Egyre több zsebpénzt követel a gyerek - Jót teszel, ha adsz neki?

Ha engedsz a nyomásnak, sohasem tanul meg bánni a pénzzel. Fő a következetesség.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kilencéves Patrícia havi 3 ezer forint zsebpénzt kap, de nem jön ki belőle, pedig csak édességet vásárol, esetleg valami apróságot, amire éppen vágyik.

Ezért folyton több zsebpénzt követel. Ha nem kapja meg, felhívja a szülők figyelmét arra, hogy a többiek sokkal többet kapnak.

Jellemző szülői reakciók

A szülő többféleképpen reagálhat a helyzetre.

Például következetes maradhat, mondván, hogy nincs pótlék, sem előleg a következő havi zsebpénzre, mert tudja, hogy utána úgyis kezdődik elölről az úgymond idegelés. Viszont felajánlja a gyereknek a segítségét egy kiadási terv összeállításában, hogy az megtanuljon jobban gazdálkodni.

Van azonban, aki, látva, hogy a gyerek nem jön ki a zsebpénzéből, megemeli az összeget. Hiszen a barátai-barátnői csakugyan több zsebpénzt kapnak - magyarázkodik saját maga előtt is.

Olyan is akad, aki ellenőrzi, mire költ a gyerek, és tanácsokat ad neki, hogyan kell ésszerűen bánni a pénzzel.

Mit tanácsol a szakember?

A zsebpénzzel való bánásmódra nincs biztos recept, ám valahogy meg kell találni az arany középutat - mondja Jan-Uwe Rogge, az ismert német pszichológus.

Az összeg és a zsebpénzadás gyakorisága természetesen függ a gyermek korától, a család havi jövedelmétől és attól is, hogy a gyermek mire költi a zsebpénzét.
Hat- és kilencéves kor között hetente érdemes 1-3 euró, azaz 300-900 forint összegű zsebpénzt adni, 10-11 éves korban havi 13-15 eurót, vagyis 3900-4500 forintot, utána a 13. életévig úgy havi 18 eurót, ami nagyjából 5400 forintnak felel meg.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne feledd azonban, hogy a fenti értékek csak hozzávetőlegesek. Általános szabály: ne állítsd túl nagy követelmény elé a gyereket azzal, hogy sok zsebpénzt adsz neki. Kezdd alacsonyabb összeggel, később még mindig korrigálhatsz, és az életkorral növekvő igényekhez igazítva emelheted a zsebpénzt.

A három legfontosabb szempont

Mindig pontosan, egy meghatározott időpontban add át, vagy utald a gyerek saját zsebpénzszámlájára. Három fontos szempontot kell figyelembe venned:

A gyereknek meg kell tanulnia gazdálkodni. Az egyik gyerek gyorsan elkölti a pénzét, a másik spórol, gyűjt valamire. A lényeg a szülő részéről a következetesség - ne hagyd magad eltéríteni az előzőleg megbeszéltektől.

Ne pótold ki a zsebpénzt, ne adj előleget. A zsebpénzzel való bánásmód egyik célja az, hogy a gyerek megtanuljon lemondani. Ha alapból és rendszeresen elfogy a pénze, érdemes négyszemközt beszélni vele, és felvázolni egy tervet, hogy mikor mire költse a pénzét.

Általános szabály, hogy a gyerek szabadon rendelkezik a zsebpénzével. Szülőként ne szólj bele abba, mire költi. Csak így tud megtanulni bánni a pénzzel.

Nem rossz, hanem különleges?

Némely szülő szerint rosszcsont gyermeke valójában nagyon is különleges, például indigó. Valóban létezik ilyesmi? Ismerd meg a szakértő véleményét!

Cikkük Jan Uwe Rogge Nevelési kérdezz-felelek című könyvének segítségével készült, amely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük