Tejet és tojást a 4-6 hónaposoknak?
Egy új amerikai ajánlás szerint akár már néhány hónapos korában megkóstoltathatod a kisbabáddal ezeket az ételeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisbabád egészsége mindennél fontosabb. Hogy boldog baba legyen, fontos, hogy helyesen tápláld, azon belül is, hogy mikor kóstoltatod meg vele az egyes ételeket.

Arról, hogy hány hónapos korában mit adhatsz a kisbabádnak, hatalmas szakirodalomból tájékozódhatsz, ám mindig születnek olyan felvetések, amelyek megdöntik vagy felülírják az addigi nézeteket. Az egyik legújabb az American Academy of Allergy, Asthma & Immunology javaslata, amelyről a todayhealth.com cikke számolt be.

Az új nézetek

Eszerint a kisbabák táplálásában korábban kerülendőnek tartott ételek megkóstoltatásával nem kell sokáig várnod. Ha ugyanis a kicsi, akár már a négy-hat hónapos babádnak adsz tejet, tojást, halat vagy mogyoróvajat, megakadályozhatod, hogy később ételallergiája legyen.

Ellenérvek

Az újszerű javaslat rendkívül megosztó, mivel az American Academy of Pediatrics - AAP - szakembereinek 2000-es ajánlása szerint a tejet egy-, a tojást két-, a halat és a mogyorót pedig hároméves korig nem szabad megkóstoltatni a kisbabákkal.

A MAVE - Magyar Védőnők Egyesülete - ajánlása szerint a tejet és a főtt tojást egyéves korban szabad csak bevezetni a kisbaba ételei közé, de tejterméket - sajtot, túrót, joghurtot -  kis mennyiségben már hét-kilenc hónapos korban is adhatsz neki.

Ajánlásuk szerint a húsféléket, így a halat is már hat-hét hónapos kortól megkóstoltathatod a kicsivel pépes formában, de óvatosságra intenek, hiszen a halszálkák veszélyt jelenthetnek.

Anyaként érdemes megfontolnod, hogy kockáztatsz, és korábban megkóstoltatod a kisbabáddal ezeket az ételeket, vagy inkább a jól bevált ajánlás szerint megvárod, hogy a kicsi egy-három éves legyen.

Az AAP egyik gyermekgyógyásza ugyanis arra figyelmeztet, hogy az első allergiás reakciók általában gyengébbek szoktak lenni. Ilyen a kiütés vagy a viszketés. A súlyosabb reakciók viszont, melyek a nehézlégzés, a zihálás, a torokduzzadás lehetnek, akár a kisbaba életét is veszélyeztethetik.

Ezt is szeretjük