Svéd apák gyesen: itthon is örülnénk, ha mindkét szülőnek járna
Irigykedve nézzük a svédeket.

cover-kep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban a két szülő közül csak az egyik maradhat gyesen a babával, ám látva a svédeknél életben lévő törvényt, miszerint az apák és az anyák egyaránt igénybe vehetik a lehetőséget, irigykedve szemlélődünk.

Bár itthon is mehetnek gyesre az apák, Magyarországon az esetek nagy százalékában az anyák azok, akik otthon maradnak a gyerekkel, így az ő nyakukba szakad a tennivalók nagy része. Svédországban mindkét szülő, akár egymással párhuzamosan is megkapja a gyesnek megfelelő otthonlét lehetőségét.

A svéd apák élnek is ezzel. Bár nem 50-50%-ban, rendszerint az összesen járó napok negyedrészét ők veszik ki, és ez is sokat jelent, mint azt statisztikai adatok is bizonyítják: amióta, közel ötven éve (!) bevezették ezt a rendszert Svédországban, egyre kevesebb lett a válások száma, ami valószínűleg az igazságosabban megoszló terhek miatt is lehet. Ha egy családban mégis 50-50%-ban vennék ki a gyest, akkor 2008 óta úgynevezett "nemek egyenlősége" bónuszt kapnak.

Svédországban a gyes teljes ideje 480 nap, de, ha mindkét szülő egy időben veszi ki ezt, akkor az egyikük csak 420 napot maradhat otthon. A kihasználható napokat viszont a gyerek nyolcéves koráig úgy osztják be a szülők, ahogy szeretnék.

Hazánk rendszerének is vannak kifejezetten előnyös részei. Bár itthon nem mehet el mindkét szülő, csak az egyikük, a gyerek egyéves kora után akár a nagyszülők is lehetnek jogosultak, ami nagy segítség a családok számára. Ez akkor lehetséges, ha a nagyszülő a szülői házban gondozza a gyereket. Magyarországon mindemellett, szemben a svéd 480 nappal, három éven át jár a gyes - tény azonban, hogy összege lehetne magasabb, hiszen jelenleg az öregségi nyugdíjminimum összegének - 28 500 forint - felel meg.

Svédországban ezzel szemben napi minimum 5500 forintnak megfelelő összeget mindenkinek garantálnak, ami havi körülbelül 172 ezer forintnak megfelelő svéd korona. Ott alapesetben 390 napig a fizetés 80%-a a havi gyes összege, de ez alig több mint egy évig tartó periódus, utána további kilencven napig napi mintegy 1800 forint a svéd gyes összege, ami havi körülbelül 56 ezer forintnak megfelelő pénzösszeg. Ott sincs tehát kolbászból a kerítés.

Svéd apák gyesen

Johan Bävman fotóművész gyesen lévő svéd apák mindennapjait örökítette meg képsorozatában, bemutatva ezzel egy világot, ahol az apák is megfelelő bátorítást és lehetőséget kapnak a szülői feladatokból kivenni a részüket.

Ezt is szeretjük