Alig vártuk már, hogy elvonuljon a komor tél, és végre előbújjanak a tavaszi napsugarak, amelyek megérlelik az év legkorábbi gyümölcseit. Három májusi kedvenc, a ribizli, a meggy és a málna azonban annak ellenére, hogy nagyon finomak és egészségesek, allergiát okozhatnak, ezért nem árt óvatosnak lenni velük, kiváltképp gyerekek, köztük is a gyümölcsöket először kóstolók esetében.
Képeken a három allergiát okozó májusi piros gyümölcs.

A finoman savanykás ribizli a család üdítő kedvence lehet, de nemcsak azért, mert jóízű, hanem mert C-, B-vitaminban és karotinban is gazdag, antioxidáns gyümölcs. Legyetek vele óvatosak ugyanakkor, mivel allergizál.
A ribizliallergia tünetei: a gyümölcs apró magja allergén hatású lehet, de a húsa is előidézheti a reakciót. A száj környéke ilyenkor kipirosodik, esetenként duzzanat keletkezhet, és kiütések jelennek meg a bőrön.

A csábítóan pirosló meggy nagy tavaszi-nyári kedvenc. Rostban gazdag, antioxidáns B-vitamin-bomba, ami vírusölő hatással is bír.
A meggyallergia tünetei: aki a nyírfapollenre allergiás, annál keresztallergia léphet fel, de a gyümölcsallergia enélkül is felléphet. Tünetei gyerekeknél különösen gyakran jelentkeznek, mivel csonthéjas a gyümölcs. Ilyenkor bőrkiütés, nehézlégzés, orrfolyás és gyomorpanaszok tapasztalhatóak.

A május végén-június elején érő málna közkedvelt gyümölcs, és rendkívül egészséges is, hiszen kálium, cink foszfor, flavonoidok, magnézium, béta-karotin, C- és B-vitamin is van benne.
A málnaallergia tünetei: szájüregi viszketés léphet fel, piros foltok jelenhetnek meg a bőrön, ajak- és nyelvduzzanat keletkezhet, az arc püffedté válhat, és akár légzési nehézség is szóba jöhet.
Elég vitamin a gyereknek?
Igen! Az alábbi képeken olyan ételeket láthatsz, amelyekkel hatékonyan elláthatod szervezetét a kellő mennyiségű tápanyaggal.
Így lásd el a gyereket elegendő vitaminnal: nem kell hozzá tabletta
Nézegess képeket!
Elolvasom