Így lesz szegény ember a gyerekből - 3 hiba, amit ne kövess el

Az emberek nagy része pénzügyileg alulinformált, az ok a neveltetésben keresendő.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több kutatás is alátámasztja, hogy a magyar felnőtt társadalom pénzügyileg alulinformált - a probléma gyökerét pedig a neveltetésben érdemes keresni, ami e téren nem változott érdemben az elmúlt évek során.

Bár a gyerekek nyitottak és érdeklődőek a modern pénzügyi ismeretek iránt, mégsem igazodnak el a családi költségvetés témakörében - így pedig jó eséllyel nehezebben boldogulnak majd felnőttként.

Tudd meg, melyek azok a tipikus szülői hibák, amelyek nagyban hozzájárulnak a fenti helyzet kialakulásához, és kerüld el őket!

Ez a felnőttek dolga!

Tény, hogy egy gyerek még nem tud felelősségteljes döntést hozni, ám az már baj, ha a szülő semmiféle beleszólást nem engedélyez számára a kisebb-nagyobb családi költésekbe - hiszen így a csemete nem lesz tisztában a pénz értékével, ami felnőtt életére is rányomhatja a bélyegét.

Ezt megelőzendő vond be porontyodat a mindennapos és a nagyobb volumenű vásárlásokba egyaránt. Hozd a tudomására, hogy a rendelkezésre álló összeg fejében mit lehet megkapni, és mit nem, kutassátok fel együtt az olcsóbb boltokat, figyeljétek az akciókat.

Az ily módon megtakarított összeg egy kis részét pedig fordítsd jutalmazásra - például, ha a gyerek felfedezett egy jó kis leértékelést, vegyél neki valamilyen apróságot, ami örömet szerez neki.

Zsebpénz - következetlenül

A legtöbb családban elméletileg fix zsebpénzt kap a gyerek - ám megesik, hogy kifut a keretéből, ezért előleget kér, vagy igyekszik elérni, hogy a szülő felemelje az összeget, jellemzően arra hivatkozva, hogy a barátai, osztálytársai lényegesen több pénzből gazdálkodhatnak. A szülő pedig - nyilván a legjobb szándékkal - hajlamos lehet engedni. Ám az, aki hozzászokik, hogy némi panaszkodás, netán érzelmi zsarolás révén eléri, amit akar, bajban lesz nagykorában, hiszen az élet nem apu vagy anyu, aki akár erején felül is előteremti azt, amit a gyerkőc megkíván.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakértő tanácsai

Jan-Uwe Rogge, az ismert német pszichológus a következőket ajánlja:

Mindig pontosan, egy meghatározott időpontban add át, vagy utald a gyerek saját zsebpénzszámlájára - ne hagyd magad eltéríteni az előzőleg megbeszéltektől.

Ne pótold ki a zsebpénzt, ne adj előleget. A zsebpénzzel való bánásmód egyik célja az, hogy a gyerek megtanuljon lemondani. Ha alapból és rendszeresen elfogy a pénze, érdemes négyszemközt beszélni vele, és felvázolni egy tervet, hogy mikor mire költse a pénzét.

Arról, hogy a különböző életkorokban mennyi zsebpénzt ajánlott adni a gyereknek, ide kattintva olvashatsz bővebben.

A tévé bűvkörében

A tévézés káros hatásairól már könyvtárnyi irodalom született - de gondoltál-e valaha arra, hogy a benne futó reklámok révén a gyerek pénzügyi intelligenciáját is negatívan befolyásolja? A vállalatok ugyanis már a legkisebbeket is egyre nagyobb számban igyekeznek megszólítani reklámüzeneteikkel, amivel mindjárt két legyet is üthetnek egy csapásra. Túl azon, hogy az adott termékből többet adnak el, a gyerkőcök márkához való lojalitását is megszerezhetik - azaz kinevelik maguknak a fogyasztói utánpótlást.

Érdemes tehát már csak a fentiek miatt is az ésszerűség határain belül tartani a tévénézést, az ily módon felszabaduló időt pedig valamilyen közös tevékenységgel kitölteni. Nem kell nagy dolgokra gondolni: akár főzés közben is elbeszélgethettek például az aznap történtekről, de akár pénzzel kapcsolatos témákra is sort keríthettek.

Ezt is szeretjük