5 praktika, ami segíthet elhagyni a cumit: maradandó nyomot hagyhat a szájban

A cumiról leszokás egyáltalán nem könnyű a kicsiknek, de nem is lehetetlen.

szomoru-kislany (3)
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cumi jelenléte a kicsi életében egyrészt áldásos, másrészt nem, hiszen, ha a megnyugvás egyik kulcseszköze is, idővel elengedni nagyon nehéz lesz. A cumiról leszokni mégis muszáj, mégpedig minél hamarabb, mivel hosszútávon nyomot hagy a szájban.

A cumi a szopizás által ismeretesen segít a kicsiknek a megnyugvásban, az elalvásban, egyfajta önnyugtató eszközként is működik. Felmerült, hogy a cumi - egy kutatás szerint - csökkentheti a bölcsőhalál bekövetkeztének valószínűségét is. Noha erre egyértelmű evidencia egyelőre nincs, készültek ilyen irányú, biztató vizsgálatok. E szempontból egyéves korig még javasoltnak is nevezhető a cumi igénybe vétele.

Amikor el kell engedni

Olyan kölcsön ez, amit a gyerek és a szülő is jókora kamattal fizet meg. Bár egykor nyugalmat adott, keserves lehet a cumi elengedése.

Egyéves kor felett el kell kezdeni a cumiról való fokozatos leszoktatást, hiszen a cumi a szájban növekedésnek induló fogacskákat eltérítheti a normál iránytól, továbbá idővel a beszélni tanulásban is gátló tényező lehet. Egyrészt a hangok nehezebb, sőt, lehetetlen kiejtése miatt, másrészt, mert a gyerek lusta is lehet cumival a szájában próbálgatni a szavak kimondását.

Mi segíthet leszokni a cumiról?

A leszokásban segíthetnek egyszerű  praktikák, melyeknek egy-két esélyt mindenképpen érdemes adni.

Cumitündér - ismerjük az amerikai Fogtündért, aki a kihullott fogacskák fejében pénzt hagy a gyerekek párnája alatt. Ugyanezt Cumitündér verzióban is el lehet játszani. A kicsinek ígéretet kell tenni, ha leszokik a cumiról, a Cumitündér azért cserébe meglepi valamilyen szép játékkal.

Elajándékozás - ha a szülő kis mesét sző olyan pici babákról, akiknek nincsen cumijuk, és akiken a gyerek, aki viszont már nagy kislány vagy nagy kisfiú a cumihoz, segíthetne, ugyancsak elősegítheti a leszokást. Fontos, hogy a gyerek valóban értse, mi történik, és el kell játszani a cumik tényleges elajándékozását. Dobozba tenni azokat, és a gyerekorvos vagy egy ismerős részére átnyújtani a cumikat. Ekkor nagyon meg kell dicsérni a kicsit, amiért ilyen nagylelkű, hogy segít, és elismerni, milyen nagy már, hogy ezt meg tudta tenni.

Figyelemelterelés - ha cumit kér a kicsi, a szülő megpróbálhatja elterelni a figyelmét a dologról. Például azon nyomban érdekes történet mesélésébe foghat, megcsiklandozhatja a talpát, esetleg bohóckodni kezdhet. Egyszerű trükk, de beválhat.

Más opciók felajánlása - a szülő adhat más opciókat a megnyugvás érzését kereső gyereknek. Egy plusz ölelés, puszi vagy egy kedves játék, babakori játszórongy, esetleg pléd felajánlása a kritikus percekben ilyen lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kiszúrás - persze, nem a gyerekkel, de, ha a cumin egy fertőtlenített tűvel szúrást ejt a szülő, akkor azt nem lehet szopizni, így a gyerek elveszítheti felé az érdeklődését. Vannak, akik kivágást ajánlanak, de inkább óva intenénk a szülőket, mivel a megvágott cumiról leválhat egy gumidarab, és a gyerek lenyelheti. Arra is figyelni érdemes, hogy a lapos cumit nem kezdi-e rágni a kicsi, mert ugyancsak baj lehet belőle, ha egy darabot lenyel.

Türelem

A cumiról leszokni rettentő nehéz a kicsik számára, hiszen egy olyan tárgyról van szó, ami mindaddig megnyugtató eszközként mindig elérhető volt a számukra. A jelentkező hiányérzet, a nyűgösség, a sírás teljesen természetesen jelentkező kísérő jelenség ilyenkor.

Fontos megfelelően időzíteni. A cumiról ne akkor próbáljuk meg leszoktatni a gyereket, amikor éppen több törődésre, nyugtatásra lenne szüksége. Ilyen tabuidőszak lehet például egy költözés időszaka, vagy a bölcsibe szokásé.

A szülő részéről óriási türelemre van szükség. Semmi szín alatt nem szabad megszégyeníteni a cumizás miatt a gyereket, de mindig alaposan meg kell dicsérni, hogy milyen ügyes, igazi nagylány vagy nagyfiú, hogy nem cumizik. A pozitív megerősítés csodákra képes, a gyerekek esetében ez hatványozottan igaz.

Az is fontos, hogy a leszokás ne drasztikusan történjen, hanem meglegyen benne a szükséges fokozatosság. Ha a gyerek előbb csak ritkábban, később egyre kevesebbet cumizik, akkor idővel el is engedheti majd a cumit. Az már egy jókora lépés, ha a cumi már csak alvásidőben kerül elő.

Tündéri babafotónak indult, ez lett belőle - 8 kép, amit biztosan nem így terveztek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük