Egyre több zsebpénzt követel a gyerek - Jót teszel, ha adsz neki?

Ha engedsz a nyomásnak, sohasem tanul meg bánni a pénzzel. Fő a következetesség.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kilencéves Patrícia havi 3 ezer forint zsebpénzt kap, de nem jön ki belőle, pedig csak édességet vásárol, esetleg valami apróságot, amire éppen vágyik.

Ezért folyton több zsebpénzt követel. Ha nem kapja meg, felhívja a szülők figyelmét arra, hogy a többiek sokkal többet kapnak.

Jellemző szülői reakciók

A szülő többféleképpen reagálhat a helyzetre.

Például következetes maradhat, mondván, hogy nincs pótlék, sem előleg a következő havi zsebpénzre, mert tudja, hogy utána úgyis kezdődik elölről az úgymond idegelés. Viszont felajánlja a gyereknek a segítségét egy kiadási terv összeállításában, hogy az megtanuljon jobban gazdálkodni.

Van azonban, aki, látva, hogy a gyerek nem jön ki a zsebpénzéből, megemeli az összeget. Hiszen a barátai-barátnői csakugyan több zsebpénzt kapnak - magyarázkodik saját maga előtt is.

Olyan is akad, aki ellenőrzi, mire költ a gyerek, és tanácsokat ad neki, hogyan kell ésszerűen bánni a pénzzel.

Mit tanácsol a szakember?

A zsebpénzzel való bánásmódra nincs biztos recept, ám valahogy meg kell találni az arany középutat - mondja Jan-Uwe Rogge, az ismert német pszichológus.

Az összeg és a zsebpénzadás gyakorisága természetesen függ a gyermek korától, a család havi jövedelmétől és attól is, hogy a gyermek mire költi a zsebpénzét.
Hat- és kilencéves kor között hetente érdemes 1-3 euró, azaz 300-900 forint összegű zsebpénzt adni, 10-11 éves korban havi 13-15 eurót, vagyis 3900-4500 forintot, utána a 13. életévig úgy havi 18 eurót, ami nagyjából 5400 forintnak felel meg.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne feledd azonban, hogy a fenti értékek csak hozzávetőlegesek. Általános szabály: ne állítsd túl nagy követelmény elé a gyereket azzal, hogy sok zsebpénzt adsz neki. Kezdd alacsonyabb összeggel, később még mindig korrigálhatsz, és az életkorral növekvő igényekhez igazítva emelheted a zsebpénzt.

A három legfontosabb szempont

Mindig pontosan, egy meghatározott időpontban add át, vagy utald a gyerek saját zsebpénzszámlájára. Három fontos szempontot kell figyelembe venned:

A gyereknek meg kell tanulnia gazdálkodni. Az egyik gyerek gyorsan elkölti a pénzét, a másik spórol, gyűjt valamire. A lényeg a szülő részéről a következetesség - ne hagyd magad eltéríteni az előzőleg megbeszéltektől.

Ne pótold ki a zsebpénzt, ne adj előleget. A zsebpénzzel való bánásmód egyik célja az, hogy a gyerek megtanuljon lemondani. Ha alapból és rendszeresen elfogy a pénze, érdemes négyszemközt beszélni vele, és felvázolni egy tervet, hogy mikor mire költse a pénzét.

Általános szabály, hogy a gyerek szabadon rendelkezik a zsebpénzével. Szülőként ne szólj bele abba, mire költi. Csak így tud megtanulni bánni a pénzzel.

Nem rossz, hanem különleges?

Némely szülő szerint rosszcsont gyermeke valójában nagyon is különleges, például indigó. Valóban létezik ilyesmi? Ismerd meg a szakértő véleményét!

Cikkük Jan Uwe Rogge Nevelési kérdezz-felelek című könyvének segítségével készült, amely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük