Mit tehet a szülő, ha nem fogyaszthat tejet a gyerek? A dietetikus az alternatívákról
A dietetikus elmondta, mit kell tudni szülőként ebben a helyzetben.

kislany-eszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikus, a Budai Allergiaközpont gyermektáplálkozási szakértője mondta el, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.

Mi van a tejben?

A tehéntej jelentős arányban vízből áll, mely ásványi anyagokat - kalcium, foszfor és szelén -, tejcukrot (laktózt) és vitaminokat - nagyobb mennyiségben D-vitamint, B2- és B12-vitamint - tartalmaz. Ezenkívül zsírsavak és fehérje található benne nagyobb mennyiségben. Arányait tekintve 1 deci tej elfogyasztásával megközelítőleg 3-3 gramm zsír és fehérje, illetve 5 gramm szénhidrát jut a szervezetbe.

Az ajánlások szerint a gyermek hároméves korától napi fél liter tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt, a kérdés, hogy mivel helyettesítheted ezt a mennyiséget tejmentes étrendben.

Kisebbeknek tápszer

Kisgyermekkori tejfehérje-allergia esetén a növényi tejek nem alkalmasak a tehéntej helyettesítésére. Alacsony fehérjetartalmuk miatt az ezekkel történő, hosszú távú táplálás nem biztosítja a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, esszenciális aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Csecsemőkortól kezdődően a tehéntej helyett az extenzíven hidrolizált tápszer jelent biztonságos alternatívát, mely legalább két-, de akár hatéves korig is javasolt. Mivel a speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek felírására a gyermek hatéves koráig van lehetőség, és ezek minden, a fejlődéshez szükséges tápanyagot biztosítanak, amennyiben szívesen fogyasztja a gyermek, a dietetikus ezeket ajánlja a tej kiváltására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nem a tápszeres pótlást választod, akkor a tejben lévő fehérje pótlására alkalmasak még a húsok, ezek közül is a szárnyasok, valamint a tojás. Marhahús és borjúhús fogyasztása esetén azonban figyelj az esetleges keresztallergiák kialakulására. Az ételkészítéshez jól használhatók a növényi tejitalok, tejszínek, főzőkrémek a tehéntej és a tejtermékek helyett, ám ezek tápanyag- és vitamintartalma jelentősen eltér az állati eredetű tejtermékekétől.

Létezik ideális növényi tejhelyettesítő?

Egy korábbi vizsgálatban a Quebec-i McGill University kutatói cukormentes növényi „tejeket” összehasonlítva megállapították, hogy, habár a kókuszital kalóriatartalma alacsony, fehérjét alig, telített zsírsavakból viszont sokat is tartalmaz. A mandulaital kalóriatartalma szintén alacsony, ám zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma a tehéntejhez hasonlóan magasabb. Fogyasztása azonban problémát okozhat az olajos magvakra érzékenyeknél. A rizsital kalóriatartalma a tehéntejével közel megegyezik, szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont több cukrot tartalmaz.

Szójatej.
Szójatej.

A szójaital fehérjében, zsírokban és szénhidrátban is a tehéntejhez hasonló mennyiséget tartalmaz, ám allergizáló hatásánál fogva - főként gyerekek számára - fogyasztása nem javasolt. Rajcsik Enikő elmondta, hogy a zabitalnak magas a fehérje- és a rosttartalma is, kalciumot azonban csak hozzáadva tartalmaz. Kevésbé ismert és elérhető alternatíva a kendermagital, melynek a legkedvezőbb az összetétele a többi növényi italhoz képest. Magas a fehérjetartalma, a kalciumtartalma és a telítettzsírsav-tartalma, omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. A növényi tejekkel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy változatosan, felváltva adva előnyösebbek.

Szükség van külön pótlásra is?

A tejjel, tejtermékekkel ellentétben a kalcium igen rossz hasznosulással szívódik fel a növényi táplálékokból, ezért tejmentes étrend mellett feltétlenül gondoskodni kell a kalcium táplálékkiegészítő formájában való pótlásáról. Mivel a D-vitamin elősegíti a kalcium hasznosulását és a csontokba történő beépülését, ezek együttes pótlása javasolt. 

Ezt is szeretjük