Nyűgös a pici, és állandóan fáj a hasa? Az ételintolerancia árulkodó jelei

Az ételintolerancia alattomos betegség, nehéz fülön csípni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ételintolerancia kellemetlen tünetei nem csak a felnőttek életét keseríthetik meg.

Már egészen aprócska korban, a hozzátáplálás kezdetén kiderülhet, hogy a baba bizonyos ételeket nem képes megemészteni, ami jellemzően hasfájással és sok-sok sírással jár. De emellett más tünetek is felbukkanhatnak, eláruljuk, melyek ezek.

Ételintolerancia és ételallergia

Az ételintolerancia és az ételallergia két különböző betegséget rejt. Allergia esetén a szervezetben nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami kiütésekkel, a torok és a nyelv megduzzadásával járhat. Ételintolerancia esetén viszont a táplálék lebontásáért felelős enzimek nem tudják feldolgozni az elfogyasztott ételt.

A két betegség közötti lényeges különbség, hogy amíg az allergia jelei közvetlenül az allergén étel elfogyasztását követően jelentkeznek, addig az intolerancia gyakran csak órákkal, napokkal, hetekkel esetleg hónapokkal később okoz panaszokat.

Bélrendszeri panaszok

Az én kisbabám sajnos hasfájós, szokták az anyukák emlegetni, de a mondat mögött komolyabb probléma húzódhat meg, mint azt az újdonsült szülők általában gondolják. Ha gyakori, hogy a kicsinek néhány órával étkezés után kezd fájni a pocakja, akkor valószínűleg nem képes megemészteni az anyatej mellett elfogyasztott ételt.

Az intolerancia fájdalmas görcsöket, felfúvódást okozhat, ami gyakran társul hányással, hasmenéssel, vagy pont az ellenkezőjével, székrekedéssel. Ha ezt tapasztalod, mindenképpen érdemes naplót vezetni arról, hogy milyen ételek elfogyasztása után jelentkeznek a tünetek, így kitalálhatod, hogy mi okozza a baba kellemetlen panaszait.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A bőr is jelez

Gyakori az is, hogy az intolerancia bőrpanaszok formájában jelentkezik. A kiütések, bőrgyulladás, esetleg ekcéma okát sokszor valamilyen emészthetetlen ételben kell keresni. A tojás, a tej, a mogyorófélék, a búza, a szója és a hal különösen veszélyesek ebből a szempontból.

A bőrön jelentkező tünetek jóval árulkodóbbak, mint egy hasfájás, így a kezelési folyamat is lényegesen egyszerűbb. Az érzékenység mérésére remek orvosi tesztek vannak, melyekkel nagyon sok élelmiszerfélét lehet szűrni, vagyis a gyermekorvos 100%-os pontossággal meg tudja mondani, hogy mi váltja ki a tüneteket, így azt könnyen kiiktathatod a kicsi étrendjéből.

Fontos az étrend

Nemcsak az érzékenység, de az elhízás veszélye miatt sem mindegy, hogy mivel eteted a gyereket.

Álmatlanság

A kisbabák alvásigénye lényegese nagyobb, mint egy felnőtté, ezért nem árt résen lenned, ha a pici alvásideje jócskán lerövidül, és emiatt nyűgös lesz. Bár nem annyira gyakori, az ételérzékenység ilyen jellegű tünetekkel is járhat, hiszen, ha a babát szelek kínozzák, vagy ha a bőrproblémái fájdalmassá válnak, nem tudja magát kipihenni.

Az álmatlanság hátterében egyébként rengeteg dolog állhat, de érdemes lehet a gyermekorvosnak az ételérzékenységet is felvetni mint esetleges kiváltó tényezőt.

Ezt is szeretjük