A 2 leggyakoribb csecsemőkori szájbetegség

Ha érzékeny vagy a fertőzésekre, a pici is fokozott veszélynek van kitéve, de ne kerüld a szoptatást!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A női test érzékeny szerkezet. Egyre több fiatal küzd állandóan visszatérő gombás fertőzésekkel, gyomorpanaszokkal és bőrbetegségekkel, ugyanakkor sok nő számol be arról, hogy a terhesség után ezek a problémák nyomtalanul elmúltak. Van rá racionális magyarázat, hiszen számos visszatérő panasz hátterében az ingadozó hormonszint állhat, ami valójában az első szülést követően áll be véglegesen.

Ez azonban nem általános, és van, akinek a várandósság alatt is meg kell küzdenie a fertőzésekkel és egyéb betegségekkel. Ha testedet könnyen támadják meg a kórokozók, a picinél is nagyobb a megbetegedés kockázata, már a szülés alatt is, de különösen a szoptatás idején.

A fertőzött hüvelyen végighaladva ugyanis a magzat esetenként elkaphat különféle bőrbetegségeket, de aki gyakran küzd intim problémákkal, az a szoptatás alatt sem lehet teljesen nyugodt. A kórokozók a melledet is megtámadhatják, a szoptatás révén pedig a pici testébe is bejuthatnak.

Szájpenész

Ha visszatérő hüvelyi fertőzésed van, amit a Candida albicans nevű gomba okoz, nagyobb az esély rá, hogy az említett mikroorganizmus a melledet is megtámadja a szoptatás alatt. Bár ez a gombafaj természetesen is megtalálható az emberi szervezetben, előfordulhat, hogy túlzottan elszaporodik a gyomorban, a hüvelyben vagy akár a bőrön. Ha gyermeked nem csatlakozik megfelelően a melledre, és emiatt az berepedezik, a kórokozók könnyebben megtelepszenek az apró sebekben. Ha tehát mellbimbód gyakran kivörösödik, erősen viszket és fáj, feltétlenül járj a dolog végére, és fordulj orvoshoz aggasztó tüneteiddel!

Ha ezzel párhuzamosan apró, fehér, grízes lerakódásokat veszel észre a pici szájában, melyek nyoma ledörzsölés után nyersvörös, vagy akár vérzik is, akkor könnyen lehet, hogy melledről szedte össze a szájpenészt. A fehéres felrakódás általában a szájüreg két oldalán jelenik meg, de olykor átterjedhet a szájpadlásra és az ínyre is.
Hasonló esetben fontos, hogy porontyodat is vidd magaddal az orvoshoz, hogy gombaölő kezelésben részesíthesse. A közös kezelés azért elengedhetetlen, hogy ne fertőzzétek vissza egymást.

Bár a betegség aggasztó lehet, semmiképpen ne hagyd abba miatta a szoptatást, ugyanis az első hat hónapban az anyatej kulcsszerepet játszhat abban, hogy a gyerkőc később mennyire lesz egészséges és ellenálló.

Fontos!
A szoptatás elhagyását még egy megfázás vagy influenza sem indokolja, hiszen a baba immunitását az anyatej révén nyeri. A tejbe jutó kórokozók őt nem fertőzhetik meg, ellenben arra ügyelj betegség idején, hogy csak alapos tisztálkodást követően nyúlj a gyerekhez!

Afta

A gomba mellett a másik leggyakoribb szájbetegség az afta, ami nem csak szopizó kisbabáknál, de később, gyerekkorban is sok problémát okozhat. A fertőzés rendkívül fájdalmas, apró hólyagok formájában jelentkezik, melyek lehetnek a nyelven, az ínyen vagy a szájnyálkahártyán. A fehér, fájdalmas folt lehet egészen apró vagy nagyobbacska, akár egy-két centi átmérőjű is. Az afta kezelésére léteznek különböző fertőtlenítő készítmények, de mielőtt alkalmaznád őket, feltétlenül kérdezd meg orvostól, hogy hány éves kortól szabad. A fájdalmat csillapíthatod házi praktikákkal, illetve a megfelelő szájhigiénia fenntartásával is elősegítheted a mielőbbi gyógyulást. Amíg a pici fogzása nem kezdődik el, elegendő naponta egy tiszta textil zsebkendővel kitörölgetned a száját.

A szoptatás által leginkább akkor kaphatja el a fájdalmas betegséget, ha melled berepedezik, és baktériumok telepszenek meg benne, melyek ellen gyenge immunrendszere nem nyújt kellő védelmet.
Ha észreveszed, hogy aftás a pici szája, nem kell abbahagynod a szoptatást, azonban ügyelj arra, hogy melledet minden etetés előtt és után alaposan tisztítsd meg. Ritkán előfordulhat, hogy valamilyen ételféleségre való érzékenység miatt alakul ki az afta.

Ha valamilyen kapcsolatot találsz étrended és a betegség között, próbáld a szoptatás idejére mellőzni a bűnös táplálékot, ami leggyakrabban a málna vagy a dió lehet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A betegség idején gondoskodj alaposabban csemetéd szájhigiéniájáról, tisztítsd szájüregét gyakrabban, ha pedig már megkezdődött a fogzás, fluoridos ápolóval is kezeld. Feltétlenül vidd el orvoshoz, aki megmondja, mi a legjobb fájdalomcsillapító ecsetelő, amit használhatsz, de a természetes aloe gél is enyhítő megoldást nyújthat a csípő, égető sebekre.

Ciszták
Bár a szoptatással nem feltétlenül áll kapcsolatban, a csecsemő ínyén időnként megjelenhetnek apró, folyadékkal telt hólyagok. A fehér, gyöngyszerű képződmények láttán azonban nem kell kétségbeesned, a tünetek ugyanis maguktól elmúlnak, a betegség nem igényel kezelést, és nem is különösebben fájdalmas.
Ezt is szeretjük