7 dolog, ami beválhat, ha a gyerek fél az oltástól: az orvos ezt javasolja
Az oltás sokszor felérhet egy valóságos élet-halál küzdelemmel.

oltas 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az oltásra úgy kell tekinteni, mint egy szükséges rosszra, ami felvértezi a gyerkőcöt a különböző betegségekkel szemben, szinte alig van olyan pöttöm, aki ne esne pánikba pusztán a szó hallatán is.

Ez teljesen rendben van, főleg, ha belegondolsz, hogy a lurkók a legtöbb oltást hatéves korukig kapják, ezért - tisztelet a kivételnek - egy ennyi idős gyerektől nincs értelme elvárni, hogy felnőttként kezelje a dolgot. De akkor mi a megoldás? A szakértők a következő hét tippet javasolják.

Mondd el neki az igazat!

Ha a kicsi rákérdez, hogy akkor most oltást fog-e kapni, ne köntörfalazz, inkább légy vele őszinte. Dr. Margaret Fisher, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia fertőző betegségek részlegének vezetője azt tanácsolja, hogy higgadtan, mégis őszintén közöld a gyermekeddel, hogy igen, oltást fog kapni, de azért, hogy megvédd, nem pedig büntetésből. Ezzel enyhítheted a szorongását a tűtől.

A másik: ne mondd neki, hogy nem fog fájni, helyette ismerd be, hogy igen, de csak pár percig. Ha pedig túlesett az oltáson, mosolyogj rá, ezzel is biztosítva őt a támogatásodról.

Ne emlegesd az oltást túl gyakran!

Dr. Ari Brown, nevelési tanácsadó úgy véli, ha a szülő már jó előre mesélni kezd az oltás részleteiről, azzal, ha tudat alatt is, de megalapozza a gyermek szorongását, akinek egyrészt minden, a vizsgálatig hátralévő napja stresszben telik majd, ráadásul egészen biztosan félni fog. A szakértő szerint, ha csak a gyermek nem érdeklődik az oltásról, akkor az a legjobb, ha egyáltalán nem hozod szóba.

Mérsékeld a fizikai fájdalmat!

Egyes szakértők jó ötletnek tartják még az oltás előtt konzultálni a gyermekorvossal, és beszerezni egy tubus érzéstelenítő krémet a legközelebbi patikából. A készítménnyel aztán bekenheted a kar megfelelő részét az injekció beadása előtt nagyjából 20 perccel. Miközben pedig az orvos beadja az oltást, megpróbálhatod elterelni a gyerkőc figyelmét énekléssel, vicces arcmimikával vagy szórakoztató történetekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vonulj háttérbe, ha szükséges!

Dr. Brown szerint a gyerekek sok esetben túlreagálják az oltást, és a hisztijük nem a fájdalomból, hanem az egész procedúra elkerüléséből fakad. Ilyenkor érdemes hagyni, hogy az orvos tegye a dolgát, illetve tisztes távolságból - mondjuk a sarokból - célszerű követni az eseményeket, ahol fenntartható a szemkontaktus a csemetével, mégsem avatkozol bele direkt módon. Ha pedig másképp nem megy, hagyd el a rendelőt, amíg gyermeked megkapja az oltást.

Adj azonnali enyhülést!

Miután a kicsi megkapta az oltást, adj neki pár percet - akár az öledbe is veheted -, nehogy megszédüljön a hirtelen felpattanástól. Ez ugyanis gyakran megtörténhet, különösen stresszes helyzetek után. Az is teljesen rendben van, ha magatokkal visztek egy jégakkut, amivel mérsékelheted a fájdalmat.

Jutalmazd meg a hőstettet!

Nem kell nagy dolgokra gondolni, már egy matrica vagy egy nyalóka is tökéletes lehet, a lényeg, hogy a jutalom ígérete ott lebegjen a pici szeme előtt, miközben megkapja az oltást. Az is jó, ha megígéred neki, hogy az orvosi látogatás után együtt csináltok valami klassz dolgot, például elviszed fagyizni, vagy ilyesmi.

Ne feledkezz meg a lehetséges mellékhatásokról!

Az oltás után - az oltás fajtájától függően - jelentkezhet étvágytalanság, aluszékonyság, levertség, hasmenés, hányás, ingerlékenység, esetleg láz. Az sem ritka, hogy az oltás helyén bőrpír vagy duzzanat jelentkezik, ezeket mind csillapítani kell, ami alapvetően a szülő dolga, de természetesen nyugodtan orvoshoz fordulhat, ha úgy érzi, egyedül képtelen megbirkózni a feladattal.

Ezt is szeretjük