7 lépés, hogy jó kapcsolatod legyen a gyerekkel: az önbizalmát és önképét is fejlesztheted

Ahhoz, hogy felnőttkorukban is közeli, bizalmi kapcsolat alakuljon ki a szülő és gyermek között, már kicsi korban érdemes lefektetni az alapokat.

GettyImages-1264706901
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülőként természetes, hogy a lehető legjobb kapcsolatot szeretnénk kialakítani gyermekünkkel, ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha már kicsi korától kezdve lerakjuk az alapokat. 

Nem csak a fizikai, de lelki szükségleteinek kielégítésére is nagy hangsúlyt érdemes fektetni, hiszen ha egy érzelmi, stabil hátteret nyújt a szülő számára, ha támogatja, biztatja őt, ezzel nemcsak egy szoros köteléket alakíthat ki kettejük között, de a gyermeket egészséges magabiztossággal és önbizalommal is felvértezheti. 

 7 lépés, hogy jó kapcsolatod legyen a gyerekkel

Ahhoz, hogy felnőttkorukban is közeli, bizalmi kapcsolat alakuljon ki a szülő és gyermek között, már kicsi korban érdemes erre energiát és munkát fektetni, ami idővel megtérül. Az alábbiakban hét titkot árulunk el a jó szülő-gyermek viszonyhoz.

GettyImages-915227020

Kötődő nevelés

Már a pici megszületésekor érdemes a szülő-gyerek kapcsolaton dolgozni. A kötődő nevelés azt jelenti, hogy a gyermek fizikai és lelki igényeit is kielégíti a szülő. Ha sír, felveszi és megnyugtatja, vagy amikor éhes, akkor eteti meg, tehát a szülők mindig reagáljanak a baba jelzéseire. Hiszen a gyermek akkor lesz jól, akkor lesz elégedett és nyugodt, ha az alapvető szükségleteit kielégítik. A kapcsolódás arról is szó, hogy ráhangolódjon a szülő a picire.

A bizalom kiépítése

A babakorban építgetett bizalommal egy olyan érzelmileg stabil hátteret nyújt a szülő, ahol a gyermek megtanulja, hogy bármikor számíthat rá, legyen szó egy elveszett plüss megkereséséről vagy akár későbbiekben egy szerelmi csalódásról. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dicsérd meg a gyereket!

A pozitív megerősítése az egyik legjobb dolog, amit a gyermek önbizalmával tehetsz. Érdemes időről időre önmagáért is megdicséred gyermekedet, hiszen éppen ezáltal tapasztalja meg azt a fajta feltétel nélküli szeretetet, ami alappillére az egészséges személyiségfejlődésnek. A dicsérettel azonban nem érdemes túlzásba esni. Ha a szülő azt mondja a gyermekének, hogy ő a legszebb és legokosabb a világon, a gyermek elhiszi, a későbbiekben, például az iskolában ő is rájön arra, hogy talán vannak szebbek és okosabbak nála. 

Bízz a gyerekre könnyebb feladatokat!

Érdemes már a 3-4 éves gyerkőcre apróbb feladatokat bízni, például szedje ki a mosógépből a ruhát, vagy tegye helyére a mesekönyveket, ha pedig teljesítette a feladatot, dicsérje meg őt a szülő, ezzel érezteti vele, hogy fontos, amit végzett, és hogy bizalmat szavazott neki a feladat elvégzéséhez. Kutatások egyébként az is kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik be vannak vonva a házimunkába, sokkal valószínűbb, hogy jó kapcsolatot alakítanak ki a családjukkal és a barátaikkal, jobban teljesítenek az iskolában, és önállóbbak is lesznek, mint azok a társaik, akiket a szüleik megkímélnek a hasonló teendőktől.

GettyImages-1282187098

Egymás tisztelete

A gyermekektől elvárják a felnőttek, hogy tiszteljék őket, de a szülőknek is ugyanúgy kell tisztelniük a gyermekeiket. A személyiségüket, az igényeiket, az érzéseiket. Az otthon kapott tisztelet a gyermek lelki épségét védi. Ha ezt nem kapja meg, az sem fog számára feltűnni, ha az otthonán kívül tiszteletlenül bánnak vele, mert számára ez lesz a természetes. 

Őszinteség

A bizalom alapja az őszinteség: fontos, hogy a szülő milyen mintát ad a gyermeknek. Szakemberek azt javasolják, még akkor is érdemes az igazat elmondani számukra, ha az fájdalommal jár. Az ő szintjükön kell velük megértetni például azt, hogy apa és anya miért válik egymástól, vagy miért kellett a szeretett nagyszülőnek meghalnia. Ha sumákol a szülő, azt a gyermek megérzi. 

GettyImages-1137533762

Együtt töltött minőségi idő 

A mai rohanó világban a szülőknek a munka és egyéb elfoglaltságaik mellett kevés idejük jut a gyermekekre. Pedig az egyik legfontosabb az együtt töltött, minőségi idő. Ez lehet például társasozás, kártyázás, mesélés, bábozás vagy akár a beszélgetés. A lényeg, hogy ilyenkor a szülő csak a gyermekre figyeljen, lehetőleg úgy, hogy nincs okostelefon és tévé. 

Azt hiszed, bátorítod, de a gyerek összeroppan tőle: 5 mondat, amit ne mondj neki

Ha a szülő nem figyel rá, milyen szavak hagyják el a száját, azzal akár életre szóló lelki sérülést, önértékelési gondokat, megfelelési kényszert okozhat a gyerekben, ezért gondosan, megfelelő kommunikációval kell kezelni a kényesebb helyzeteket.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük