Veszélyes lehet a babára a terhesség alatt szedett D-vitamin
A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát.

Nyereményjáték

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

Nyerj szerelemsegítő nyakláncot Valentin-napra! Bevonzza életedbe az igaz szerelmet (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Hódunyhával betakart mesebeli tájak, ahol mégis szikrázó a napsütés: mesefalucskákat is rejt (x)

A NASA űrhajósai és világsztárok is alávetették magukat ennek a műtétnek - Magyar találmány (x)

Ebben a hotelben az ételt a szántóföldről rakják az asztalra - Magyar hely, ha fontos az egészséged (x)

V-nyakú ruhához tilos felvenni: mutatjuk, melyik dekoltázshoz milyen nyaklánc illik

beauty and style

Ezt edd vacsorára, ha edzeni voltál: mindent pótol, amit kell, de nem hizlal »

Dianát így csak ritkán láthattuk: ilyen volt, amikor nem a nyilvánosságnak öltözködött »

Jobb az arctisztító kefénél, és azt is elmondjuk, miért: tisztít, és kisimítja a bőrt az új készülék »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát a legfrissebb német kutatási eredmények szerint.

Az Allergy című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a terhesség ideje alatt szedett D-vitamin megnöveli a megszülető gyermeknél az ételallergia kockázatát.

Mindig pozitív volt a megítélése

A német kutatók eredménye azért meglepő, mert a D-vitaminnak mindig pozitív volt a megítélése. Erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen, és már közel 50 éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére.

Hazánkban is hároméves korig ajánlott a D-vitamin szedése, különösen a napfényszegény téli időszakban.

Éppen a leírt pozitív hatások miatt jelent újdonságot a német kutatás eredménye. A D-vitamin és az allergia közötti összefüggésre már az 1990-es években felfigyeltek, de átfogó vizsgálatok nem készültek. Most a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet kétéves közös projektjében ezt a kérdést vizsgálták meg, írja az etelallergiasoknak.hu.

Kevesebb D-vitamin, kisebb kockázat

A helyi kórházzal együttműködve 622 édesanyát és gyermekeiket vonták be a vizsgálatba. Megmérték az anyák, illetve a köldökzsinór vérének D-vitamin-tartalmát, valamint megfigyelték, hogy a születéstől számított két éven belül kialakul-e ételallergia a kicsiknél.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az anyák vérének magas D-vitamin-tartalma fokozza a gyermekeknél az ételallergia kockázatát, míg az alacsony D-vitamin-szint csökkenti a kockázatokat.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a D-vitamin magas koncentrációja csökkenti a T-sejtek számát, ami pedig fontos szerepet játszik a túlzott immunműködés visszafogásában.

Ha nem muszáj, ne szedd!

Noha a vér D-vitamin-tartalmát számos tényező befolyásolja, így az évszak, a napon és a szabadban eltöltött idő, a kutatás vezetője azt tanácsolja, hogy a várandós anyukák, ha más okból kifolyólag nincs rá szükség, ne szedjenek kiegészítő D-vitamint a terhesség ideje alatt, mert az eredményeik alapján növelheti a gyermekeknél az ételallergia kialakulásának kockázatát. Dr. Kristin Weiße, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy bár más tényezők is szerepet játszanak az ételallergia kialakulásában, a D-vitamin szerepének figyelembe vétele ennek ellenére fontos, mert a feltárt összefüggések egyértelműek.

Forrás: SeoPress

Blog.hu ajánló