A legfontosabb tudnivalók a szülési szabadságról

A baba mellett garantáltan felmerül a kérdés, hogyan juthatsz minél több támogatáshoz, és mi lesz a munkahelyeddel.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mikor menj vissza dolgozni? Mennyi pénzt kapsz, ha rögtön jön a második baba? A szülési szabadság ideje alatt kismamakörökben az eldobható pelenkák minősége mellett legalább olyan gyakran merülnek fel az anyagiakkal kapcsolatos kérdések is.

Az állandó készenlétet és felügyeletet igénylő poronty mellett nem könnyű a TGYÁS, GYED és GYES útvesztőiben is eligazodni, pedig a baba mellett minden forintra szükség van.

A szülési szabadság idején a támogatások viszonylag fix alapot biztosítanak ahhoz, hogy újdonsült anyaként ne kelljen egyúttal az anyagi gondokkal is szembenézned, de mindehhez nem árt a legfontosabb kérdésekkel tisztában lenned.

Mikor jöjjön a második baba?

A Munka Törvénykönyve számos jogszabállyal próbálja segíteni a pocakosokat, de a paragrafusok ellenére továbbra is nehéz dolga van egy családot tervező nőnek. Bár az állásinterjún semmi joga a munkaadónak rákérdezni arra, hogy mikorra tervezel gyereket, illetve hány babát szeretnél, sokan megteszik ezt, őszinte válaszod pedig akár a jövődre is hatással lehet. Ha két gyermeket tervezel, ez a kérdés még kényesebb lehet, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az első szülés után visszamész-e dolgozni, esetleg új munkahelyet keresel, hogy alig egy év múlva újra TGYÁS-ra majd GYED-re menj. Éppen ezért sok kismama a két gyerkőc között már nem tér vissza munkájához, hiszen elég, ha egyszer szembesül az újrakezdés problémáival.

Nem mindegy azonban, milyen körülmények között jön a második baba. Érdemes ügyelned arra, hogy a kistestvér érkezése előtt ugyanúgy meglegyen a TGYÁS folyósításához szükséges 180 biztosított nap az elmúlt két évben, mint az első alkalommal. Emellett arról se feledkezz meg, hogy a TGYÁS-t a szülés várható ideje előtt már 28 nappal igényelheted, azonban csak akkor folyósítják, ha előzőleg egy írásos nyilatkozatban vagy személyesen lemondtad a GYED-et. Ezalatt az idő alatt az idősebbik gyerkőc után nem igényelhetsz GYES-t, hiszen két támogatás nem jár egyszerre, de ez utóbbit férjed is kérheti.

Ha a második poronty érkezése előtt lejár a GYED, érdemes táppénz helyett szabadságra menned, ellenkező esetben ugyanis jelentősen kevesebb lehet a kistestvér után járó támogatások összege. Érdemes azonban még az idősebb csemete második szülinapja elé időzítened a következő babát, ekkor ugyanis a TGYÁS összege megközelítőleg az első gyerek után járó GYED-del lesz azonos. Ha már GYES-en vagy, amikor a kicsi érkezik, jelentősen kevesebb pénzhez juthatsz.

Mi történik, ha a szülési szabadság ideje alatt megszűnik a pozíciód?

Ha a GYED lejárta után vissza szeretnél térni dolgozni, a törvény értelmében nincs okod az aggodalomra. Amíg ugyanis otthon vagy a picivel, elvileg nem rúghatnak ki rendes felmondással, ha pedig visszatérsz a munkahelyedre, életbe lép a 30 napos felmondási tilalom, illetve az azt követő 30 napos felmondási idő. Különösen a válság idején azonban joggal merül fel benned a kérdés, hogy mi van akkor, ha főnökeid nem kirúgnak, hanem egyszerűen megszűnik a pozíciód, mialatt otthon babázol?

Elvileg ebben az esetben is kötelesek neked régi pozíciódat visszaadni, vagy más területen állást biztosítani még legalább két hónapig, ha szeretnél visszatérni, sok esetben azonban a munkaadó azt választja, hogy egyszerűen kifizeti a kismamának, ami jogosan jár neki.

Ha határozatlan idejű szerződésed van, nem kell aggódnod munkaviszonyod vagy legalábbis a pénzed miatt, mivel gyakorlatilag hatvan napig még van állásod. Akkor vagy csak bajban, ha határozatlan idejű szerződésed van. A szülési szabadság erre ugyanis nincs hatással, és amennyiben ez lejár, leghamarabb a GYED után vállalhatsz munkát.

Érdemes a GYED után új, kényelmesebb munkát keresni, vagy jobb választás a régi munkahely?

Hogy a terhesség után érdemes-e régi munkahelyeden próbálkoznod, vagy jobban jársz, ha másik állás után nézel, az nagyban függ attól, hogy eddig hol dolgoztál. A multik alapvetően a dinamikus, gyorsan változó és fiatal álláskeresőkkel teli munkaerőpiacnak köszönhetően nem a hosszú távú munkaviszonyokra alapoznak. Ha tehát egy nagy cégtől mész szülési szabadságra, könnyedén kerül új ember a helyedre.

Ha szeretnél visszatérni, lehet, hogy olyan munkakörbe kerülsz, ahol teljesen mással kell foglalkoznod, mint eddig, vagy a cég egyik városszéli irodájába tesznek, ahol rövid időn belül úgyis beadod a felmondásodat. Természetesen kisebb cégeknél vagy más jellegű munkahelyen sem mindig problémamentes a visszatérés. Amit azonban feltétlenül érdemes átgondolnod még a GYED lejárta előtt, az az, hogy a gyerkőc mellett továbbra is marad-e ugyanannyi energiád régi feladataid ellátására, vagy esetleg érdemesebb akár egy kevesebbet jövedelmező, de kényelmesebb állást vállalnod.

Újdonsült kismamaként nem biztos, hogy tanácsos egy olyan munkahelyen maradnod, ahol sokat kell túlóráznod, különösen, ha csak az álláskereséstől való félelem miatt választanád ezt a biztosnak tűnő megoldást. Ha eldöntötted, mennyi időt szeretnél munkádra, illetve gyermekedre szánni, érdemes a felmondási tilalom ideje alatt szétnézned a piacon, hogy találsz-e igényeidnek megfelelő új munkát, ami mellett csemetéddel is eleget tudsz foglalkozni anélkül, hogy megélhetési gondokkal kellene számolnod.

Ha tisztában vagy a lehetőségeiddel, és szánsz egy kis időt a legjobb megoldások felkutatására, nem csak magadnak, de a pici számára is biztosíthatod a nyugodt jövőt.

Ezt is szeretjük