5 praktika, ami segíthet elhagyni a cumit: maradandó nyomot hagyhat a szájban
A cumiról leszokás egyáltalán nem könnyű a kicsiknek, de nem is lehetetlen.

szomoru-kislany (3)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cumi jelenléte a kicsi életében egyrészt áldásos, másrészt nem, hiszen, ha a megnyugvás egyik kulcseszköze is, idővel elengedni nagyon nehéz lesz. A cumiról leszokni mégis muszáj, mégpedig minél hamarabb, mivel hosszútávon nyomot hagy a szájban.

A cumi a szopizás által ismeretesen segít a kicsiknek a megnyugvásban, az elalvásban, egyfajta önnyugtató eszközként is működik. Felmerült, hogy a cumi - egy kutatás szerint - csökkentheti a bölcsőhalál bekövetkeztének valószínűségét is. Noha erre egyértelmű evidencia egyelőre nincs, készültek ilyen irányú, biztató vizsgálatok. E szempontból egyéves korig még javasoltnak is nevezhető a cumi igénybe vétele.

Amikor el kell engedni

Olyan kölcsön ez, amit a gyerek és a szülő is jókora kamattal fizet meg. Bár egykor nyugalmat adott, keserves lehet a cumi elengedése.

Egyéves kor felett el kell kezdeni a cumiról való fokozatos leszoktatást, hiszen a cumi a szájban növekedésnek induló fogacskákat eltérítheti a normál iránytól, továbbá idővel a beszélni tanulásban is gátló tényező lehet. Egyrészt a hangok nehezebb, sőt, lehetetlen kiejtése miatt, másrészt, mert a gyerek lusta is lehet cumival a szájában próbálgatni a szavak kimondását.

Mi segíthet leszokni a cumiról?

A leszokásban segíthetnek egyszerű  praktikák, melyeknek egy-két esélyt mindenképpen érdemes adni.

Cumitündér - ismerjük az amerikai Fogtündért, aki a kihullott fogacskák fejében pénzt hagy a gyerekek párnája alatt. Ugyanezt Cumitündér verzióban is el lehet játszani. A kicsinek ígéretet kell tenni, ha leszokik a cumiról, a Cumitündér azért cserébe meglepi valamilyen szép játékkal.

Elajándékozás - ha a szülő kis mesét sző olyan pici babákról, akiknek nincsen cumijuk, és akiken a gyerek, aki viszont már nagy kislány vagy nagy kisfiú a cumihoz, segíthetne, ugyancsak elősegítheti a leszokást. Fontos, hogy a gyerek valóban értse, mi történik, és el kell játszani a cumik tényleges elajándékozását. Dobozba tenni azokat, és a gyerekorvos vagy egy ismerős részére átnyújtani a cumikat. Ekkor nagyon meg kell dicsérni a kicsit, amiért ilyen nagylelkű, hogy segít, és elismerni, milyen nagy már, hogy ezt meg tudta tenni.

Figyelemelterelés - ha cumit kér a kicsi, a szülő megpróbálhatja elterelni a figyelmét a dologról. Például azon nyomban érdekes történet mesélésébe foghat, megcsiklandozhatja a talpát, esetleg bohóckodni kezdhet. Egyszerű trükk, de beválhat.

Más opciók felajánlása - a szülő adhat más opciókat a megnyugvás érzését kereső gyereknek. Egy plusz ölelés, puszi vagy egy kedves játék, babakori játszórongy, esetleg pléd felajánlása a kritikus percekben ilyen lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiszúrás - persze, nem a gyerekkel, de, ha a cumin egy fertőtlenített tűvel szúrást ejt a szülő, akkor azt nem lehet szopizni, így a gyerek elveszítheti felé az érdeklődését. Vannak, akik kivágást ajánlanak, de inkább óva intenénk a szülőket, mivel a megvágott cumiról leválhat egy gumidarab, és a gyerek lenyelheti. Arra is figyelni érdemes, hogy a lapos cumit nem kezdi-e rágni a kicsi, mert ugyancsak baj lehet belőle, ha egy darabot lenyel.

Türelem

A cumiról leszokni rettentő nehéz a kicsik számára, hiszen egy olyan tárgyról van szó, ami mindaddig megnyugtató eszközként mindig elérhető volt a számukra. A jelentkező hiányérzet, a nyűgösség, a sírás teljesen természetesen jelentkező kísérő jelenség ilyenkor.

Fontos megfelelően időzíteni. A cumiról ne akkor próbáljuk meg leszoktatni a gyereket, amikor éppen több törődésre, nyugtatásra lenne szüksége. Ilyen tabuidőszak lehet például egy költözés időszaka, vagy a bölcsibe szokásé.

A szülő részéről óriási türelemre van szükség. Semmi szín alatt nem szabad megszégyeníteni a cumizás miatt a gyereket, de mindig alaposan meg kell dicsérni, hogy milyen ügyes, igazi nagylány vagy nagyfiú, hogy nem cumizik. A pozitív megerősítés csodákra képes, a gyerekek esetében ez hatványozottan igaz.

Az is fontos, hogy a leszokás ne drasztikusan történjen, hanem meglegyen benne a szükséges fokozatosság. Ha a gyerek előbb csak ritkábban, később egyre kevesebbet cumizik, akkor idővel el is engedheti majd a cumit. Az már egy jókora lépés, ha a cumi már csak alvásidőben kerül elő.

Ezt is szeretjük