Orrmandulaműtét gyerekkorban: mi vezethet ide, és mit kell róla tudni az orvos szerint?

A gyermek fül-orr-gégész, Dr. Bacsa Judit válaszolt a kérdéseinkre.

Orrmandula kivétele gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orrmanduláról, arról, hogyan betegedhet meg, és mi indokolhatja eltávolítását, a szülők zöme nem sokat tud. Pedig azon is sok múlik, hogyan fújatják ki egy beteg kisgyerekkel az orrát: műtét lehet belőle, ha erre valaki nem fordít kellő figyelmet.

Dr. Bacsa Judit gyermek fül-orr-gégészt kérdeztük, mi az orrmandula feladata, miként betegedhet meg, és mit kell tudni az orrmandulaműtétekről.

- Hol helyezkedik el pontosan az orrmandula?

- A felső légutak anatómiájának minimális megismerése a laikusok számára is szükséges ahhoz, hogy az orrmanduláról és annak szerepéről beszélni tudjunk. A garat három részből áll: az orrgarat - nasopharynx -, a középgarat - mesopharynx - és az algarat - hypopharynx.

Az orrüreg leghátsó része gyakorlatilag azonos az orrgarattal, itt található az orrmandula, és ide nyílik a két fülkürt is, ami összeköti az orrgaratot és a középfület. Úgy képzelhetjük el, mint a koponya középső területét.

- Mi az orrmandula feladata?

- Az orrmandula, mint nyirokszerv, részt vesz a kórokozók semlegesítésében. Működése azonban a nyirokszövet erős duzzanatával, váladéktermeléssel jár, végső soron dugó képződik az orrgaratban. Ez egy darabig képes meggátolni a kórokozók alsó légutakba való beszippantását, ugyanakkor viszont lezárja a fülkürtöt. Ennek következménye a füldugulás, fülkürthurut, majd a középfülgyulladás és a halláscsökkenés. Erős, elhúzódó nátha, gennyes orrfolyás esetén gyermekkorban az orrmandula szükségszerűen beduzzad. A betegség lezajlása után visszanyeri normál állapotát, és az orrgarat átjárhatóvá válik: a dugulás megszűnik, az orrhangzósság eltűnik.

Az orrmandula eltávolítása

- Milyen esetben indokolt az orrmandula eltávolítása?

- Harminc-negyven évvel ezelőtt napi nyolc-tíz gyermeket is operáltunk helyi érzéstelenítésben. Azóta a modern antibiotikumok, antihisztaminok és az orrfújás helyes technikájának tanításával drasztikusan csökkent az orrmandula-eltávolítások száma. Ha az orrmandula nem képes a normál méretre csökkenni, ismétlődő középfülgyulladások zajlanak, és konzervatív módszerekkel a gyermek hallását nem tudjuk rendezni, akkor döntünk az orrmandulaműtét mellett.

- Mi vezethet idáig?

- Ősztől tavaszig akár hat-nyolc náthás, orrfolyásos, lázas betegségen áteshet a gyermek. Ameddig az orrmandula képes visszanyerni normál állapotát, és a hallás jó, addig az orrmandula maradhat. A legtöbb probléma óvodáskorban van, amikor még a gyerekek nem tudják kifújni rendesen az orrukat. Sok gondot okoz a rossz orrfújási technika, illetve, hogy még öt-hat éves gyereknek is orrszívóval tisztítják az orrát. Ebben az életkorban már az orrgarat tisztán tartásához nem elég az orrszívás.

A cikk az ajánló után folytatódik


- Hány éves kortól szokták a műtétet elvégezni?

- A legfiatalabb betegem tíz hónapos volt, akinek kivettem az orrmanduláját. Neki elhúzódó, kétoldali középfülgyulladás miatt már a fülműtét elvégzése is szóba jött, de az orrmandula-eltávolítással sikerült a fülkürt működését helyreállítani.

A mai gyakorlat szerint hároméves kortól végezzük a műtéteket, de ez nem éles határ. Társbetegségek esetén fokozott elővigyázatossággal kell eljárni. Lehetőség szerint gyermeket gyermekintézményben kell operálni, gyermekaneszteziológus jelenlétében a maximális biztonság érdekében.

- Hogyan történik az orrmandula kivétele?

- Az orrmandulaműtét előkészítést követően, altatásban, műtői körülmények között történik. Teljesen fájdalmatlan, de a kórházi körülmények és a szülőtől való elszakadás miatt a gyermekek számára nagyon ijesztő. Az ébredés is kicsit ijesztő a kábaság, köhögés és esetleges véres köpet miatt. A gyermek leginkább a halálra rémült szülők miatt ijed meg.

- Milyen kockázattal járhat?

- Mint tudjuk, rutinműtét nincs. A műtét lehetséges szövődményei az utóvérzés, a hányás és a félrenyelés. A műtét utáni megfigyelés szakszerűségén múlik ezek felismerése és ellátása. A végsőkig próbálom elkerülni a műtétet minden egyes páciensemnél az altatási szövődmények veszélye miatt, amit szintén nem lehet a nullára csökkenteni.

A műtét után

- Nem fog hiányozni az orrmandula a szervezetből, ha kiveszik?

- Az orrmandula kivétele döntően az óvodáskor kérdése. Ennek két fő oka van. Egyrészt a gyermekközösségekben cirkuláló patogén kórokozók nagy száma kis térbe bezsúfolva. Másrészről, hogy az óvodás gyerekek gyengén vagy egyáltalán nem fújják az orrukat, még felszólításra sem, nemhogy maguktól.

Ahogy nőnek, nő a fejecskéjük is, ezzel tágabbá válnak a járatok, és könnyebben megy az orrfújás is. Felszabadul az orrgarat, visszahúzódik az orrmandula. Jellemzően tízéves korra eltűnik az orrmandula. Extrém ritka, hogy felnőttkorban orrmandulát látunk. Én magam két esetben találtam, amikor a fejfájás hátterét kutatva koponya-CT-vizsgálattal találtuk meg. Műtétet követően a beteg panaszmentessé vált.

- Meddig fáj utána, meddig kell kórházban lenni?

- A műtét utáni fájdalom egy-két napnál nem tart tovább, hiszen a gyerekek hamar elkezdenek enni. Ha használják a garatot, és nyelnek, javul a keringés, gyorsabb a gyógyulás. Szövődménymentes esetben, lakóhelytől függően egy-két napnál nem több a kórházi tartózkodás.

Egy tanácsot adnék a szülőknek. Ha el akarják kerülni az orrmandulaműtétet, akkor másfél-kétéves korban tanítsák meg a srácokat orrot fújni.

Ha a szülő gyermekkorában füles gyerek volt, esetleg mandulaműtéte is volt, akkor nem árt egy jó gyermekfülész közelébe költözni.

Fotók: Getty Images.

Magas kalciumtartalmú ételek, hogy gyermeked csontjai és fogai erősek legyenek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük