Így lesz optimista felnőtt a gyerekből: 5 rövid mondat, amit hallania kell
Sokan nem is hinnék, hogy ezek az apró mondatok milyen fontosak.

ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nap nap után szülőként azon igyekszik az ember, hogy gyermekét minél simább, szebb, boldogabb útra terelje az életben, hogy gondtalan felnőtt váljék belőle. Az élet azonban közbeszól, hiszen annak elkerülhetetlen velejárói a negatív események és nehézségek.

Ha jót akar a gyereknek, a szülőnek - reálisan szemlélve a dolgokat - minél kitartóbbra, minél bátrabbra, minél megoldásorientáltabbra kell próbálnia nevelni a gyereket. Erre sarkallni őt, ha a gyereknek van gondja, és erre a hozzáállásra törekedni, ha a szülő kerül problémás helyzetbe, amit a gyerek is lát és ért.

A gyerek a problémamegoldás, problémákhoz való hozzáállás mintáját is elsősorban a szülőtől kapja. Az egyik legjobb útravaló az életre, ha a szülő optimizmusra nevel, hiszen az a legnehezebb helyzetekben is erőt adhat.

Öt mondat, hogy a gyerek optimista felnőtt legyen

Sokan nem is hinnék, de a szülői példa, illetve a szülői mondatok kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy a gyerek pozitív gondolkodású lesz-e, vagy sem. Ha a szülő is optimistán viselkedik a problémás szituációkban, a jót reméli, és nem a rosszon sopánkodik, az a gyerek számára jó példamutatás lehet. A következő három mondat nehéz helyzetekben arra tanítja a gyereket, hogy higgyen, és ne adja fel.

Nem baj, megoldjuk

Ha probléma merül fel, és a gyerek azt látja, hogy a szülő nem retten meg, hanem hisz benne, hogy képes megoldani, maga is így viselkedhet a későbbiek folyamán. Ha azonban a kétségbeesést látja a szülőn, akkor azt tanulja el, hogy a lehetséges negatív kimenetelekre fókuszáljon.

Ebből is tanulunk

Minden problémás helyzet tanít valamit az embernek - ez a hozzáállás arra sarkall, hogy képesek legyünk kicsit távolabbról szemlélni a helyzetet, és meglátni, végül mit profitálhatunk a negatív dologból, ami segít legközelebb jobb eredményt elérni, jobb helyzetbe kerülni, elégedettebbé válni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Talán éppen így lesz jobb

Néha előállnak olyan negatív helyzetek, melyekben a legnagyobb igyekezettel sem lehet meglátni, végső soron miért jó az, hogy az adott dolog úgy történt. Ilyenkor érdemes azt hangoztatni, hogy idővel megérthetjük, megláthatjuk majd, miért volt az adott dolog épp így jó. Például előfordulhat, hogy jobb lehetőség jön szembe néhány nap múlva, amit az elsővel élve elszalasztottunk volna.

Elengedem

Fontos, hogy a szülő ne essen át a ló túloldalára, hiszen az sem jó, ha a gyereket a célokhoz való makacs ragaszkodásra tanítjuk. A sokadik próbálkozásra nem ciki, nem feladás elengedni valamit, inkább új fejezet indítása, új cél kitűzése a régi helyett, egy irányváltás, ami teljesen rendben van. Ez is egyfajta optimizmus, a bizakodó, nyugodt elengedés.

Legközelebb sikerülhet

Nem adjuk fel, legközelebb sikerülhet! Ha ezt hallja a gyerek, minden alkalommal egy nagy adag optimizmust kap. Kudarcból bőven kijuthat mindenki életében, de a bizakodás, a kitartás mindig pozitív lendületet adhat. Aki az árnyék felé fordul, háttal áll a Napnak: ezt mindig érdemes szülőként szem előtt tartani, és derűlátásra buzdítani a gyereket.

Ezt is szeretjük