethet - különösen, ha a terhes nő magnéziumból se visz be eleget a szervezetébe, ez a nyomelem ugyanis, túl azon, hogy támogatja az idegrendszert, a kalcium felszívódását is segíti. A foszforhiány ugyancsak negatív hatással van a csontozatra, felgyorsítva a csontritkulás folyamatát.

Cikkünk H. Müller-Burzler: Egészségesen és allergiamentesen című könyvének segítségével készült.

Kitűzött céljainkat csak akkor tudjuk megvalósítani, ha erősek és ellenállóképesek, tehát testileg-lelkileg egészségesek vagyunk. Napjainkra ugrásszerűen nőtt azok száma, akiket allergia gyötör, egyre többen szenvednek krónikus betegségekben - rákban és gombás fertőzésekben. A környezetszennyeződés is nagymértékben károsítja egészségünket.

Ideje tenni valamit. A tüneti kezelések csak átmeneti megoldást jelentenek, a problémák eredeti okát azonban nem szüntetik meg. Henning Müller-Burzler könyve megmutatja, hogyan szolgálhat a magunkhoz vett táplálék a fenti panaszok kivételes ellenszereként.

Ez a könyv a gyógyulás útját mutatja, amely az egészséges és allergiamentes élethez vezet. Emellett tájékozódást ad az alapvető táplálkozási elméletekről, a szétválogató táplálkozásban érvényes kombinációs szabályokról, a makrobiotikus táplálkozásban alkalmazott yin és yang elméletről, valamint az ayurvédikus táplálkozásról.

Kiadja a Bioenergetic Kiadó.
A könyv ára 2295 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük