7 étel nyáron, ami megbetegíthet - Sokan a gyerekeknek is adják

Hányás, hasmenés, láz: ártalmatlannak hitt finomságok is csinálhatnak nagy galibát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szivárványszínben úszó nyár csupa móka és kacagás, telis-tele játékkal, strandolással, napsütéssel és ínycsiklandó fonomságokkal, így az ember nem is hinné, milyen komoly veszély leselkedhet az utóbbiak kapcsán az egész családra. Elég akár egyetlen fagyi vagy hamburger, és hányás, hasmenés, illetve láz jelentkezhet, mely tünetek a gyerekek szervezetét különösen igénybeveszik.

A kellemetlenség, mely gyakori nyári betegségnek nevezhető, a szalmonellafertőzés, mely a helytelen ételtárolás, a nem megfelelő hűtés, a nem eléggé körültekintő büféválasztás, illetve a rossz higiénia miatt is felütheti a fejét.

Az alábbi hét nyári finomság sajnos fokozottan veszélyes szalmonellaforrás, elmondjuk, miért.

Ki ne szeretné a nyár kedvencét, a fagyit? A gyerkőcök különösen, ám sajnos a hűs gombócok komoly bajt okozhatnak. Az egyszer már megolvadt dobozos verzió újra lefagyasztva, illetve a tejet pasztörizálatlanul felhasználó fagylaltkészítők fagyija egyaránt okozhat szalmonellafertőzést.

Ha már az édességeknél tartunk, a mennyei madártej is lehet a baj forrása, hiszen szerves alapanyaga a tojás: a sárga krémes és fehér habos része is abból van, így a hőségben nem érdemes megkockáztatni a készítését.

A különféle felvágottak is okozhatnak problémát. Ha kirándulni vagy strandra mentek, és szendvicseket készítesz, ügyelj rá, hogy megfelelően hűtsd azokat, hűtőtáskában! A felvágottat nyári forróságban, hűtés nélkül egy óra elteltével már nem biztonságos elfogyasztani.

Ebédre, bár nagyon finom, nem érdemes nyáron carbonara spagettit készítened, ugyanis a szósz tejszínnel, tojással és sonkával készül, és mindhárom magában hordozza a szalmonellafertőzés veszélyét.

Az udvari grillezéskor sütött, illetve a hamburgeresnél vásárolt, szendvicsbe kerülő húspogácsa is jelenthet szalmonellaveszélyt. Ha ugyanis nincs jól átsütve, könnyen lehet, hogy elszaporodnak benne a baktériumok.

Akár a strandon veszitek, akár otthon sütitek meg, a palacsintaevésre is vigyázzatok nyáron! A nagy melegben ugyanis a tojást tartalmazó édesség nem áll el hűtés nélkül, így a frissen sütött finomságot egyétek meg azonnal!

Végül, még egy édesség, ami szalmonellafertőzést okozhat: a tiramisu. Mivel a desszert tartalmaz nyers tojást, nyáron érdemes kerülni a készítését, de, ha mindenképp erre vágyik a család, tedd mielőbb hűvösre, ha elkészítetted!

7 hétköznapi étel, amivel rosszat teszel a gyereknek - Ártanak az egészségének

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük