3 szülői baki, ami örökre tönkreteheti a gyerek életét

Ezekre figyelj!

Az elhízás nem pusztán esztétikai kérdés. Számos egészségügyi kockázattal jár gyerekkorban is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Statisztikák szerint a magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, a súlyproblémák alapját pedig sokan már gyerekkorban lerakják. Az Európai Unióban jelenleg 12 millió elhízott vagy túlsúlyos gyermek él.

Az alábbi szülői bakik mindegyikének következménye lehet az elhízás, amely idővel cukorbetegséghez, keringési rendszert érintő, illetve rákos megbetegedésekhez vezethet.

Gyümölcslevet szomjoltónak, csokit vacsorára

A fejlődő szervezet számára még fontosabb az egészséges - vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag - étrend, mint felnőttek esetében. Bár a 100%-os gyümölcslevek kétségkívül egészségesek és vitaminban gazdagok, ám nem szomjoltónak találták ki őket. Napi egy-két pohárral tehát bátran fogyaszthat a gyerek, de annak érdekében, hogy ne növeld feleslegesen a bevitt kalóriák számát, adj neki vizet - ez legyen az elsődleges folyadékforrás. Így nem szokja meg, hogy a folyadéknak ízesnek kell lennie, és később kisebb eséllyel vált kólára vagy más cukrozott üdítőre.

Ha a gyerek édességfüggő, nem lesz egyszerű leszoktatni róla, ám arra legalább ügyelj, hogy ne az esti órákban majszoljon csokoládét. Inkább csomagolj neki a tízórai mellé egy kis szelet csokit, és egyezzetek meg abban, hogy este már nincs édesség. Ugyancsak jó megoldás, ha csokoládé helyett gyümölcsöt adsz neki - vigyázva arra, hogy lehetőleg ne a legmagasabb kalóriatartalmúak közül válogass.

Ugyanígy rossz taktika, ha a jutalmazás kimerül egy kis édességben. Így rögzül benne, hogy ha valamit jól csinált, akkor édességet kap, és ez oda vezethet, hogy akkor is csokit, sütit eszik, ha jutalmazni akarja magát vagy csak szeretne jobb kedvű lenni.

Ezek a gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb kalóriát

Nézegess képeket!

Elolvasom

A számítógéppel legalább lefoglalja magát

Sok gyerekszobában van ma már számítógép, televízió. A kisebb és nagyobb csemetékkel is előfordul, hogy órákat ülnek a képernyő előtt. Egy kölni gyerekklinika által végzett vizsgálat szerint azonban minél több időt tölt a gyerek számítógépezéssel vagy tévénézéssel, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki nála alvászavar. Az esti órákban ugyanis a LED képernyők által kibocsátott mesterséges fény zavarhatja az alvás-ébrenlét ritmusát - azáltal, hogy csökkenti a melatonin hormon hatását.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az iskoláskorú gyerekek ötöde küzd alvászavarral, aminek következtében nagyobb valószínűséggel alakul ki figyelemzavar, hiperaktivitás, sőt, túlsúly is. Az alvászavar és a súlyproblémák közötti összefüggésről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Hibás szülői magatartás

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen hibákat nem szabad elkövetni a gyereknevelés során.

A mozgásra ott a tornaóra

A számítógép előtt töltött órák, illetve általában a lakásban végzett tevékenységek nem elégítik ki a gyerekek mozgásigényét. Ha azt gondolod, a gyereknek van testnevelésórája az iskolában, és ez elég kell, hogy legyen, rossz úton jársz.

Egy Lars Bo Anderson vezetésével készült norvég kutatás arra az eredményre jutott, hogy a kamaszkor előtti életévekben a gyerekeknek napi legalább 90 perc mozgásra van szükségük annak érdekében, hogy a későbbiekben ne kelljen számolniuk a szív-és érrendszeri betegségek kockázatával. A mozgás intenzitásának pedig nagyjából négy kilométer/órás gyaloglással kell megegyeznie. Ez nem azt jelenti, hogy meneteltesd a gyereket, de egy kis foci, séta vagy egy nagy hétvégi kirándulás nagyon jót tesz. Arról nem is beszélve, hogy sajnos a haza testnevelés oktatás nem a mozgás szeretetére nevel a legtöbb esetben.

Ezt is szeretjük