Hogy vedd rá a gyereket, hogy többet igyon? Trükkös megoldások, amik bejöhetnek
A megfelelő folyadékfogyasztás mindig, de nyári melegben különösen fontos.

ivas (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy egy gyerek egészséges legyen, megfelelően cseperedjen, és jól érezze magát, megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre van szüksége. De sajnos a kicsik nem mindig isznak szívesen, sőt, olykor kifejezetten kevés vizet fogyasztanak.

Szülőként nagyon fontos figyelni, mennyit iszik a gyerek. Minél kisebb, annál könnyebben bekövetkezik, és annál nagyobb veszélyt jelent számára egy esetleges kiszáradás. Különösen a nyári melegben mindenképpen ügyelni kell arra, hogy elég legyen a gyerek folyadékbevitele. A legnehezebben ivó gyereknél is segíthet néhány apró trükk, hogy több folyadékot fogyasszon.

Trükkök, ha keveset iszik a gyerek

1. Mintás poharak, kulacsok

A gyerek számára játékossá, izgalmassá teszi az ivást, ha egy színes, kedvenc mesefigurájával ellátott kulacsból vagy pohárból ihat. Ha kulacsra esik a választás, fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő szívókával ellátott kulacsot kapja, illetve megbízható gyártó egészségre káros anyagot nem tartalmazó termékét. Elengedhetetlen a kulacs megfelelő tisztíthatósága is, így olyat kell választani, ami elemeire szedhető.

kulacs

2. Kihívás

Ha a szülő játékot csinál az ivásból, az is jó trükk lehet. Legyen az a feladat, hogy egy bizonyos mennyiséget egy alkalomra - nem levegővétel nélkül, nem időre, nem egyszerre - meg kell inni. Ha sikerül, akkor a gyerek lesz a győztes. Fontos, hogy az egyszerre kiszabott mennyiség ne legyen túl sok, csak éppen annyi, amennyi majd többször ismételve kiteszi a napi szükséges folyadékmennyiséget.

3. Színes jégkocka

Nagyobb gyerekeknek némi meggyléből vagy eperléből lehet készíteni változatos formájú jégkockákat. Egyszerre csak egy, maximum kettő kerüljön a pohárba, és szülői felügyelettel add a frissítőt, nehogy egy hirtelen ötlettől vezérelve a gyerek szájába vegye a jégkockát. Hogy ne legyen túl hideg az ital, tedd a szoba-hőmérsékletűnél picivel langyosabb folyadékba, így csak enyhén lesz hűsebb a jégkockától az innivaló.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Vicces szívószálak

A gyerekek számára nemcsak a mintás poharak, de a csíkos, pöttyös vagy kunkorodó szívószálak is nagyon izgalmassá tehetik az ivást. Arra minden esetben figyelni kell, hogy az ivást ne bohóckodja el a gyerek, nehogy félrenyeljen.

5. Színes italok

A színek és ízek hívogatóak a gyerekek számára. Sajnos a bolti gyümölcslevek túl cukrosak - ha minden kötél szakad, akkor azokat is be lehet vetni -, az otthon facsart gyümölcslevek viszont a rostosságuk miatt sok gyereknek visszataszítóak. Olyan gyümölcsöt érdemes választani, aminek a leve könnyen szűrhető. Ilyen lehet például a meggy. Ki kell nyomni a levét, leszűrni, és kész is a házi szörp. Némi mézzel édesítve, fele víz, fele meggylé arányban színpompás, finom, csalogató ital kreálható a kicsinek.

6. Közösen készítve

Ha a gyerek jelen lehet az ital elkészítésénél, választhat szívószálat, esetleg ő is segített a jégkockakészítésben, akkor nagyobb örömmel fogja fogyasztani az italt. Különösen igaz ez akkor, ha a szülő sokszor elismétli, hogy a gyerek csinálta, sőt, akár maga is iszik egy pohárral, alaposan megdicsérve a frissítőt. A jó példa mindig kedvcsináló a gyerekeknek.

Mennyi folyadék kell egy gyereknek?

Életkoronként - nagyobbaknál nemenként is - változó, hogy mennyi folyadékra van szüksége egy gyereknek. A legjobb, ha ez a folyadék víz, gyerektea vagy valamilyen házi készítésű gyümölcslé. Nyári melegben a lenti listában megadott mennyiségek meglétére fokozottan figyelni kell.

  • 2-4 éves gyerekek: 0,9-1 liter naponta.
  • 4-8 éves gyerekek: 1,1-1,3 liter naponta.
  • 9-13 éves lányok: 1,3-1,5 liter naponta.
  • 9-13 éves fiúk: 1,5-1,7 liter naponta.
  • 14-18 éves lányok: 1,4-1,6 liter naponta.
  • 14-18 éves fiúk: 1,8-2,0 liter naponta.
Ezt is szeretjük