5 dolog, ami arra utal, hogy szuperérzékeny a gyerek: utálnak veszíteni, és maximalisták
A szuperérzékenységnek vannak pozitív és negatív hozadékai egyaránt, már gyermekkorban is megfigyelhetők a jelei.

fülét befogó kislány
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A külvilágból érkező ingereket ki így, ki úgy viseli el, jelentős különbségek mutatkoznak az egyéni érzékenység terén. Bizonyos becslések szerint a népesség 15-20 százaléka szuperérzékeny - angolul: highly sensitive person -, ami azt jelenti, hogy mind a külső, mind a belső ingerekre, legyen szó fájdalomról, éhségről, zajokról vagy fényekről, erőteljesebben reagálnak, mint az átlag. 

A jelenséget Elaine Aron pszichológus írta le, nem betegségről van szó, sokkal inkább egy beállítottságról, amelynek megvannak a maga pozitív és negatív hozadékai egyaránt. Az érintettek máshogy látják a világot, mint a többiek, fogékonyabbak a részletekre, sok esetben kifejezetten kreatívak lehetnek, belső világuk gazdag, meglévő kapcsolataik mélyek, ugyanakkor nehezebben birkóznak meg a feszült, stresszes helyzetekkel, gyakran érzik magukat túlterheltnek. A szuperérzékenység jelei már gyermekkorban is megmutatkoznak, de könnyen lehet, hogy a szülő viselkedési problémaként, neveletlenségként értelmezheti őket. 

Szuperérzékenység jelei gyermekkorban

A szuperérzékeny gyermekek egyszerre tudnak bámulatosak és rendkívül fárasztóak lenni a környezetük számára. Az ilyen személyiségű felnőttekhez hasonlóan rendkívül mélyen élik meg az érzelmeiket és az élményeiket egyaránt, a szüleik olykor nehezen kezelik a számukra indokolatlannak, túlméretezettnek tűnő reakcióikat. A Psychology Today gyermekekkel foglalkozó szerzője szerint vannak bizonyos viselkedésbeli sajátosságok, amelyek arra utalhatnak, hogy a csemete szuperérzékeny, ezek felismerése más megvilágításba helyezheti a viselkedését is. 

Hevesen reagálnak

A szuperérzékeny gyerekek intenzívebben tapasztalják meg a szagokat, illatokat, ízeket, hangokat. Könnyen megijedhetnek a zajoktól, zsigerből utasíthatják el az erőteljesebb ízű vagy karakteresebb illatú ételeket, ismeretlen, nem a megszokott módon kinéző dolgokat, legyen szó ruhadarabokról vagy játékokról. Míg a környezetük számára ezek semmiségnek tűnhetnek, bennük látszólag egy világ dőlhet össze, annyira hevesen reagálhatnak.

Mindenre és mindenkire ráhangolódnak

Semmi nem kerüli el a figyelmüket, minden apró változást, rezdülést érzékelnek, azt is, ha a szüleik más hangnemben beszélnek egymással. Ha feszültséget szimatolnak, előfordulhat, hogy megpróbálnak közbelépni. Rendkívül lényeglátók és empatikusak lehetnek, de ez könnyen túl is terhelheti őket. 

Mindent az irányításuk alatt szeretnének tudni

Mivel a külvilág ilyen nagy hatással van rájuk, szeretnék, amennyire csak lehet, kordában tartani, az irányításuk alá vonni. Könnyen parancsolgatóvá válhatnak, előírhatják, hogy ki hova üljön, mit viseljen, milyen tányérból reggelizzen. Sok dologban kifejezetten rugalmatlanok tudnak lenni, a szokásokhoz való ragaszkodás és a kontroll iránti vágy megküzdési stratégia a számukra. 

Óvatosak az új szituációkban

Az előzőkből következik, hogy nem szívelik az új, ismeretlen helyzeteket. A sok friss hatástól, idegen embertől, irányíthatatlannak tűnő folyamatoktól elbizonytalanodhatnak, szorongóvá válhatnak. Éppen ezért nehezen hagyják el a komfortzónájukat, csak nagy szülői erőfeszítések árán próbálnak ki új dolgokat. 

Maximalisták, és nehezen veszítenek

Mivel hajlamosak elveszni a részletekben, és ragaszkodnak hozzá, hogy úgy tudják megvalósítani a feladataikat, terveiket, ahogyan azt a fejükben elképzelték, gyakran maximalisták. Ha valami nem az eltervezettek szerint sikerül, kudarcként élhetik meg, éppen ezért nem szeretnek veszíteni, és nehezen viselik el, ha mások - akár építő szándékkal - kijavítják őket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szuperérzékeny gyerekek az élet számos területén nagy tehetséget mutathatnak. Fontos megjegyezni azonban, hogy hajlamosabbak a szorongásra és a mentális betegségekre, nehezebben alakíthatnak ki kapcsolatokat, és az is előfordulhat, hogy mindezek miatt az iskolában sem teljesítenek úgy, ahogyan az egyébként a képességeikből adódna. Ilyen jelek észlelésekor szakember segítsége is indokolt lehet. 

Miért nem lesznek feltétlenül sikeres felnőttek a kitűnő tanulók?

Az életben való helytállás és a sikeres - pláne a boldog - felnőttkor nem feltétlenül korrelál az iskolai eredményekkel. Ennek alapvető oka, hogy az iskola nagyon más képességeket tart fontosnak, és mér, mint amelyek az élethez valójában szükségesek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük