A 3 leggyakoribb probléma, ami a szoptatás alatt adódhat

Ha fáj a szoptatás, ne térj át rögtön a tápszerre! Tudd meg, hogyan kezelheted a bajokat!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első pár hétben a szoptatás a legfontosabb. Nem minden baba étkezik azonban menetrend szerint, úgyhogy előfordulhat, hogy a pici állandóan cicire vágyik, de az is, hogy inkább ráncos arccal átaludná a szoptatást. Ha azonban az állandó étkezési ritmus ki is alakult, akkor sem biztos, hogy minden egyszerűen megy.

Vannak bizonyos kellemetlenségek, amelyek a szülés utáni pár hétben még természetesek, de ha tovább tartanak a gondok, akkor érdemes változtatnod szoptatási szokásaidon. Tudd meg, mint kell tenned, ha még nem találtad meg a tökéletes baba-mama összhangot, és hogyan kezelheted az ebből fakadó problémákat!

Fájó mellek

Ha első gyermekedet várod, már a terhesség alatt szembesülhetsz azzal, hogy melleid többszörösükre nőnek, és amikor úgy gondolod, ennél nagyobbak más csak plasztikai műtéttel lehetnének, az utolsó hetekben még tovább duzzadnak. Teljesen normális, hogy mindez egyúttal fájdalommal is jár, különösen a szülést követő harmadik-negyedik naptól kezdve, amikor megindul a tejed. A kellemetlen feszülést azonban nem a benne felgyülemlő nedű okozza, hanem a teljes gőzerővel működő tejüzem segítségére odatoluló vér.

Bár cicid érzékeny, fáj, kemény és duzzadt, ne félj a szoptatástól! Mindez többnyire csak átmeneti jelenség, és amint egymásra hangolódtok babáddal, enyhülni fognak panaszaid. Addig is segíthet, ha a szoptatás előtt kissé megmelengeted a bimbóudvar környékét, etetés közben pedig masszírozod. A legjobb ellenszer azonban a gyakori szoptatás, úgyhogy ne hagyj ki egyetlen etetést sem csak azért, mert félsz a fájdalomtól.

Minél kevesebbet szopik a baba, cicid annál jobban feszülni fog, ráadásul ha nem eteted rendszeresen, később nem termelődik majd elegendő mennyiségű tejed. Ha mindezek ellenére hosszabb távon is fájdalmas élmény, amikor melledre veszed, akkor már nem a ciciddel van a baj, hanem a babával: könnyen lehet, hogy nem csatlakozik rá megfelelően a mellbimbódra.

Csak cumizik a pici

A szoptatás csak akkor sikerülhet, ha a baba jól kapja be mellbimbódat és pontosan összetapad vele. A megfelelő szívóhatáshoz ugyanis nem csak a mellbimbónak, hanem a bimbóudvarnak is a baba szájában kell lennie. A tej a bimbóudvar alatti öbölben gyűlik össze, és csak akkor ürül ki, ha a baba az ínyével kipréseli. Amennyiben a csöppség csak a bimbót szopogatja, anélkül, hogy a tejelválasztó mirigyeket összepréselné, éhen marad, és neked is fájdalmat okoz.

A szopás tudományát neki is el kell sajátítania, de néhány mozdulattal te is segíthetsz neki, hogy tényleg az egész cicid megfelelően a szájában legyen, és ne csak mellbimbódat rágcsálja. Ha kényelmesen elhelyezkedtél, és a picit az öledbe vetted, gyöngéden csiklandozd meg ajkait a mellbimbóddal, míg nagyra nem tátja a száját, mintha ásítana. Ez az előkészítés megakadályozza, hogy alsó ajka szopás közben beforduljon. Ha simogatásra nem akarja kinyitni a száját, próbáld meg azzal rávenni, hogy egy kevés előtejet csöppentesz rá.

Fontos!
Az újszülöttek akkor is mohón szopnak, ha nem jön tej, de a hangok elárulják, valóban eszik-e a baba, vagy csak cumizgat. A szopó csecsemő erősen, egyenletesen szuszog a szívás-nyelés-légzés ritmusára. Arca, állkapcsa, fülecskéje is ritmikusan mozog, amikor pedig megindul a tej, a kortyolást is hallhatod.

Nem akar szopni

Bár sok baba egészen az elválasztásig szenvedélyesen szopik, előfordulhatnak bizonyos helyzetek, amikor elutasítja melledet. Ez a probléma többnyire csak átmeneti. Lehet, hogy csak táplálkozási igényeinek megváltozásáról van szó, de előfordulhat az is, hogy nem ugyanolyan az anyatej íze, mint korábban. Ezt okozhatja akár a menstruáció miatti hormonális változás is, de lehet, hogy erősebben fűszerezett ételt fogyasztottál pár órával a szoptatás előtt.

Ha valamilyen fűszerre vagy ízre gyanakszol, a jövőben próbáld mellőzni, és ha ennek hatására újra lelkesedik gyermeked az etetés iránt, a szoptatás idejére végleg iktasd ki étrendedből.

Ha azonban azt tapasztalod, hogy pár percig lelkesen eszik, majd mintha elterelődne a figyelme, próbáld meg akkor etetni, amikor álmosabb: közvetlenül ébredés után, illetve este egy meleg fürdőt követően.

Cikkünk Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük