Így ne nevelj gyereket az ünnepek előtt: nemcsak gonosz, lélekromboló is
Mindenhol lehetnek viták, de nem mindegy, hogyan kezeli őket a szülő.

egosor-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos széles körben elterjedt gyereknevelési elv, hogy a gyereknél úgy érik el a szülők, hogy tegyen, vagy ne tegyen valamit, hogy megfenyegetik. Merthogy fenyegetésnek nevezzük, ha valami jónak a megvonását vagy rossznak a bekövetkezését helyezi kilátásba a gyereket megzabolázni kívánó szülő.

Ez a nevelési elv, mivel az ellenálló gyerekek megtörnek tőle, sajnos beválhat, ám ettől még kerülendő, és még gonoszabb dolog az ünnepek idején, az ünnepek kapcsán bevetni. Mikulás és karácsony idején egyenesen lélekromboló a szülő részéről, ha a várva várt, varázslatos ajándékokkal összefüggésben fenyegeti a gyereket.

Nem kapsz ajándékot, mert rossz vagy

A gyerekben alapvetően nem jó kiépíteni azt az elképzelést, hogy ünnepekkor csak a mindig jóknak jár ajándék, azoknak nem, akik olykor hibáznak. Ez azt sugallja, hibázni nem való. Mindeközben a legemberibb dolgok egyike. A lényeg, hogy a gyerek mindig megértse, mit rontott el, hogy máskor jobban cselekedhessen.

Az élet sem úgy működik, hogy a jó mindig megkapja jutalmát, és a rossz sosem. Olykor ez sajnos éppen fordítva igaz. Az ajándékok viselkedéstől való függővé tétele ebből a szempontból is hibás.

Az ünnepre, az ajándékra való várakozás örömét a rosszalkodó gyerektől sem szabad elvenni. Senki sem akarhatja, hogy feszültség, szomorúság, düh tegye tönkre a gyerekben a várakozás heteit, pláne irigység a testvérekre, barátokra, akik még mindig remélhetnek meglepetést. Csak, mert nem jól viselkedett, nem szabad kizárni mindenből a gyereket, egy mondat erejéig sem.

A Mikulás nem szereti a rossz gyerekeket

A Mikulás a gyerekek számára egy csodás, jóságos, nagy szakállú bácsi, játékokkal, édességgel teli puttonnyal a hátán. Noha tudják, hozhat egy kis virgácsot is, azt is tudják, a Mikulás lágyszívű és megbocsátó a gyerekekkel szemben. Ha a szülő azt mondja a gyerekének, hogy a Mikulás márpedig nem szereti a rossz gyerekeket, összetöri benne ezt a képet. Feszült, csalódott lesz, amiért őt nem fogja szeretni a Mikulás, hiszen nem jól viselkedett. Szülőként ezt az érzést biztosan senki sem kívánja a gyerekének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem érdemled meg a karácsonyi ajándékot

Ne lepődj meg, ha semmit sem találsz a fa alatt, mert nem fogadsz szót, nem érdemled meg a karácsonyi ajándékot! Ugyancsak a várakozás, a varázslatos öröm, amitől a szülő megfosztja a gyereket, ha nevelési eszközként az ajándékokkal való fenyegetőzést választja.

A karácsonyi ünnep szentségét, meghittségét, csodáját semmi sem szabad, hogy befeketítse a gyerek szívében. Lehet, hogy végül mégis ott lesz az ajándék, de, ha a megelőző hetekben a szülő rendre tönkreteszi a gyerek számára a várakozás örömét, valami nagyon széptől, pótolhatatlan értéktől fosztja őt meg.

Ezt is szeretjük