Tényleg sok alvásra van szüksége a kamasznak, vagy csak lusta? Ezért van, hogy folyton aludna
A szülők jogosan tűnődnek el, mi miatt lehet, hogy megmozdulni is fárasztó a kamasznak.

lusta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő egy szinte új gyereket kap, amikor fia vagy lánya kamaszodni kezd. Sok mindenben ráismer a régi időkből, de sok újat is produkál, és ez néha kérdéseket vet fel a szülőben.

Sokaknak feltűnik, hogy a kamasz gyerek feltűnően sokat alszik, sőt, ha nem alszik, akkor is előszeretettel heverészik, nem csinál semmit. Ez néha bosszantó is a szülőnek, de egyúttal aggasztó is. Mire ez az aluszékonyság, miért ez a fáradékonyság? Esetleg a kora természetes velejárója, hogy naphosszat csak pihenne? Vagy egyszerű lustaságról van szó?

Álmos kamaszok

A kelet-angliai Kensley Egyetem illetékese, Neil Stanley alvásszakértő egyszerű magyarázattal állt elő a kamaszok nagy alvásigényére. Az ilyen korú gyerekek megannyi új, addig ismeretlen dolgon mennek keresztül, egyre nehezebb számukra az iskola, és szervezetük is olyan mértékben indul változásnak, hogy természetesen adódik megnövekedett alvásigényük. Így tehát nem egyszerű lustaság állhat a háttérben. De mennyi is lehet ez a megnövekedett alvásigény?

A Chicagói Loyola Egyetem szakértője, Lydia DonCarlos több mint kétszáz alvással kapcsolatos kutatási eredményt nézett át csapatával, hogy egy közös nevezőre hozott eredménnyel megállapíthassák az egyes korcsoportok alvásigényét. Arra jutottak, hogy a kamaszok alvásigénye nem 8,5-9,5 óra, hanem több, akár 8-10 óra. Ez az alvásmennyiség a 14-17 éves gyerekek napi szükséglete a szakértők szerint.

Kutatás is alátámasztotta, de szülőként mindenki tudja, hogy a kamasz gyerekek nem alszanak 10 órát, de sokszor 8 órát sem. Mobiloznak, neteznek, filmeznek, esetleg más bokros teendőik miatt későn fognak neki a házi feladatnak, ilyenkor sokáig tanulnak. Bármi miatt is, de hajlamosak későn feküdni, mégis korán kell, hogy keljenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kialvatlanságuk okán a napközbeni fáradtság sem meglepő, és fejlődő, változó szervezetekként, számos új érzelmi impulzus közepette kész csoda, ha csak annyira lusták, amennyire a szülők tapasztalják. Érdemes nem annyiban hagyni, ha a kamasz rászokik a későn fekvésre, hogy amennyire csak lehet, megközelítse a számára biológiailag szükséges mennyiségű alvást mindennap.

Ezt is szeretjük