Felesleges és aranyat érő dolgok szülés után: friss anyaként ők ezt tapasztalták
Megkérdeztük azokat, akik megtapasztalták, mi kellett volna, és mi nem.

baba-szoptatasa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kolléganőink, Eszti és Julcsi édesanyákként már tudják, amit sokan, babaszületésre készülő kismamák és leendő apák még nem: mit felesleges megvenni a babára várva, és miről derül ki utólag, hogy aranyat ér, netán még több is elkelt volna belőle?

Megkérdeztük őket, hogyan emlékeznek vissza a babáik érkezése utáni időszakra e két szempontból, így próbálva valamelyest segíteni a felkészülést. A legjobb tanács mindig az első kézből érkező, mely saját tapasztalatokon alapul.

Eszti

- Mit gondolsz utólag feleslegesnek? Mit nem kellett volna megvenni?

- A baba érkezése előtt minden szülőnek van egy vagy több köre a bababoltban, amikor jól bevásárol. Ezen természetesen mi is átestünk. Amit viszont ma már biztosan nem vennék meg, mert felesleges, abból több is van. Ilyen például a vízhatlan lepedőalátét. Nem, a pisi nemigen folyik ki a pelusból, ha mégis, a hálózsák úgyis felszívja. Az újszülöttkesztyű is teljesen feleslegesnek bizonyult: egyáltalán nem használtuk, zavarta a kicsit a világgal való ismerkedésben. A vízhőmérő ugyancsak nélkülözhető dolog: az ember könyöke tökéletesen alkalmas erre a célra. A pihe-puha, csuklyás frottírtörölközőket pedig bőven ráér később megvenni. Az anyaguk túl vastag ahhoz, hogy szárazra lehessen törölni vele egy apró újszülöttet - lehetetlenség hozzáférni vele például a nyakához. Helyette babakifogót érdemes használni.

- Mi ért aranyat, vagy miből kellett volna több?

Eléggé biztosra mentünk, így nem is igen tudok olyasmit említeni, amiből több kellett volna. Szoptatós trikókból egészen sokat vettem - gyakorlatilag másfél évig csak ezeket hordtam. Nagyon jól lehetett kombinálni őket kardigánnal, pólóval, bármivel. Szereztem egy kényelmes szoptatós fotelt is, ami nagyon bevált. Azóta is a lakásunk része.

Julcsi

- Mit gondolsz utólag feleslegesnek? Mit nem kellett volna megvenni?

- Lássuk be, a babagyár által kínált termékekből Dunát lehetne rekeszteni, rengeteg haszontalan dolgot rá tudnak tukmálni az anyukákra. Én ebbe a hibába nem akartam beleesni, így azok közé az első babás édesanyák közé tartoztam, akik csak a legszükségesebb, mondhatni alapvető darabokat szerezték be a csemetéjük érkezése előtt. Mégis akadt egy-két dolog, aminek hasznosságában ugyan nem kételkedtem a szülés előtt, de idővel rá kellett jönnöm, hogy csupán felesleges pénzkidobás volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így jártam a kókuszpólyával, amit eredetileg szoptatáshoz szerettem volna használni, azonban ez kivitelezhetetlen volt, hiszen a kisfiam olyan pici volt, hogy elveszett benne. Éjszaka pedig a légzésfigyelő miatt nem abban altattuk, féltem, hogy a pólya miatt állandóan besípol majd a készülék. A sterilizáló tabletta is a kukában végezte. Helyette forralt vízben fertőtlenítettem. A kézi orrszívó szinte semmit nem szív ki a baba orrából, én az orrszívó porszívó hatékonyságára esküszöm, ha kicsit drasztikus is. Az etetőhálót egyszer próbáltuk, a darabos ételek bevezetésekor, de olyan pici, hogy szinte semmi nem fér bele, azt a semmit pedig a baba nem tudja kiszívni a lyukakon keresztül, csak csócsálni, így szinte az egész gyümölcsdarab az etetőhálóban marad, pürésítve.

- Mi ért aranyat, mikor megérkezett a baba?

Amiért a mai napig hálás vagyok a tudománynak, az az elektronikus mellszívó - nem a kézi, mert az nem olyan hatékony -, a rezgős hintaszék - gyakran csak abban tudott elaludni a kisfiam -, a babahordozó kendő vagy kenguru, a légzésfigyelő és a szoptatós kendő, amit bárhova magammal tudtam vinni. Én azt tanácsolom a leendő anyáknak, a szülés előtt csak a legalapvetőbb dolgokat szerezzék be, a baba születése után ugyanis ők maguk is rá fognak jönni, mire érdemes pénzt áldozniuk.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük