Ilyen esetben ne adj zsebpénzt a gyereknek: hosszútávon nagyon elrontod vele
A zsebpénz kellemes és hasznos a gyereknek, de van, amiért nem jár neki.

költőpénz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zsebpénz fontos a gyerekek számára. Saját kis büdzséjükből gazdálkodva időben megtanulják azt, hogy milyen a jól működő pénzgazdálkodás. Amikor a szülő zsebpénzt ad a gyermekének, gyakorlatilag fizetést ad neki, ami bizonyos fokú gazdasági önállóságot jelent.

A költőpénz megléte arra ösztönzi a gyereket, hogy önállóan gyakorolja a pénzhasználatot. Nem érdemes a szülőnek beleszólni, hogy gyermeke mire költse a pénztárcájában lévő összeget, vagy éppen folyamatosan elszámoltatni őt. Így pont az a státusz vész el, ami szükséges ahhoz, hogy felelősségteljes döntéseket hozhasson saját feladatkörében.

Érdemes és szükséges, de nem minden esetben

A zsebpénzt attól a kortól ideális adni, amikor a gyerek biztosan tud számolni, és tisztában van az általa vásárolt dolgok értékével. Olyan fogalmakat tanul meg pénzhasználat közben, mint a beosztás, a takarékoskodás vagy éppen a kölcsön. 

zsebpénz

Ne pénzzel ajándékozd, ha jó jegyet hoz

Az iskolában való megfelelő vagy jó teljesítménynek nem lehet az a jutalma, hogy pénzt kap. Az ember magának tanul, és meg kell értetni az iskolással is, hogy kizárólag az ő érdeke, ha tanult és okos felnőtt válik belőle. Nem érdemes anyagiakkal motiválni, mert ez olyan, mintha a szorgalmat és a kitartást pénzzé tennéd gyermeked számára. Ezek olyan értékek, amelyeket saját erejéből és akaratából kell teljesítenie.

A házimunkáért se pénz járjon!

Ami kötelező feladat, azért nem jár jutalom. Egy jól prosperáló család konfliktusmentes élete a kooperáláson is múlik. A kötelező feladatokból mindenki ereje és tudása szerint veszi ki a részét. Ehhez a megosztott házimunka is hozzátartozik. Ami plusz, és megerőltetőbb a szokásos otthoni munkáknál, vagy a megszokott időnél többet vesz el a gyerek idejéből, természetesen elismerhető anyagi formában is. Tehát, ha a mindennapos beágyazáson felül a gyerek megpucolja a saját szobájában az ablakot, azért járhat neki egy kis költőpénz, mintegy bónuszként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne a zsebpénzzel nevelj, jutalmazz vagy büntess!

A költőpénz motiválhat, de nem befolyásolhat. A zsebpénz letiltása vagy folyósítása nem lehet a jó viselkedés büntetése vagy jutalma. Az sem célravezető, ha a szülő hangulatától függően ad költőpénzt a gyereknek. Nem szabad szülőként annak a nyomásnak sem engedni, ha a gyerek a barátaihoz vagy osztálytársaihoz mérve akarja módosítani a költőpénz összegét. Ez minden esetben legyen kollektív megegyezés tárgya, mérlegelve nemcsak a gyerek igényét, hanem a család anyagi lehetőségeit is. 

Szégyenletes adatok a gyermekmunkásokról

Ha azt a szót halljuk, hogy munka, olyasmire gondolunk, ami alapvetően a felnőtt élet része. Sajnos ezt a világ nagyon sok részén nem így vélik, és a bevett gyakorlat szerint szinte attól fogva, hogy egy gyerek járni tud, munkára fogják, megfosztva őt a gyerekkorától, terhelve fizikailag, kisemberként a végletekig kizsákmányolva.

Ezt is szeretjük