A 3 legjobb szoptatási testhelyzet

Bemutató videóval

Ha tudod, hogyan kell a melledre venni a babát, a szoptatás intim és fájdalommentes közös élmény lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok nő félelemmel gondol a szoptatásra: aggódik, hogy nem jut elég tej a picinek, képtelen lesz helyesen a mellére venni, vagy éppen attól tart, hogy elviselhetetlenül fájdalmas lesz számára. A legtöbb kellemetlenség valójában abból adódik, hogy az anya nem a megfelelő technikát alkalmazza, amennyiben azonban helyes pózban tartod a babát, pillanatok alatt megfeledkezhetsz aggodalmaidról.

Ez természetesen nem jön ösztönösen: minden kismamának meg kell tanulnia, hogyan kell az apróságot megfelelően a mellére venni. Most segítünk: megismerheted azokat a helyzeteket, melyekkel a szoptatás valóban az egyik legmeghittebb közös élmény lehet mindkettőtök számára!

Mikor etesd a babát?

Eleinte gyakrabban kell szoptatni a csecsemőt: egy nap legalább nyolc-tíz alkalommal, vagyis két-három óránként, de előfordulhat az is, hogy gyermeked ennél többszöri etetést igényel. Megeshet, hogy a pici két szoptatás között mindössze egy óra pihenőidőt engedélyez neked, azonban ne aggódj, ilyen gyakori etetésre csak átmenetileg van szükség. Idővel ugyanis a tejtermelésed is alkalmazkodik a baba igényeihez, és minden alkalommal lesz annyi tejed, amennyit a pici szeretne.

Bármilyen jó lenne azonban minél hamarabb elnyújtani az etetések közötti szünetet, ne engedj a kísértésnek: mindenképpen alkalmazkodj csemetéd ritmusához. Idővel ő maga áll be szabályos időközökre, és amikor már meg tudja különböztetni a nappalokat az éjszakáktól, kevesebbszer ébreszt majd fel álmodból éhes sírásával. Amennyiben kezdetben az apróság álomszuszéknak bizonyulna, és két-három óránként nem kel fel magától, hogy egyen, ébreszd fel te magad. Erre azért van szükség, mert az első szoptatások határozzák meg végül a tejtermelésedet, és, ha túl ritkán eszik, később valóban kevés lesz számára a tejed.

Mire ügyelj a szoptatás alatt?

Ahhoz, hogy csemetéd ne okozzon fájdalmat, etetés közben ne csak a mellbimbód, hanem az egész bimbóudvar is legyen a szájában, ugyanis a tej az ez alatti öblökben gyűlik össze, és csak akkor ürül ki, ha a baba az ínyével kipréseli. A szoptatás alatt ügyelj arra is, hogy legalább az egyik melledet teljesen kiürítse a kicsi: ez azért fontos, hogy biztos lehess benne, hogy nem csupán a hígabb előtejből, de a zsírban és tápanyagokban gazdagabb utótejből is kap.

Annak érdekében pedig, hogy az emlőd ne gyulladjon be, mindig azzal a melleddel kezdd a szoptatást, amelyikben az előző alkalommal még maradt tej.

A legjobb testhelyzetek

Szoptatás közben számos pozitúrát kipróbálhattok: a cél, hogy végül megtaláljátok azt, ami mindkettőtök számára a legkényelmesebb. Fontos azonban, hogy van egy alaphelyzet, amelyből minden másik testtartásnak ki kell indulnia: ügyelj rá, hogy a kis test teljesen feléd forduljon, úgy, hogy a baba füle, válla és csípője egy vonalba essen. A fejecskéje ne billenjen oldalra, hanem írjon le egy vonalat a testével. A szakemberek szerint az első néhány héten a hónaljtartás javasolt, később azonban a bölcsőtartásra és az oldalt fekvésre is sor kerülhet.

Hónaljtartás

Ez az egyik legkönnyebb szoptatási testhelyzet, amihez nem kell előzetes tapasztalat, és különösebb szabályai sincsenek. Egyszerűen vedd a babát a karodba, mint egy labdát - vagyis a pici lábai a hónod alatt legyenek, míg a fejecskéje veled szemben -, és tartsd az oldaladhoz úgy, hogy félig ülő helyzetben feléd forduljon.

Egy szoptatós párna segítségével emeld a mellbimbó magasságába, miközben egyik kezeddel stabilan tartod. Szabad kezeddel fogd meg a melledet úgy, hogy a hüvelykujjad a bimbó és a bimbóudvar fölött arra a pontra essen, ahol a pici orra hozzá fog érni, mutatóujjad pedig a baba állához kerüljön. Finoman csípd össze a kebledet, hogy felvegye a csecsemő szájához illő formát: ezzel meg is történtek az előkészületek, hogy a kicsi be tudja kapni a mellbimbódat.

Bölcsőtartás

Ha ezt a klasszikus szoptatási testhelyzetet választod, fektesd a pici fejét a könyökhajlatodra, miközben kezeddel a combját és a popsiját tartod. Ha a kicsi a jobb melledből szopik, a bal alkarját húzd a hónod alá és a törzsed köré, hogy ne legyen útban, melledet pedig vedd a bal kezedbe úgy, hogy hüvelykujjad a pici orrához, mutatóujjad pedig az állához essen.

Oldalt fekvő helyzet

Ez a testhelyzet az éjszakai szoptatásnál lehet hasznos, illetve akkor, ha kicsit pihenni szeretnél. Halmozz a fejed alá annyi párnát, hogy oldalt fordulva szemmel tarthasd a picit, őt pedig hassal magad felé fektesd az oldalára oly módon, hogy szája a mellbimbódhoz essen.

A melledet tartsd ugyanúgy, mint a többi testhelyzetnél, ha pedig szükségét érzed, tegyél egy párnát a pici mögé is, hogy jobban megtartsa.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük