Sejtszinten rombol a stressz: a férfitermékenység ádáz ellensége

Roncsolja a spermiumokat a stressz, így nehezíti a szülővé válást.

stressz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok férfiban merül fel a kérdés, és jogosan: miért kell a szervezetet vitaminokkal támogatni, ha családot szeretnénk? Elvégre erre találták ki a testünket, ez is egy alapfunkciója. Vagy nem? A témában szakértőnk, Ratkó Tünde szülésznő mondta el a legfontosabbakat.

A férfiak a szexualitásukat érintő kérdésekben elég zárkózottak tudnak lenni. Azzal semmi baj nem lehet, hiszen, ha valami nem stimmel, akkor a férfiasságukban esik csorba. Csakhogy szomorú tény, hogy ma, hazánkban minden negyedik pár meddő, és az esetek 40%-ában a férfiak oldalán kell keresni a probléma gyökerét. Ezt viszont sokan nem értik, így nem is igazán hiszik el.

Károsodott sejtek

Hogyan lehetséges az, hogy a stressz vagy a nem megfelelő táplálkozás rontja a spermiumok minőségét és mennyiségét? Hiszen szex közben ezt nem lehet észrevenni!

Az ok biokémiai. A spermiumok az ondónak csupán 0,5%-át teszik ki, ám jó esetben így is 200 millió sejtről beszélhetünk. Fontos azonban tisztázni, hogy egészséges szervezetben, a meddőség jelei nélkül is, ezeknek a sejteknek majd’ 90%-a hibás. Az örökítőanyagot hordozó részeket azonban a szervezet ellátja védelemmel is, amire szükségük is van, hiszen a női szervezet, a méh pH-ja eltér a férfi szervezetben lévőtől.

A spermiumokat többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag sejtmembrán védi. Ezt a membránt azonban a szabad gyökök erősen kikezdik, kárt téve magában a sejtben, így ellehetetlenítve az örökítőanyag átadását. A szabad gyökök keletkezésében pedig például a stressz hatalmas szerepet játszik. Emellett azonban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány is olyan kémiai hatásokkal jár, melyek együttesen jelentősen képesek rontani a spermaállományt.

Mi a teendő?

Azt mondani, hogy legyen kevesebb stressz, nagyon könnyen lehet, a megvalósítás azonban a legtöbb esetben lehetetlen. A mozgás növelése a kimerültség miatt marad el, az étkezés minősége az időhiány következménye. Mindezek együttesen teszik igazán szükségessé a szervezet támogatását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy mivel támogatjuk, az azonban nagyon nem mindegy. Ratkó Tünde elmondta, hogy a bevitt anyagoknál az csak az egyik szempont, hogy mekkora mennyiségről beszélünk. Az igazán releváns adat az, hogy ezekből mennyi szívódik fel. Hogy ezt az arányt növeljük, olyan készítményt válasszunk, melyben biológiailag aktív, szerves - például cink-citrát, réz-glükonát - anyagok találhatóak, mivel ezek felszívódási, hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb!

Fontos, hogy összetett, komplex készítményt válasszunk, mert ez is a felszívódást javítja. Ebben az esetben arról van szó, hogy az egyes anyagok, mint a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium, illetve a C-vitamin és a vas segítik egymás felszívódását.

Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a termékenység helyreállásához idő kell. Bár tény, hogy spermiumok minden ejakulációval távoznak a testből, termelésük egy közel három hónapos folyamat, így ennyi idő minimum szükséges ahhoz, hogy tapasztaljunk bármilyen változást. A megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-ellátottság nemcsak a normál termékenység visszaállításában van nagy segítségünkre. Energikusabbak leszünk, javul a koncentráció, és marad erőnk a mozgásra is, mely csak fokozza a vitalitásunkat.


Forrás: ratkotunde.hu.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük