Svéd apák gyesen: itthon is örülnénk, ha mindkét szülőnek járna

Irigykedve nézzük a svédeket.

cover-kep

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban a két szülő közül csak az egyik maradhat gyesen a babával, ám látva a svédeknél életben lévő törvényt, miszerint az apák és az anyák egyaránt igénybe vehetik a lehetőséget, irigykedve szemlélődünk.

Bár itthon is mehetnek gyesre az apák, Magyarországon az esetek nagy százalékában az anyák azok, akik otthon maradnak a gyerekkel, így az ő nyakukba szakad a tennivalók nagy része. Svédországban mindkét szülő, akár egymással párhuzamosan is megkapja a gyesnek megfelelő otthonlét lehetőségét.

A svéd apák élnek is ezzel. Bár nem 50-50%-ban, rendszerint az összesen járó napok negyedrészét ők veszik ki, és ez is sokat jelent, mint azt statisztikai adatok is bizonyítják: amióta, közel ötven éve (!) bevezették ezt a rendszert Svédországban, egyre kevesebb lett a válások száma, ami valószínűleg az igazságosabban megoszló terhek miatt is lehet. Ha egy családban mégis 50-50%-ban vennék ki a gyest, akkor 2008 óta úgynevezett "nemek egyenlősége" bónuszt kapnak.

Svédországban a gyes teljes ideje 480 nap, de, ha mindkét szülő egy időben veszi ki ezt, akkor az egyikük csak 420 napot maradhat otthon. A kihasználható napokat viszont a gyerek nyolcéves koráig úgy osztják be a szülők, ahogy szeretnék.

Hazánk rendszerének is vannak kifejezetten előnyös részei. Bár itthon nem mehet el mindkét szülő, csak az egyikük, a gyerek egyéves kora után akár a nagyszülők is lehetnek jogosultak, ami nagy segítség a családok számára. Ez akkor lehetséges, ha a nagyszülő a szülői házban gondozza a gyereket. Magyarországon mindemellett, szemben a svéd 480 nappal, három éven át jár a gyes - tény azonban, hogy összege lehetne magasabb, hiszen jelenleg az öregségi nyugdíjminimum összegének - 28 500 forint - felel meg.

Svédországban ezzel szemben napi minimum 5500 forintnak megfelelő összeget mindenkinek garantálnak, ami havi körülbelül 172 ezer forintnak megfelelő svéd korona. Ott alapesetben 390 napig a fizetés 80%-a a havi gyes összege, de ez alig több mint egy évig tartó periódus, utána további kilencven napig napi mintegy 1800 forint a svéd gyes összege, ami havi körülbelül 56 ezer forintnak megfelelő pénzösszeg. Ott sincs tehát kolbászból a kerítés.

Svéd apák gyesen

Johan Bävman fotóművész gyesen lévő svéd apák mindennapjait örökítette meg képsorozatában, bemutatva ezzel egy világot, ahol az apák is megfelelő bátorítást és lehetőséget kapnak a szülői feladatokból kivenni a részüket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük