Miért jó, ha a gyereknek képzeletbeli barátja van? Így még nem gondoltad végig

Sok gyerek kreál magának képzeletbeli barátot, és, bár ez ijesztő lehet a szülők számára, valójában jó dologról van szó.

kepzeletbeli-barat-2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen bár kisgyerek alakú vagy kedves, torzonborz szörnyecske, esetleg állatfigura, a szülők általában megijednek, ha a gyerekük egy képzeletbeli, csak általuk látható barátról kezd beszélni.

Nem feltétlenül a magány vagy az unatkozás szüli ezeket a lényeket, de az sincs kizárva, hogy a gyerek átmenetileg így jut játszópajtáshoz. Akárhogy is, megfelelő szülői hozzáállás szükségeltetik, és semmi aggodalom.

Kinevetni semmiképp sem jó a gyereket, vagy megtagadni a kitalált lény létezését. Érdemes inkább érdeklődést mutatni felé, elfogadni a váratlan ismerőst, illetve minél többet megtudni róla. Ijedtség helyett pedig jobb átgondolni a dolgot: gyermekek lelki fejlődésével foglalkozó kutatók rávilágítottak, miért jó, ha egy gyereknek képzeletbeli barátja van.

Miért jó egy képzeletbeli barát?

Egy 2014-es, az Oregoni Egyetem által amerikai iskolákban készített felmérés szerint a gyerekek 65%-ának van képzeletbeli barátja. Elsőre furcsa lehet, de kutatók szerint ez voltaképpen jó dolog.

A Durham Egyetem és a Yorki Egyetem pszichológus kutatói azt találták, hogy azok a gyerekek, akiknek képzeletbeli barátjuk van, később könnyebben boldogulnak majd szociális kapcsolataikban. Úgy vélik, a képzeletbeli barátokkal való beszélgetés emellett fejleszti a kognitív képességeket és a saját maguk felé irányuló kommunikációjukat is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Oregoni Egyetem fejlődéspszichológusa, Marjorie Taylor, akinek szakterülete a képzeletbeli barátokkal való foglalkozás, kiemelte, hogy egy ilyen, láthatatlan ismerős nagymértékben fejleszti a gyerek fantáziáját is. Hozzátette, hogy az elképzelt lény nyoma ily módon, az élénk és jól működő képzelőerőben akkor is meg fog maradni, ha a gyerek már nem is emlékszik a képzeletbeli barátjára.

Természetesen, ha a képzeletbeli barát sokat is ad egy gyereknek, akkor sincs gond, ha a gyereknek nincs ilyen.

- Nem minden intelligens gyerek kreál magának képzeletbeli barátot, és nem is csak a kiemelkedő szellemi képességűek. Egy képzeletbeli barát megléte vagy nemléte semmit nem mond a gyerek intellektuális képességeiről - mondta Taylor.

Amennyiben a szülő nem tud dűlőre jutni azt illetően, rendben van-e a gyerek, nem történt-e vele valami, amit nem tud még megfogalmazni, vagy aggasztja a képzeletbeli barát megjelenése, egy gyermekpszichológussal való konzultáció segíthet.

Ezt is szeretjük